Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
03-11-21 - 

Hoe kun je hoge roamingkosten voorkomen?

Hoe voorkom je hoge roamingkosten in het buitenland?



Ben je van plan om naat het buitenland te reizen? Of reis je vaak af naar landen buiten de EU? Wellicht vraag jij je af hoe dataroaming werkt en of je rekening moet houden met roamingkosten.

Sinds het jaar 2017 (juni) zijn de roamingkosten voor dataroaming binnen de Europese Unie afgeschaft. Dit geldt ook voor de landen Noorwegen, Liechtenstein en voor Ijsland. Maar moet je toch rekening houden met bepaalde voorwaarden? En hoe zit het met dataroaming en kosten buiten de EU? hoe roamingkosten voorkomen

Reis je niet alleen binnen de EU, maar ook daarbuiten? We vertellen je meer over de mogelijke extra kosten voor dataroaming.


Wat is dataroaming?



Ben je in het buitenland (buiten de EU)? Jouw telefoonprovider betaalt de eigenaar van het buitenlandse netwerk een vergoeding om van de dienst gebruik te mogen maken. Vaak brengt je provider jou deze kosten in rekening.

Zoals veel mensen in de loop der jaren hebben gemerkt, kunnen de kosten voor dataroaming in het buitenland behoorlijk oplopen. De EU heeft een overeenkomst gesloten om de kosten voor dataroaming te beperken of helemaal af te schaffen. Dus als je vanuit Nederland naar buiten de EU reist, kosten al je gesprekken, sms'jes en datadiensten evenveel als in Nederland. Buiten de EU betaal je wel extra kosten voor dataroaming in het buitenland.

Een verschil tussen het gebruik van je telefoon in het buitenland (in de EU) en thuis is de zogenaamde "fair use policy". Aangezien roaming nog steeds kosten met zich meebrengt voor je provider, mag jouw provider voorwaarden hanteren om de kosten van roaming in het buitenland te beperken.

Dit betekent dat er een limiet is aan de hoeveelheid dataroaming in het buitenland. Deze roaminglimieten worden vastgesteld door je provider. Ze zijn vaak afhankelijk van het soort contract dat je hebt. Meer informatie over roaming in de Europese Unie vind je hier.


Zijn er verborgen kosten voor roaming in het buitenland binnen de EU?



Sinds 2017 hoef je op vakantie binnen de Europese Unie dus geen extra roamingkosten meer te betalen voor het sms'en, bellen of internetten. In een aantal landen die om de EU heen liggen, zoals in Turkije en in Albanië, betaal je nog wel kosten voor roaming in het buitenland. Bij sommige providers vallen kosten voor roaming in bepaalde non-EU landen nog wel binnen je bundel.


Tip; check voor je op reis gaat de voorwaarden voor roaming in het buitenland voor jouw belbundel. Zo weet je zeker of je zonder extra kosten kunt roamen in jouw vakantieland. Ook worden er nog steeds wel roamingkosten in rekening gebracht voor het bellen naar het buitenland vanaf thuis.

Ga je naar een land waarin je wel extra roamingkosten moet betalen? Of verwacht je dat je meer dataroaming gaat gebruiken dan toegestaan is volgens de Fair Use voorwaarden van jouw telefoonprovider? Dan is het verstandig om voor je vertrek een prepaid SIM te kopen.

Die gebruik je simpelweg tijdens jouw reis voor al het bellen en internetten in het buitenland. Je kunt deze SIM vanaf iedere plek ter wereld makkelijk opwaarderen binnen enkele seconden.

Ook wanneer je wel gebruik kunt maken van voordelige roamingkosten is dit een aanrader. Zo houd je jouw belbudget en kosten onder controle en weet je zeker dat je na de reis niet te maken krijgt met een onverwachte telefoonrekening.


Hoe voorkom je roamingkosten?



Je kunt roamingkosten in het buitenland vermijden door roaming op je telefoon uit te schakelen. Dit betekent dat jouw telefoon geen gegevens van een buitenlands netwerk gebruikt. Als je dan in het buitenland bent en geen Wi-Fi hebt, zal je telefoon geen gebruik maken van het internet.

Wat zijn roamingkosten in dat geval? Nul. Natuurlijk kun je nog steeds internetten op je telefoon, je moet alleen een Wi-Fi-hotspot vinden. Hoe zet je roaming uit op je telefoon? Dat hangt af van het soort telefoon dat je gebruikt.


Roamingkosten vermijden met een Android telefoon



Wil je de kosten voor roaming in het buitenland binnen de perken houden? Door dataroaming aan of uit te zetten heb je direct controle over jouw kosten. Er zijn meerdere manieren waarop je roamingkosten op jouw Android telefoon kunt beperken of totaal kunt vermijden.

Hoe weet je of je aan het roamen bent op jouw Android telefoon?

Hoe weet je of jouw telefoon aan het roamen is op een bepaald moment? Als jouw Android telefoon aan het roamen is, dan verschijnt er een roamingpictogram rechtsboven in je scherm. Het is meestal een R die naast de informatie van je provider staat, doorgaans linksboven in het scherm.

Hoe schakel je dataroaming uit op je Android telefoon?

Het uitschakelen van roaming op je Android telefoon is eenvoudig. Dit doe je in slechts een paar stappen.


1. Open de Instellingen op je telefoon.

2. Selecteer Verbindingen (dit kan ook Mobiel netwerk worden genoemd).

3. Druk op Mobiele netwerken (als de vorige stap mobiel netwerk was druk je hier op Mobiele gegevens).

4. Zet Data Roaming uit door naar links te swipen.


Als je alleen je dataroaming wilt beperken, kun je dat ook doen door het soort netwerk te selecteren waarmee je telefoon automatisch verbinding mag maken. 5G en 4G zijn de snelste netwerken, maar hiervan zijn de roamingkosten ook het hoogst. Als je maar één bericht of e-mail wilt ontvangen, selecteer dan 2G. Roamingkosten zullen nog steeds van toepassing zijn, maar deze zijn lager dan wanneer je 4G of 5G gebruikt.


Hoe voorkom je sms kosten op een Android telefoon?

Jouw telefoon haalt automatisch sms'jes op die je hebt ontvangen. Dit kan leiden tot extra roamingkosten als je in het buitenland bent. Je kunt dit als volgt uitschakelen op je Android:

1. Open de sms-app van je telefoon.

2. Druk op Instellingen (op sommige telefoons moet je op Geavanceerde Instellingen drukken nadat je de instellingen hebt geopend).

3. Kies Automatisch Ophalen of Roaming Automatisch Ophalen uitzetten.


Hoe kun je roamingkosten vermijden op een iPhone



Je kunt jouw dataverbruik controleren en kosten van dataroaming op je iPhone vermijden als volgt:


Hoe weet je of jouw iPhone aan het roamen is?

Als je iPhone aan het roamen is, verschijnt er een pictogram in de rechterbovenhoek van je scherm. Dit is meestal een R. Je kunt als volgt controleren hoeveel data je iPhone gebruikt tijdens het roamen:

1. Ga naar de Instellingen op je iPhone.

2. Druk op Cellular of Instellingen.

3. Druk op Mobiele Data.

4. Je dataverbruik wordt nu op je scherm weergegeven.


Hoe kun je dataroaming uitschakelen op een iPhone?

1. Open de Instellingen op je iPhone.

2. Druk op Cellular.

3. Druk op Opties voor cellulaire gegevens.

4. Tik op de schuifknop rechts van Data Roaming zodat deze wit wordt.


Hoe vind je een gratis Wi-Fi-spot om dataroaming te vermijden?



Zodra je dataroaming op je telefoon hebt uitgeschakeld, zul je gebruik moeten maken van Wi-Fi om te kunnen internetten. Wil je toch onderweg even je mail checken of iets opzoeken? Dan zul je een plek met een Wi-Fi hotspot moeten vinden, om gebruik te maken van gratis Wi-Fi. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je een (gratis) Wi-Fi spot kunt vinden.

Als je onderweg bent en behoefte hebt aan een Wi-Fi hotspot kun je het beste op zoek gaan naar een restaurant of een café. Starbucks en McDonalds zijn twee van de bekendste plaatsen die gratis Wi-Fi hebben, maar bijna elke plek waar je kunt eten of drinken heeft er ook een. Soms kun je er gratis gebruik van maken, soms moet je een vergoeding betalen of iets bestellen. Openbare locaties, zoals bibliotheken, hebben vaak ook gratis Wi-Fi spots.

Misschien vind je het fijn om een Wi-Fi-spot te zoeken voordat je op reis gaat. In dat geval kun je gebruik maken van een Wi-Fi kaart of een hotspot finder app op je telefoon, zoals We-Fi. Met deze hulpmiddelen kun je makkelijk een Wi-Fi-spot vinden, overal ter wereld.


Andere tips om roamingkosten te vermijden



Je kunt hoge roamingkosten voorkomen door dataroaming op je telefoon uit te schakelen wanneer je reist. Toch kan dit ook best lastig zijn omdat je niet langer gebruik kunt maken van je netwerk om te internetten op je telefoon. Misschien heb je geen tijd om een Wi-Fi-spot te zoeken. Of misschien reis je zo vaak dat het vervelend wordt om altijd op zoek te moeten naar gratis Wi-Fi.

Gelukkig is dit niet de enige manier waarop je dataroaming kosten kunt vermijden.

Van provider wisselen

Verschillende providers kunnen verschillende tarieven hanteren voor dataroaming buiten de EU. Dit betekent dat je de roamingkosten van jouw provider het best eens kunt vergelijken met die van andere telefoonproviders. Hier vind je meer informatie over de roamingkosten per provider.

Als je provider meer voor roaming in rekening brengt, is het een goed idee om over te stappen. Ook kun je natuurlijk gaan voor een prepaid SIM kaart voor het bellen en voor dataroaming buiten de EU, waarmee je jouw budget zelf bepaalt.


Koop een prepaid simcard
Een andere manier om roamingkosten helemaal te vermijden, is door ter plaatse een (prepaid) simkaart te kopen. Dit is perfect voor je als je veel reist, of als je van plan bent om voor langere tijd in het buitenland te blijven. Met een simkaart kun je jouw telefoon gebruiken tegen lokale prijzen.

Met een prepaid simkaart hoef je geen abonnement af te sluiten dat je niet nodig hebt. Zo vermijd je roamingkosten en kun je makkelijk budgetteren hoeveel geld je aan je telefoonrekening wilt uitgeven.

Koop je simkaart alvast en waardeer jouw beltegoed overal ter wereld op binnen enkele seconden.


Misschien ook interessant:


Terug naar het overzicht