Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
03-08-22 - 

Manage subscriptions als een pro

alt
De kosten stijgen voor alles. Zelfs Netflix brengt tegenwoordig meer in rekening, en dat is een goede reminder om je abonnementen eens onder de loep te nemen.

Nu er zoveel abonnementen zijn, verlies je gemakkelijk het overzicht. Apps, entertainment, gaming, boodschappen, kaas, koffie, bier. De mogelijkheden zijn oneindig.

Als je al deze abonnementen niet zorgvuldig beheert, kan je persoonlijke budget al snel uit de hand lopen. Dus als je je wilt houden en minder geld wilt uitgeven, kan het de moeite waard zijn om wat abonnementen naar prepaid abonnementen om te zetten.

Lees verder en ontdek hoe je een abonnement kunt opzeggen en ervoor kunt zorgen dat je nooit meer voor een onnodige dienst betaalt. Manage alle subscriptions van je gezin en bespaar flink op je persoonlijke budget.

Abonnementen beheren; maak er werk van


Bedrijven zijn zich ervan bewust dat veel mensen hun abonnement gewoon vergeten op te zeggen. Ook zullen ze natuurlijk blijven factureren, dus laten we het serieus aanpakken.

De controle over je abonnementen nemen heeft verschillende voordelen:
  1. Versterk je gemoedsrust door onverwachte kosten te vermijden.
  2. Beheers je persoonlijke budget door abonnementen te annuleren die je niet echt nodig hebt.
  3. Vergroot je veiligheid op internet door een veilige betaalmethode te kiezen als je online shopt.

Manage your subscriptions - en minder geld uitgeven is de sleutel tot het beheren van je persoonlijke financiën. Er zijn veel redenen om teveel uit te geven en veel goede manieren om dit te voorkomen.


Hoe abonnementen je kunnen tegenwerken als je geld probeert te besparen

Je onderschat vaak hoeveel geld je uitgeeft aan abonnementen en terugkerende betalingen. Een op het eerste gezicht laag maandelijks bedrag maakt het gemakkelijk om een abonnement te nemen. Die kleine bedragen lijken misschien te overzien, maar ze kunnen snel oplopen. Hierdoor is het niet altijd duidelijk hoeveel geld er uit je rekening weglekt.

Volgens een recent onderzoek van het Nibud betaalt de gemiddelde persoon een groot bedrag per maand aan abonnementsdiensten. De meeste mensen onderschatten aanzienlijk hoeveel ze uitgeven aan abonnementen. Vaak zelfs aanzienlijk. Sommige mensen schatten hun uitgaven met honderden euro's te laag in.

Een ander onderzoek van het Nibud toont aan dat bijna tweederde van de consumenten zegt dat ze het afgelopen jaar minstens één terugkerende betaling zijn vergeten. Hoe krijg je meer grip op deze kosten?

Als je een persoonlijk budget hebt waar je je aan wilt houden, beheer abonnementen dan zorgvuldig en schakel waar mogelijk over op prepaid diensten.


Een abonnement is niet altijd nodig

Abonnementen zijn vaak een verkooptactiek. Bedrijven weten dat mensen zich wel twee keer bedenken als ze een hoge abonnementsprijs zien. Dus bieden ze een oplossing. Ze hakken die prijs in kleine stukjes, maken er een terugkerende betaling van en noemen het een abonnement of subscription.

Maar veel abonnementen zijn even goed verkrijgbaar tegen eenmalige betaling. Een typisch voorbeeld hiervan is Microsoft Office. Een standalone-licentie kost misschien 120 euro. Dat lijkt veel als je alleen Word, Excel en PowerPoint op je laptop wilt gebruiken. Een abonnement op Microsoft 365 kost daarentegen maar 6 euro per maand. Waar kies jij voor?

De rekensom is eenvoudig. Een standalone versie is goedkoper als je van plan bent hem langer dan 20 maanden te gebruiken. Misschien mis je een aantal nieuwe functies, maar hoeveel geld is dat je waard?

Als je dezelfde versie van Word vijf jaar lang gebruikt, zou je €240 besparen ten opzichte van het abonnement. Kan jij je de laatste update van Word nog herinneren?

Die afweging moet je vaak maken bij bepaalde abonnementen. Hoeveel wil je betalen voor nieuwe functies? Manage je subscriptions dus!

Bedrijven maken het vaak gemakkelijk om hun abonnementsaanbieding te vinden en moeilijk om de standalone deal te vinden. Toch is het altijd de moeite waard om te kijken of er een licentie of een prepaid-abonnement verkrijgbaar is. Vergelijk de twee en kijk wat het best past bij jouw persoonlijke budget. Zo heb je weer een manier om minder geld uit te geven en toch te krijgen wat je wilt.


Abonnementen en veiligheid

Een van de belangrijkste manieren om veilig te surfen op het internet is om het delen van je betalingsgegevens te beperken.

Bedrijven zijn de afgelopen jaren miljarden gebruikersgegevens kwijtgeraakt door cyberaanvallen. Het afsluiten van een abonnement betekent vaak dat je betaalgegevens moet doorgeven. En hoe meer abonnementen je hebt, hoe kwetsbaarder je bent.

Kun je erop vertrouwen dat al deze bedrijven je gegevens veilig bewaren?

Het gebruik van een prepaid kaart voor abonnementen helpt je gegevens veilig te houden. Prepaid abonnementen zijn in sommige gevallen ook een mogelijkheid.

alt

Hoe kun je jouw abonnementen beheren


Maak het beheer van abonnementen makkelijk door een paar eenvoudige stappen te volgen:
  1. Reken uit waar je voor betaalt.
  2. Kies welke abonnementen je wilt houden.
  3. Annuleer de abonnementen die je niet langer wilt.
  4. Beheer al je abonnementen op één plek.

Zoek je abonnementen

Weet je niet waar je moet beginnen met het uitzoeken van al je abonnementen? Geen zorgen, dat is eenvoudig. Allereerst kun je, als je Apple of Android gebruikt, de ingebouwde subscription manager checken.

Alle abonnementen waarvoor je je op Android hebt aangemeld, kun je beheren via Google Play. Klik op je profielicoon en navigeer naar Betalingen & abonnementen > Abonnementen. Hier vind je informatie over alle diensten waarvoor je je hebt aangemeld.

Apple-gebruikers kunnen hun abonnementen net zo gemakkelijk beheren. Ga naar Instellingen en klik op je naam, dan op Abonnementen. Hier kun je zien op welke diensten je geabonneerd bent, hoeveel het kost en wat de volgende factureringsdatum is.

Controleer voor andere abonnementen je e-mail en bankafschriften op terugkerende betalingen of betalingsbewijzen.


Welke abonnementen wil je houden

Dit is het moment om je innerlijke Marie Kondo aan te spreken. Bewaar alleen de diensten waar je plezier aan beleeft en dump de rest. Wees meedogenloos als je je uitgaven onder controle wilt houden of mionder geld wilt uitgeven.

Zelfs als je geen zorgen hebt over je persoonlijke budget, vind je op deze manier wellicht abonnementen die je vergeten was.


Hoe kun je abonnementen opzeggen

Weet je dat je kunt betalen voor entertainment diensten zoals Netflix of Spotify zonder dat je je zorgen hoeft te maken over terugkerende betalingen?

Door een cadeaubon te gebruiken, loop je niet het risico dat je onnodig betaalt. Dit is vooral handig voor streaming sites met slechts één of twee shows die je leuk vindt. Je hoeft de bon alleen maar op je account te zetten en The Witcher te bingen voordat je tegoed op is.

Je kunt hetzelfde doen met veel gamingsites, waaronder PlayStation, Xbox en Nintendo.

Gebruik deze handige calculator om te ontdekken hoeveel je kunt besparen,
door over te stappen van automatische verlenging naar prepaid voor je abonnementen:

Hoeveel geld kun je besparen met prepaid abonnementen?


Je abonnementen slim beheren

Nu je je abonnementen onder controle hebt, kun je het zo houden met een speciale tool.

  • Apps om mee te budgetteren

Apps zoals Grip (gratis) en Dyme zijn krachtige apps voor je persoonlijke budget, die ook abonnementenbeheer ondersteunen. Zo kun je ongewenste abonnementen opzeggen of zelfs betere deals bedingen.

  • Apps om abonnementen mee te beheren

De eenvoudigste optie. Deze apps zijn puur gericht op abonnementen en groeperen alleen je terugkerende betalingen op één plek, maar ook dat is handig.
Zien hoeveel je betaalt en wanneer rekeningen verschuldigd zijn maakt het makkelijker om je aan een persoonlijk budget te houden. Ze herinneren je er ook aan wanneer gratis proefversies aflopen. Een populaire keuze op Apple-apparaten is Bobby. Op Android is Subby een van de topopties.

  • Apps voor bankieren

Sommige banken hebben nu functies voor het bijhouden van terugkerende betalingen. Revolut biedt een speciale oplossing voor het beheer van abonnementen. In de ING app kun je vooruit kijken en precies zien welke terugkerende kosten er zijn. Hiermee wordt het abonnementen beheren en minder geld uitgeven nog makkelijker.

Meer dan abonnementen beheren


Veel van de hierboven besproken onderwerpen zijn ook van toepassing op uitgaven zoals mobiele telefooncontracten. Terugkerende betalingen en abonnementen zijn hetzelfde. Als je probeert je uitgaven te beheersen en je aan een strikt persoonlijk budget te houden, is het van belang dat je nadenkt over al je vaste kosten.

Controleer al je terugkerende kosten en kijk of er een prepaid vervanging bestaat. Vooraf betalen voor zaken als energie kan je uitgaven inzichtelijker maken. Het helpt ook vanuit een puur psychologisch oogpunt. Met automatische incasso's is het makkelijk om de controle over je uitgaven te verliezen.

Mobiele contracten zijn hier een klassiek voorbeeld van. Er is een goede kans dat je geld kunt besparen door over te stappen op een prepaid telefoonabonnement. Mobiele telefoonmaatschappijen willen hun klanten graag binden aan contracten omdat dit hun winst ten goede komt. Dat doen ze niet in jouw voordeel.

Een prepaid telefoonabonnement is sneller op te starten, geeft je meer flexibiliteit en maakt het makkelijker om binnen je budget te blijven. Koop een prepaid kaart, gebruik de telefoon die je wilt en waardeer overal ter wereld op.

Is een prepaid mobiel abonnement een goede match voor jou?


Weet je niet zeker of een prepaid mobiel abonnement iets voor jou is? Doe deze korte quiz om er achter te komen:



Naast het overwegen van een prepaid mobiel abonnement, kun je vaak ook veel besparen door over te stappen tussen telefoonproviders.

Andere trucs om je persoonlijke geldzaken te beheren


Een paar extra tips voor je financiële welzijn:
  1. Spaar voordat je uitgeeft - Zet je spaargeld aan het begin van de maand opzij in plaats van te sparen wat er overblijft.
  2. Wees voorbereid - Probeer naast het spaargeld ook wat noodgeld achter de hand te houden voor onverwachte uitgaven. Als het kan, zet dan drie tot zes maanden van je levensonderhoud opzij.
  3. Niet kapot, niet vervangen - Vervang je auto of mobiele telefoon alleen als het echt nodig is. Zie ze als hulpmiddelen en niet als statussymbolen.
  4. Gebruik kortingsbonnen - Bill Gates zegt dat hij ooit collega-miljardair Warren Buffett een maaltijd bij McDonald's zag betalen met een kortingsbon. Je bent nooit te rijk om een paar centen te besparen!
  5. Zoek naar aanbiedingen - Betaal niet meer dan nodig is. Bespaar bijvoorbeeld op dure overzeese telefoongesprekken door het beste internationale prepaid mobiele telefoonabonnement te vinden.


Terug naar het overzicht