Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
27-07-22 - 

De beste tips om geld te besparen voor studenten

Het leven als nieuwe student is vaak overweldigend. Je doet een heleboel dingen voor de eerste keer, terwijl je ook nog probeert nieuwe vrienden te maken en te studeren.
Met zoveel te doen, is het makkelijk om schulden te maken. Dus hou vol, want wij hebben een aantal tips om geld te besparen als student en ervoor te zorgen dat je op koers blijft.

Bespaartip voor studenten 1: Stel een budget opHou het simpel. Er zijn heel veel budgetteringstips voor studenten, maar je hoeft niet gek te doen. Als je aan het begin van elk semester een vast bedrag te besteden hebt, kun je daar gemakkelijk doorheen knallen. Een simpel budget is dus een van de makkelijkste manieren om geld te besparen als student.
Het kost je maar een paar minuten om uit te rekenen hoeveel je elke week kunt uitgeven. Je hoeft alleen maar je cashflow te berekenen tijdens het studiejaar:

Inkomsten - Leningen, geld van je ouders, toeslagen, salaris, etc.
Uitgaven - Huur, rekeningen en vaste lasten

Trek de uitgaven af van de inkomsten en deel dit door het aantal weken. Dan weet je hoeveel je elke week kunt besteden aan eten, uitgaan en andere dingen. Het kan een sport worden om je uitgaven elke maand bij te houden en jezelf iets leuks te gunnen als je geld over houdt.

bespaartips studenten

Als je als student geld moet besparen kun je handig gebruik maken van een app om mee te budgetteren. Hiermee maak je zonder moeite gebruik van onze geld besparen tips voor studenten en kun je een maandelijks (of wekelijks) budget instellen.
Houd je aan je budget door je uitgaven elke week of maand op een prepaid kaart te zetten. Zo weet je zeker dat je niet ver naast je budget grijpt. Bekijk hier ons artikel over de beste prepaid kaarten voor studenten.

Bespaartip voor studenten 2: Wees voorzichtig met lenenHeb je een krap budget, dan zou je in de verleiding kunnen komen om een creditcard als buffer te gebruiken. Doe dat niet. Creditcards hebben een hoge rente als je ze niet aan het eind van elke maand terugbetaalt. Het minimumbedrag betalen lijkt misschien redelijk, maar je schuld loopt al snel op.

Een rekening-courantkrediet, oftewel rood staan bij de bank, of een krediet bij je bank, is een betere manier om je budget wat ruimte te geven. Het is nog steeds een lening, dus je zult uiteindelijk moeten terugbetalen. Zoek wel een studentenbankrekening met de grootste en langste 0%-voorschotten. Een van de beste geld besparen tips voor studenten is simpelweg niet lenen. Helaas heeft niet iedere student die optie.
Na je studie stap je over naar een rekening voor afgestudeerden die je de meeste tijd geeft om terug te betalen.

Bespaartip voor studenten 3: Besparen op vaste lasten en rekeningenHoe kun je nog meer geld besparen als student? Je hebt natuurlijk je vaste lasten, zoals je telefoon. Een prepaid telefoonabonnement kan een goede manier zijn om geld te besparen als student. De deals bieden veel waar voor je geld en maken het veel makkelijker om je aan een budget te houden. Je hoeft je nooit zorgen te maken over een torenhoge rekening aan het eind van de maand. Bekijk ons artikel om erachter te komen wat de beste studenten simkaarten voor in Nederland zijn.

Een andere goede budgetteringstip voor studenten is om je abonnementen onder de loep te nemen. Nu Netflix de prijzen verhoogt en anderen waarschijnlijk zullen volgen, kunnen de kosten oplopen. Schaf abonnementen af die je niet regelmatig gebruikt. Je kunt je altijd opnieuw abonneren als je ze voor iets in het bijzonder wilt gebruiken. We hebben meer tips om je abonnementen als een pro te beheren.

Bespaartip voor studenten 4: Kijk of er studenten aanbiedingen zijnTen eerste, zorg ervoor dat je je studentenkaart krijgt - en maak er optimaal gebruik van. Winkels en andere gelegenheden maken niet altijd bekend dat ze een studentenkorting hebben, dus vraag er altijd naar. Hier vind je een handig overzicht van winkels die een studentenkorting bieden. Geld besparen als student wordt een stuk makkelijker met je studentenkaart op zak.

Als je regelmatig gaat reizen, kijk dan of het zin heeft om een studentenreispas of -buskaart te kopen. Reiskosten kunnen in de loop van een jaar oplopen, dus elke vorm van korting kan een goede manier zijn om geld te besparen als student.

En wat dacht je van deze bespaartip voor studenten: betaal niets voor software. De meeste studenten met een academisch e-mailadres komen in aanmerking voor Microsoft's Office 365, gratis. Dat is inclusief 1TB gratis cloudopslag.
Je kunt ook korting krijgen op laptops en tablets van Apple, Samsung, Microsoft, Dell en vele anderen.

Bespaartip voor studenten 5: Ga verstandig om met risico'sJe zult waarschijnlijk een verzekering willen voor al je apparaten en gadgets. Controleer eerst de dekking van je ouders, want misschien heb je niet eens je eigen verzekering nodig. Sommige verzekeringen dekken je ook als je tijdelijk niet thuis woont.

Als je toch een verzekering nodig hebt, denk er dan aan dat dit gewoon een manier is om je risico te verminderen - tegen een prijs. Je risico verlagen tot 0 euro is duurder dan het verlagen tot 300 euro. Dit is waar de term eigen risico naar verwijst. Als je € 500 claimt en een eigen risico van € 300 hebt, zal de verzekeraar je € 200 betalen. Een groter eigen risico betekent een groter risico voor jou - maar ook lagere premies.

Overschat de waarde van je spullen ook niet. Dit verhoogt alleen maar de premies die je moet betalen. Hierdoor wordt geld besparen als student alleen maar lastiger. Wees realistisch over hoeveel verzekering je nodig hebt. Als er een ramp gebeurt, wil je genoeg geld hebben om je studie te kunnen voortzetten. Maar meer dan dat heb je niet nodig.
Gebruik vergelijkingssites om de beste deals te vinden. Verzekeringen zijn een product waarbij aanbiedingen gericht op studenten niet altijd de beste keuze zijn. Kijk rond om te zien wat er beschikbaar is en houd je budget in de gaten. Gebruik maken van deals en geld besparen-tips voor studenten die uiteindelijk meer vaste lasten opleveren, zijn vaak niet de moeite waard.Terug naar het overzicht