Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
01-07-22 - 

Met deze maandelijkse budgetcalculator kun je sparen met de 50/30/20 regel.

De kosten van het levensonderhoud blijven stijgen - het is dus verstandig om een budget te maken. Eén van de beste manieren om dit te doen is door de 50-30-20 regel te volgen.

Met deze budgetcalculator kun je zien hoe je er deze maand financieel voor staat.Wat is de 50-30-20 regel?De 50-30-20 regel (ook bekend als de 50-20-30 regel) biedt een makkelijke manier om na te denken over je budget. Het principe erachter is dat je je inkomen na aftrek van belastingen in drie emmers verdeelt: behoeften, wensen en sparen. Dat betekent dat je 50% besteedt aan dingen die je nodig hebt (vaste lasten, boodschappen etc), 30% aan dingen die je wilt of wenst en 20% die je opzij zet als spaargeld. Met de handige budgetcalculator kom je snel tot een persoonlijk budget.

Vaste lasten (50%)Dit zijn je noodzakelijke benodigdheden. Mensen kunnen van mening verschillen over essentiële zaken, maar over het algemeen zijn dit de basisbehoeften, zoals:

- huur of hypotheek

- boodschappen en andere huishoudelijke uitgaven

- nutsvoorzieningen, waaronder elektriciteit, water, gas, internet en telefoon

- financiële kosten zoals bankkosten, afbetalingen van leningen, verzekeringen, gemeentebelastingen

- andere uiteenlopende kosten zoals kinderverzorging, reizen, dierenartsrekeningen, enzovoort

Dit zijn de minimale kosten die je elke maand moet maken om te leven. Het beperken hiervan tot slechts de helft van je besteedbaar inkomen kan een van de grootste uitdagingen zijn als je een krap budget hebt. De budgetcalculator voorziet je van handige tips om makkelijker te budgetteren.

Wensen (30%)Dit zijn de dingen die je dagelijkse leven leuker maken, in je vrije tijd. Dit zijn de zaken waar we graag geld aan uitgeven, maar die niet essentieel zijn, zoals:

- een bioscoop of concert bezoeken, een avondje uit

- uit eten gaan of ergens koffie drinken

- thuis een film kijken of gamen met een hapje en een drankje

- hobby's zoals sport, workshops of lessen

- winkelen en je geld uitgeven

Bij dit soort uitgaven is het meestal het gemakkelijkst om flexibel te zijn. Natuurlijk is vrije tijd ook belangrijk!

Sparen (20%)Dit is waar je financiële zekerheid in je budget inbouwt. Zet elke maand geld opzij in je spaarpot voor:

- pensioenspaargeld, of het nu gaat om pensioenuitkeringen op het werk of om eigen beleggingen

- sparen voor een volgende vakantie of een grote aankoop

- een noodfonds, om eventuele onverwachte kosten te dekken

Bezuinigen op je spaargeld is snel de fout die je maakt als je je aan een budget wilt houden. Toch zal je toekomstige ik je dankbaar zijn als je hier gedisciplineerd mee omgaat.

Je spaart volgens de 50-30-20 regel. En nu?

maandelijkse budgetcalculator


Houd vol! Dat is makkelijk gezegd, natuurlijk. Het lastigste gedeelte is het doen.

Een van de manieren om je maandelijkse kosten te beheersen is het gebruik van een prepaid kaart. Hiermee reserveer je een vast bedrag voor een specifiek doel, zoals gamen, entertainment of winkelen. Als het geld op is, heb je je limiet bereikt. Maar als je een maand onder je budget zit, heb je voor de volgende maand meer over op je prepaidkaart.


"Een andere manier om ervoor te zorgen dat je je aan je budget en/of je spaardoelen houdt, is om een bepaald bedrag opzij te zetten op een prepaid creditcard. Dat houdt het geld buiten de dagelijkse rekening, waar het te verleidelijk is om het uit te geven, en houdt het tot je beschikking totdat je het moet gebruiken.

Een prepaid creditcard is vooral handig als je geen gewone creditcard hebt. Met een prepaid creditcard kun je niet te veel uitgeven. Bovendien is er voor de meeste prepaid creditcards geen kredietcheck nodig en kun je er bij duizenden online en offline verkopers mee betalen wanneer je maar wilt. Houd er wel rekening mee dat sommige prepaid creditcards een geldigheidsduur hebben, die kan variëren van 6 maanden tot ruim een jaar. Zorg ervoor dat je de geldigheid van je gekozen prepaid kaart vooraf controleert, om onaangename verrassingen te voorkomen.

Last but not least, onthoud dat een budget niet betekent dat je plezier moet missen. Het betekent gewoon dat je weet hoeveel je te besteden hebt.

Het blijft lastig om geld te besparen, zelfs met een maandelijkse budgetcalculator. Bekijk nog meer tips om geld te besparen en de beste budgetteringsapps.

Misschien ook interessant:


Terug naar het overzicht