Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
25-07-24 - 

Gaming pc samenstellen binnen een budget: tips en tricks

Gaming pc samenstellen binnen een budget: tips en tricks


Wil jij je eigen gaming pc bouwen zonder al te veel geld uit te geven? Dan ben je hier op de juiste plek. Een goedkope gaming pc samenstellen is eenvoudiger dan je denkt. Het is bovendien de ideale manier om meer waar voor je geld te krijgen. Dus laten we gauw kijken hoe je nu een solide installatie bouwt zonder al je geld uit te geven.

Bepaal je budget

goedkope gaming pc samenstellen
Stel voordat je begint een budget vast. Dat is heel belangrijk. Bepaal hoeveel je in totaal bereid bent om uit te geven. Wijs vervolgens geld toe aan elk onderdeel. Een goede vuistregel: besteed ongeveer 30% van je budget aan de videokaart. De rest verdeel je over de andere onderdelen.
Over het algemeen zou een budget van ongeveer € 500 voldoende moeten zijn om een ​​fatsoenlijke gaming pc te bouwen.

Kies de onderdelen voor je gaming pc


Processor (CPU)
Dit is het hart van je pc. Als je het zo goedkoop mogelijk wilt houden, is een AMD Ryzen 3- of Intel Core i3-processor een goede keuze. Deze bieden uitstekende prestaties voor hun schappelijke prijs. Hou aanbiedingen op Amazon, Coolblue, Mediamarkt en Bol.com goed in de gaten.
Een giftcard is een handige en veilige manier om aankopen bij een van deze winkels te financieren. Zo hou je je persoonlijke gegevens privé en blijf je bovendien eenvoudig binnen je budget. Als je eenmaal weet bij welke winkel je gaat kopen, kijk dan eens op Beltegoed.nl. Hier koop je eenvoudig een giftcard van onder andere Mediamarkt, Bol.com, Amazon en Coolblue.

Videokaart (GPU)
Videokaarten zijn het belangrijkste onderdeel van een gaming pc. Kijk naar kaarten zoals de NVIDIA GTX 1650 of AMD RX 570. Deze bieden goede prestaties tegen lagere prijzen. Amazon hanteert vaak concurrerende prijzen voor videokaarten.
Als je besluit een Amazon-giftcard te gebruiken, volg dan deze stappen om de kaart in te wisselen:
  • Log in bij je account.
  • Klik op ‘Account en lijsten’ bovenin.
  • Ga naar ‘Cadeaubonnen’.
  • Klik op ‘Cadeaubon toevoegen’.
  • Voer de claimcode in uit je mail van Beltegoed.nl
  • Klik op ‘Op je saldo toepassen’.


Moederbord
Kies een moederbord dat compatibel is met je processor. Een B450-moederbord voor AMD of een B360 voor Intel zijn goede, betaalbare opties. Zorg ervoor dat het de functies heeft die je nodig hebt. Geef niet te veel uit. Een basismodel is vaak al voldoende.

Werkgeheugen (RAM)
Streef naar minimaal 8 GB RAM, maar 16 GB is beter als dat lukt binnen je budget. Ga voor DDR4 met snelheden van 3000 MHz of hoger. Prijzen kunnen variëren, dus kijk rustig rond. Bekijk en vergelijk alle opties op verschillende websites.

Opslag (SSD/HDD)
Een SSD maakt een enorm verschil als het gaat om reactiesnelheid. Een SSD van 250 GB of 500 GB is een goed uitgangspunt. Koppel deze met een grotere HDD als je meer opslagruimte nodig hebt. Veel online retailers hebben goede aanbiedingen voor opslagapparaten. Hou aanbiedingen in de gaten en overweeg het gebruik van browserextensies om vouchercodes te vinden en beloningspunten te verdienen.

Voeding (PSU)
Bezuinig niet op de voeding. Een betrouwbare PSU van 500W van een bekend merk zou voldoende moeten zijn voor de meeste budgetconstructies. Ga voor een voeding met de certificering 80+ Bronze of hoger. Zo ben je verzekerd van efficiëntie en betrouwbaarheid.

Behuizing
Kies een behuizing die past bij je onderdelen en je budget. Let hierbij op een goede luchtstroom. En vergeet ook het uiterlijk niet: je moet hier wel elke dag naar kijken. Er zijn veel betaalbare behuizingen met prima functies. Vergelijk prijzen om de beste deal te vinden.

Zet je pc in elkaar


Het bouwen van je pc lijkt een beetje op spelen met luxe lego; het is leuk en lonend. Volg onderstaande stappen:

  • Installeer de processor in het moederbord
  • Bevestig de processorkoeler
  • Installeer het RAM-geheugen in het moederbord
  • Monteer het moederbord in de behuizing
  • Installeer de voeding
  • Sluit alle stroomkabels aan
  • Monteer de opslagschijven
  • Plaats de videokaart
  • Controleer alle verbindingen


Neem de tijd. Raadpleeg bij twijfel online handleidingen of video's. Die kunnen ontzettend behulpzaam zijn.

Software en besturingssysteem


Windows 10 of 11 is een populaire keuze voor gaming. Vergeet ook essentiële software niet. Een antivirusprogramma is een must. Dat geldt ook voor software voor je videokaart. Veel games zijn beschikbaar op platforms zoals Steam of de Epic Games Store. Deze hebben regelmatig uitverkoop, zodat je je gamebibliotheek met een beperkt budget kunt opbouwen.

Op Beltegoed.nl kun je een Steam-giftcard en in-game valuta zoals Fortnite V-Bucks kopen. Dit soort giftcards gebruiken om een aankoop te doen is ideaal vanwege een aantal redenen. Allereerst geeft dit je extra privacy en veiligheid vergeleken met het gebruik van een creditcard of bankpas. Giftcards zijn bovendien handig om binnen je budget te blijven. Je kunt namelijk nooit meer uitgeven dan erop staat.

Randapparatuur


Vergeet ook alle randapparatuur niet. Een goede monitor, toetsenbord en muis zijn natuurlijk onmisbaar. Om te starten heb je heus niet de allerbeste uitrusting nodig. Kijk eerst eens naar budgetvriendelijke opties die goede recensies krijgen.

Wat is de beste budgetvriendelijke gamingmuis?
Goede, betaalbare gamingmuizen tussen de € 30 en €50 zijn onder meer:
  • Logitech G305 Lightspeed
  • Logitech G203 Lightsync
  • Razer DeathAdder Essential
  • Cooler Master MM720


De Logitech G305 Lightspeed valt op als een uitstekende draadloze optie. De Logitech G203 en Razer DeathAdder Essential zijn geweldige bekabelde keuzes, afhankelijk van je handgrootte en greepvoorkeur.

Wat is het beste budgetvriendelijke gamingtoetsenbord?
Je kunt een uitstekend gamingtoetsenbord kopen voor € 50 of minder. Goede keuzes zijn onder meer:
  • Corsair K55 RGB Pro
  • Roccat Pyro
  • HyperX Alloy Core RGB
  • Logitech G213 Prodigy
  • Razer Cynosa Lite
  • Redragon K552 Kumara
  • SteelSeries Apex 3

De Razer Cynosa Lite en Redragon K552 Kumara bieden veel waarde voor hun lagere prijs. De Corsair K55 RGB Pro en Roccat Pyro bieden meer functies tegen een iets hogere prijs.

Nieuwe of gebruikte monitor
Een gebruikte monitor kan grote besparingen opleveren en toch geweldige prestaties leveren voor je gaming pc. Je kunt vaak een duurder scherm tegen een lagere prijs kopen, waardoor je mogelijk € 100 of meer bespaart in vergelijking met een nieuw scherm. Iets oudere, professionele monitoren met een breed kleurengamma en hoge resoluties zijn vaak verkrijgbaar tegen gereduceerde prijzen. Bovendien hebben monitoren over het algemeen een lange levensduur. Veel mensen geven aan dat ze hun monitor meer dan vijf jaar kunnen gebruiken zonder merkbaar kwaliteitsverlies.

Controleer altijd de reputatie van de verkoper en onderzoek de staat van de monitor zorgvuldig. Vertrouw niet op garanties voor gebruikte artikelen en hou rekening met verzendkosten bij het berekenen van de totaalprijs. Probeer de monitor indien mogelijk persoonlijk te bekijken en te testen voordat je deze aanschaft.

Tijd om te testen en optimaliseren


Nu je pc klaar is, is het tijd om deze te testen. Controleer of alles naar behoren werkt. Voer een aantal benchmarktests uit. Zo heb je beter zicht op de prestaties van je systeem.

Optimaliseren voor gaming:
  • Update alle stuurprogramma's.
  • Pas de in-game instellingen aan voor de beste balans tussen prestaties en kwaliteit.
  • Hou je pc schoon en stofvrij.
  • Hou de temperaturen in de gaten om er zeker van te zijn dat alles koel blijft.

Vergeet niet dat je onderdelen later altijd nog kunt upgraden. Begin met wat je nu kunt betalen en upgrade gaandeweg.

Geldbesparende tips


Bouwen met een budget betekent niet dat je moet inleveren op kwaliteit. Hier zijn nog wat extra tips om geld te besparen:
  1. Koop onderdelen tijdens speciale uitverkoopevenementen
    Black Friday en Cyber ​​Monday zijn het ideale moment om onderdelen voor je gaming pc te kopen.
  2. Overweeg iets oudere modellen videokaart en processor
    Deze bieden vaak nog een grote waarde.
  3. Gebruik voucherextensies wanneer je online winkelt
    Alle beetjes helpen.
  4. Zoek naar bundeldeals
    Het kan interessant zijn om je processor en moederbord samen te kopen.
  5. Geef niet te veel uit aan functies die je toch niet gebruikt
    Denk goed na over wat je echt nodig hebt.


En onthou: het gebruik van giftcards is altijd een slimme manier om eenvoudig binnen je budget te blijven.

Maak je gaming pc toekomstbestendig


Denk bij het bouwen ook aan de toekomst. Kies een moederbord dat toekomstige upgrades ondersteunt. Hierdoor kun je je systeem in de loop van de tijd verbeteren. Kies voor een voeding met iets meer wattage dan je momenteel nodig hebt. Zo is deze geschikt voor toekomstige upgrades.
Denk na over de games die je wilt spelen. Controleer de vereisten. Op die manier kun je weloverwogen beslissingen nemen over je onderdelen.

Hulp van communities


Heb je nog vragen over het bouwen van een gaming pc of kom je ergens niet helemaal uit? Sluit je aan bij online communities. Forums en subreddits zijn goudmijnen als het gaat om informatie. Andere bouwers kunnen advies geven, deals delen en helpen bij het oplossen van problemen. Wees niet bang om vragen te stellen. De pc-gaming-community is over het algemeen erg behulpzaam.

Subreddits die de moeite waard zijn om te bekijken:


Begin vandaag nog aan de bouw van je nieuwe gaming pc


Een goedkope gaming pc samenstellen is een ontzettend leuk project. Het is bovendien de ideale manier om te beginnen met pc gamen zonder al te veel geld uit te geven. Vergeet niet dat het niet om de allerbeste onderdelen draait. Het gaat erom een ​​uitgebalanceerd systeem te bouwen dat voldoet aan jouw behoeften en past binnen jouw budget.
Neem de tijd, doe onderzoek en geniet van het proces. Voor je het weet, game je op een pc die je zelf hebt gebouwd. Hoe bijzonder en gaaf is dat!

Artikelen die je misschien ook interessant vindt:



Terug naar het overzicht