Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
15-06-20 - 

Een gewone of een prepaid creditcard: wat is het verschil?

Verschil prepaid creditcard en creditcard

Een gewone of een prepaid creditcard: wat is het verschil?


Wat het verschil is tussen prepaid en gewone creditcards? Het is goud, het glimt en je geeft er (online) geld mee uit: een creditcard (ook wel kredietkaart). Maar lang niet iedereen kan of wil er eentje hebben. Bijvoorbeeld omdat de aanvraagprocedure veel tijd kost. Je kan dan ook kiezen voor een prepaid creditcard. Een prepaid creditcard is een code of kaart die je zelf opwaardeert met een tegoed naar keuze. In dit artikel zetten we de gewone creditcard en de prepaid creditcard tegenover elkaar. Dan kun jij kiezen welke voor jou de beste keuze is.

Bekijk meteen onze prepaid creditcards

Is een prepaidkaart een betere optie dan een creditcard?


Zoveel mensen, zoveel wensen. Die keuze kun je alleen zelf maken. Veel prepaid kaarten hebben soortgelijke kenmerken als gewone creditcards, alleen waardeer je zelf op voordat je online gaat shoppen of gamen. Hoewel er een aantal overeenkomsten zijn, verschillen deze twee soorten creditcards best veel van elkaar. Alleen al als je kijkt naar de bijkomende kosten. En je bent een Hollander of je bent het niet: je kiest natuurlijk het liefst de voordeligste optie.

Een traditionele creditcard


Als je graag reist, online winkelt of van gamen houdt: een creditcard is eigenlijk onmisbaar. Wereldwijd kun je er op veel plekken mee pinnen en (contactloos) betalen. Veel makkelijker dan met een gewone bankpas. Die laatste wordt lang niet in alle landen geaccepteerd. Zeker in minder toeristische plaatsen is het daarom erg handig als je een creditcard op zak hebt, die wél overal te gebruiken is. Ook op reis kun je daar natuurlijk niet oneindig mee betalen: elke kaart heeft een bestedingslimiet. Vaak zijn de aankopen die je doet met je creditcard maandenlang of zelfs een jaar verzekerd tegen diefstal, verlies of beschadiging. Als je betaalt met je gewone pinpas of iDeal, gaat dat feest niet door.

Een creditcard is ook nog eens een veilig betaalmiddel voor (online) aankopen. Bij vrijwel iedere bank kun je er eentje aanvragen. Of je hem krijgt, hangt onder andere af van een aanvraagprocedure en kredietwaardigheidscontrole. De kosten voor een traditionele creditcard kunnen oplopen tot meer dan €100 per jaar. Dit hangt onder meer af van de bestedingslimiet die je hebt gekozen en hoe je de kaart gebruikt. De meeste banken geven een creditcard uit in samenwerking met bekende netwerken als MasterCard, Visa of American Express. Er zijn ook verschillende soorten aanbieders.

En dan de prepaid creditcard


Een creditcard is handig om in bezit te hebben. Je kunt er vrijwel overal mee betalen. Zeker online. En dat ‘bezitten’ hoeft niet lang te duren als je voor een prepaid creditcard kiest. Dit is namelijk een code die je online bestelt. Binnen een minuut zit hij in je mailbox en kun je de code gebruiken voor het doel dat je hebt. Net zoals wanneer je een traditionele creditcard uit je portemonnee zou trekken. Het verschil is dat je een prepaid creditcard vaak niet in je handen houdt. Dat kán overigens wel. Er bestaan ook fysieke prepaid creditcards die je voor gebruik zelf opwaardeert met het saldo dat je nodig hebt. Op het blote oog zie je dan amper verschil met de traditionele creditcard. Maar het grootste verschil: je bouwt geen schuld op, zoals met een traditionele creditcard wel het geval is.

De kaarten op tafel


Als je jouw creditcard maar een aantal keer per jaar nodig hebt, bijvoorbeeld voor een vakantie, hoef je niet per se een creditcard met meerdere terugkerende kosten in huis te halen. Door je prepaid creditcard op te waarderen, verhoog je de limiet naar wat je op dat moment nodig hebt. In het overzicht hieronder vind je verschillende aspecten van creditcards en prepaid creditcards die goed zijn om eens met elkaar te vergelijken.

Overzicht verschillen Traditionele creditcard versus Prepaid creditcard


Hier vind je een aantal eigenschappen van creditcards op een rij, waarbij we traditionele creditcard vergelijken met de prepaid.

Aanvraagprocedure


Traditionele creditcard
Als je een reguliere creditcard aanvraagt bij een bank, heb je te maken met een aanvraagprocedure. De bank heeft (financiële) gegevens van je nodig om te bepalen of ze jou een creditcard verstrekken.

Prepaid creditcard
Een prepaid creditcard kun je altijd aanvragen. Doordat je er zelf geld op stort, zijn er weinig tot geen financiële risico’s aan verbonden. Je kunt online een prepaid creditcard code aanvragen zonder dat bij de registratie zulke uitgebreide (bank)gegevens nodig zijn

Betaalmogelijkheden


Traditionele creditcard
Met een traditionele creditcard kun je wereldwijd betalen op duizenden plekken. Online en offline.

Prepaid creditcard
Met een prepaid creditcard – een code of een pasje – vind je vooral online veel aangesloten game- en entertainment-platformen zoals PlayStation, Nintendo en Spotify, webshops et cetera.

Budgettering


Traditionele creditcard
Afhankelijk van het saldo op je creditcard. Je koopt producten en betaalt dit doorgaans aan het einde van de maand of in termijnen terug aan de bank. Je bouwt hierdoor een schuld op.

Prepaid creditcard
Je laadt zelf je kaart op met het saldo dat je in gedachten hebt. Daardoor geef je alleen het geld uit dat je al hebt.

Betalen in het buitenland


Traditionele creditcard
Met een creditcard is het heel makkelijk om te betalen en geld op te nemen als je in het buitenland bent (Let wel op opnamekosten). Hij wordt op veel meer plekken geaccepteerd dan een gewone bankpas. Er kan ook geld op worden gereserveerd, wat bijvoorbeeld handig is voor hotels als borg.

Prepaid creditcard
Ook met bepaalde prepaid creditcards kun je in het buitenland betalen. Vaak is het daar zelfs al een bekender betaalmiddel dan in Nederland. Je waardeert je fysieke prepaid creditcard op met het saldo dat je nodig hebt voor je reis.

Kosten


Traditionele creditcard
Geld lenen kost geld. Zeker als je er een creditcard voor gebruikt. Daar zijn namelijk kosten aan verbonden. Voor een reguliere creditcard betaal je jaarlijkse bijdrage aan de bank. Ook betaal je rente over het bedrag dat je maandelijks gebruikt en waarover je dus een schuld opbouwt. Verder zijn er bijkomende kosten om rekening mee te houden zoals omrekeningskosten voor vreemde valuta en opnamekosten als je geld pint.

Prepaid creditcard
Als je een prepaid creditcard in de vorm van een code koopt, betaal je opwaardeerkosten. Heel overzichtelijk. Overige kosten heb je vaak zelf in de hand. Zo kun je te maken krijgen met een kleine fee als je jouw opgewaardeerde saldo wilt laten terugstorten door de bank of provider die je hebt gekozen. Of je betaalt een jaarlijkse bijdrage als je een fysieke prepaid creditcard wilt hebben.

Bijkomende voordelen


Traditionele creditcard
Een traditionele creditcard kent bijkomende voordelen zoals een aankoopverzekering, waarbij je aankopen tientallen dagen of soms wel een jaar na aanschaf verzekerd zijn tegen diefstal, schade of verlies.

Prepaid creditcard
Er bestaan prepaid creditcards die dezelfde voordelen hebben als traditionele creditcards, maar het is niet gebruikelijk. Een prepaid creditcard heeft een makkelijk aanvraagproces, snelheid en flexibiliteit als belangrijkste pluspunten.

Gemak


Traditionele creditcard
Een traditionele creditcard is makkelijk om in je portemonnee te hebben. Eens in de zoveel jaar is hij aan vervanging toe, verder regelt het zichzelf.

Prepaid creditcard
Een prepaid creditcard is bijzonder makkelijk te regelen. Als je wilt, heb je hem binnen een minuut in je mailbox. Je kunt hem meteen gebruiken, zit niet aan vaste lasten vast én geeft nooit teveel geld uit.

Privacy


Traditionele creditcard
Voor een traditionele creditcard geef je veel persoonlijke gegevens uit handen aan de bank. Bij diefstal of verlies loop je risico op identiteitsfraude.

Prepaid creditcard
Voor een prepaid creditcard met een laag bedrag, zeker in de vorm van een code neemt, hoef je geen account aan te maken. Als je meer met je kaart wilt kunnen doen, vraagt de provider wel om enkele gegevens. Maar je hebt nooit een aanvraagprocedure die zo uitgebreid is als bij een traditionele creditcard.

Wanneer een prepaid creditcard gebruiken?

Mogelijke scenario’s


Ben je benieuwd wanneer een prepaid creditcard van pas komt? We hebben hier drie verschillende scenario’s voor je op een rij gezet.

1. Je bent graag voorzichtig met je persoonlijke gegevens.
Als je een traditionele creditcard neemt, heeft de bank veel gegevens van je nodig. De pas wordt bovendien gekoppeld aan je bankrekening. Dit zorgt voor meer risico’s zoals diefstal, datalekken of identiteitsfraude. Niet iets om meteen van in de stress te schieten als je er voorzichtig mee omgaat, maar voor steeds meer mensen is het toch een overweging.

2. Je wilt alleen je eigen geld uitgeven
Heb je graag verschillende potjes voor verschillende uitgaven? Geef je liever geen geld uit dat je niet hebt? Een prepaid creditcard biedt uitkomst. Je koopt een digitale code of waardeert een pasje w op met een tegoed naar eigen keuze. Doordat je vooraf geld stort, geef je dus ook alleen geld van jezelf uit. Voor veel nuchtere Nederlanders een principekwestie.

3. Je krijgt geen gewone creditcard
Een prepaid creditcard is een stuk makkelijker te krijgen dan een credit card. De bank of provider loopt geen risico omdat je het bedrag dat op de kaart staat, al vooraf moet opwaarderen. Of omdat je al een code koopt die een bepaald bedrag waard is. Maar jij kunt met je prepaid creditcard wél de (online) aankopen doen die je graag wilt. Kortom: wel het gemak, niet het gedoe.

Ben je benieuwd naar meer situaties waarin een prepaid creditcard handig van pas komt? Lees dan ook ons eerdere artikel: wat is een prepaid creditcards precies?

Onze prepaid creditcards


Op deze website kun je terecht voor prepaid creditcards zoals CASHlib, paysafecard of een Neosurf ticket. We zijn heel benieuwd of dit artikel je heeft geholpen. Succes met je keuze!

Bekijk ons assortiment prepaid creditcards

Disclaimer
NB: beltegoed.nl biedt enkel een platform dat je kunt gebruiken voor het aanschaffen van prepaid kaarten die worden aangeboden door verschillende aanbieders. De algemene voorwaarden van de aanbieder zijn altijd van toepassing op het product dat is gekocht via beltegoed.nl. Wij doen ons uiterste best om correcte informatie te verstrekken. Wij aanvaarden echter geen aansprakelijkheid voor de juistheid van deze informatie aangezien bijvoorbeeld bepaalde omstandigheden kunnen veranderen. Informatie die op het moment van publiceren juist was, kan hierdoor op een later tijdstip niet meer correct zijn.


Meer over prepaid credit cards


Terug naar het overzicht