Vraag je je af wat zo’n prepaid creditcard nou eigenlijk is? In dit artikel hebben we veel handige informatie voor je verzameld. Hoe een prepaid creditcard werkt, wat de voordelen zijn en details over het gebruik van prepaid creditcards: lees hier alles wat je wilt weten.
Prepaid creditcards zijn vooraf oplaadbare betaalkaarten. Voor gebruik zet je er geld op en verder gebruik je ze als een gewone creditcard. Ze zijn dé oplossing voor iedereen die van flexibiliteit houdt. Er bestaan alleen zoveel soorten dat de keuze wat overweldigend kan zijn. Daarom zijn wij er. Lees verder en ontdek waarom prepaid creditcards zo handig zijn en waarop je moet letten als je er eentje wilt kopen.
Bekijk meteen onze prepaid creditcards
Als je onderzoek doet naar prepaid betaalmethoden, is het niet raar dat je in de war raakt. Termen als ‘online creditcard’, ‘prepaid creditcard’, ‘beveiligde creditcard’, ‘contant tegoedbon’, ‘prepaid kredietkaart’ en ‘prepaid geld’ vliegen je om de oren. Er zitten misschien een paar verschillen tussen deze producten, maar het principe is steeds hetzelfde: een creditcard waarmee je niet rood komt te staan, maar die je zelf oplaadt. Met je eigen geld. Om dit artikel overzichtelijk te houden, gebruiken we vooral de term prepaid creditcard.
Met een gewone bankpas kun je maar op een beperkt aantal plekken terecht als je iets wil kopen, boeken of bestellen. Een creditcard kun je vrijwel overal gebruiken. Ook op het internet. Sterker nog: regelmatig kun je daar alléén met een creditcard betalen. Maar wat als je die niet hebt? Of niet wil hebben?
Een prepaid creditcard is dan een slimme oplossing. Het concept is eenvoudig. Je koopt een kaart en zet daar vooraf zelf geld op of je koopt een code waarmee je online aankopen doet. Dit werkt net zoals met prepaid beltegoed. Je laadt een kaart met zoveel geld op als je zelf wilt. Dat gebruik je totdat het op is. Zo geef je nooit geld uit dat je (nog) niet hebt. Je zit bovendien niet vast aan maandelijkse contracten of onverwachte facturen. Wereldwijd accepteren duizenden webshops prepaid creditcards als betaalmethode. Op de website van de bank of provider vind je een overzicht van waar je jouw kaart precies kunt gebruiken.
Een prepaid creditcard is daarmee ideaal voor mensen die het gemak van een ‘gewone’ creditcard willen, maar niet de financiële verplichtingen. En er zijn meer redenen om voor prepaid te kiezen. Bijvoorbeeld omdat deze kaarten ervoor zorgen dat:
- Je geen geld uitgeeft dat je niet hebt
- Je privacy beter beschermd is
- Je toegang hebt tot online games, in-game valuta, aankopen, online gokken en meer - in binnen- en buitenland
Als je graag een fysieke prepaid creditcard wilt, kom je vaak uit bij een bank. Je krijgt dan een pas die er bijna hetzelfde uitziet als een ‘gewone’ creditcard. Hoewel eigenlijk alle aanvragen worden goedgekeurd – de bank hoeft jou tenslotte geen geld voor te schieten – moet je vaak toch door een fikse aanvraagprocedure. Als je direct een prepaid creditcard wilt, kun je beter kiezen voor een provider die geen bank is. Meestal bieden zij online prepaid creditcards aan (zonder fysiek pasje dus) of prepaid codes.
Waar koop je een prepaid creditcard?
Er bestaan financiële instanties en ook winkels die prepaid creditcards aanbieden, zoals supermarkten en tankstations. Maar online bestellen is wel zo snel en makkelijk geregeld. Je krijgt dan direct een code die je gebruikt als creditcardnummer. De prepaid creditcard van
Paysafe is een erg populair voorbeeld. Je kunt daarmee eenvoudig, anoniem en zonder bankrekening betalen bij meer dan 4.000 online partners van Paysafe. Onder meer voor games, muziek, film en entertainment. Ook de
CASHlib-voucher is een veilige en anonieme prepaid creditcard, die voornamelijk online casino’s accepteren.
Bekijk ons assortiment prepaid creditcards
Vanwege de flexibiliteit die ze bieden, kunnen prepaid-creditcards voor iedereen een slimme manier van betalen zijn. En in deze gevallen al helemaal:
- Je gaat voorzichtig om met je online betalingsgegevens
Een gewone creditcard is aan je bankrekening gekoppeld. Voor een prepaid creditcard heb je helemaal geen bankrekening nodig. Overal bankgegevens achterlaten zorgt alleen maar voor potentiële problemen als diefstal of datalekken. Een goede reden om voorzichtig te zijn met je betalingsgegevens online.
Betalen met een prepaidkaart vermindert het risico dat (cyber)criminelen misbruik maken van je persoonlijke of bankgegevens. Als je bijvoorbeeld een prepaid-betalingsmethode zoals
CASHlib of een
Neosurf ticket gebruikt voor online aankopen, hoef je geen persoonlijke of betalingsgegevens op te geven. Zo blijf je niet alleen anoniem voor de website waarvan je koopt, maar ook voor potentiële hackers.
- Je wilt meer controle over uitgaven
Er is nog een andere situatie waarin een prepaid-creditcard een geweldig alternatief is voor de reguliere versie. Namelijk als je wilt voorkomen dat je te veel geld uitgeeft. Als je ooit een paar schoenen te veel hebt gekocht, weet je dat je de volgende dag een stuk somberder naar je banksaldo staart. Prepaid-creditcards zijn een waakhond voor shopaholics: geld op, koopwoede klaar. Tenminste: totdat je de creditcard herlaadt.
Deze manier van besteden helpt ook je tieners vanaf 18 jaar om verantwoord met geld om te gaan. Als zij bijvoorbeeld een liefde voor gamen ontwikkelen, kun je dit ondersteunen en onder controle houden door ze een
CASHlib-voucher te geven die vooraf is geladen met hun game-tegoed. Zo is het onmogelijk dat ze te veel uitgeven. En leren ze de waarde van geld.
- Je kunt geen gewone creditcard krijgen
Als je een gewone creditcard aanvraagt, doorloopt de bank gewoonlijk je kredietdossier. Ze gebruiken informatie van de bank en de BKR. Als je onbetaalde leningen hebt, of een geschiedenis van vertraagde of gemiste aflossingen van creditcardschulden, zijn je kansen op een succesvolle aanvraag verkeken.
Een prepaid creditcard is makkelijk te krijgen. De aanvraag is niet afhankelijk van je eerdere kredietgeschiedenis, omdat je het bedrag dat op de kaart staat al vooraf moet betalen. Geen risico voor de bank of provider dus.
Het kan natuurlijk ook andersom. Misschien heb je een vlekkeloze kredietgeschiedenis, maar zit je nu in een lastiger financieel parket. Je hebt bijvoorbeeld tijdelijk een WW-uitkering. Of je bent een student en je werkt nog niet. In die gevallen krijg je vrijwel zeker de deksel op je neus als je een normale creditcard-aanvraag doet. En dan zijn veel online producten of diensten dus moeilijk te kopen. In dit geval is een prepaid creditcard het beste alternatief.
- Je wilt anoniem je geld uitgeven
Stel je voor dat je een gedeelde bankrekening hebt met je partner, maar je wilt privé houden waar jij je geld uitgeeft. Of het nu gaat om het plezier van online gamen, of je houdt ervan om af en toe een gokje te wagen, het is jouw ding. En je wilt dus niet dat iedereen ervan op de hoogte is. Een prepaid creditcard houdt dan je bankafschrift blanco.
Zonder twijfel bieden prepaid creditcards veel vrijheid als het gaat om je uitgaven en (online) privacy. Sommige koop je online als voucher, andere in de winkel. Er staat dan een vast bedrag op en je hoeft geen naam op te geven. Als je met een prepaid creditcard betaalt, geniet je dus een zekere anonimiteit.
Als je een prepaid creditcard koopt die je later weer kunt opladen, willen banken of providers meestal wel een paar gegevens van jou registreren. Zorg ervoor dat je de privacyregels goed doorneemt, want die verschillen nogal. Iedere financiële instantie gaat hier net iets anders mee om. Prepaid creditcards zijn gelukkig minstens zo veilig als gewone creditcards omdat er vaak geen gegevens aan gekoppeld zijn. Dus je hoeft minder bang te zijn voor bijvoorbeeld identiteitsfraude. Maar er staat wel geld op en dat wil je niet kwijtraken.
Als privacy op het web je belangrijkste drijfveer is om naar een prepaidkaart te zoeken, overweeg dan een prepaid betaalmethode waarbij je geen fysieke kaart gebruikt. Bijvoorbeeld
CASHlib of
Neosurf card. Deze vormen van e-geld kun je direct gebruiken om te betalen op alle grote gaming-, dating- en gokwebsites. Als je favoriete websites dit accepteren, hoef je niet verder te zoeken. Je koopt een voucher of code en bent klaar om te gaan.
Er zijn nog een paar dingen om in gedachten te houden bij de aanschaf en het gebruik van prepaid creditcards. Bijvoorbeeld:
Afhankelijk van je bank of kaartprovider, zijn er kosten verbonden aan het gebruik van je prepaid creditcard. Bijvoorbeeld een jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage of een opwaardeerbijdrage. Als er opwaardeerkosten zijn, kunnen die op verschillende manieren in rekening worden gebracht. Per transactie of als percentage van het opwaardeerbedrag. Check dit van tevoren en vergelijk de verschillende aanbieders goed.
Veel prepaid betaalmethoden zijn alleen bedoeld voor eenmalig gebruik, dus dan hoef je je geen zorgen te maken over een lidmaatschap of terugkerende transactiekosten. Maar met een fysieke prepaid creditcard is dit vaak anders. Welke provider je ook kiest, zorg ervoor dat je hun gebruiksvoorwaarden van tevoren leest en vergelijkt.
Een gewone creditcard biedt aankoopbescherming, ook wel een aankoopverzekering. Veel aankopen zijn dan automatisch verzekerd tegen verlies, beschadiging of diefstal. Dit geldt voor aankopen die je online bij webshops doet én in de winkel. De kredietverstrekker heeft dan dezelfde verantwoordelijkheid wanneer een detailhandelaar als een aankoop misgaat. Stel dat je online een product bestelt bij een onbetrouwbare handelaar en je krijgt het nooit thuisbezorgd, dan kun je de creditcardmaatschappij of de bank bellen en je geld terugkrijgen.
Voor een prepaid creditcard geldt dit niet altijd. Sommige prepaid creditcard aanbieders bieden aankoopbescherming, maar niet allemaal. Daarom is het belangrijk om de voorwaarden van de provider te controleren om te begrijpen wat ze aanbieden. Als je op zoek bent naar een prepaid-betaalmethode voor bekende websites voor gamen, gokken, winkelen of daten, hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken. Aankoopbescherming heb je voornamelijk nodig als je jouw kaart gebruikt om op niet-gecertificeerde of niet-geverifieerde websites te betalen.
Nu je weet wat prepaid creditcards zijn en wat je ermee kunt, lukt het je hopelijk zelf om een goede keuze te maken. Begin je zoektocht naar de perfecte prepaid creditcard met je prioriteiten in het achterhoofd. Welke betaalmethode sluit het beste aan bij wat je zoekt? Wat is de snelste oplossing om jouw betalingen voor elkaar te krijgen? Wat is het meest voordelig en/of het meest anoniem? Vergelijk met deze vragen de verschillende banken of providers.
Als je voornamelijk privacy belangrijk vindt, wat vaak zo is, zijn prepaid betaalmethoden zoals
paysafecard,
CASHlib of
Neosurf een goede keuze voor je. Je koopt ze binnen een paar seconden. Na je betaling ontvang je per e-mail direct een code van 16 cijfers die je invoert in de betaalomgeving van je favoriete website of shop. Zo betaal je dus direct, zonder verdere gegevens achter te laten. Heb je na je betaling nog tegoed over? Dan voer je de bestaande code bij een volgende betaling gewoon opnieuw in.
Wat je ook kiest… prepaid-betaalmethoden zijn snel, veilig en eenvoudig. Zo zien we het graag. Jij toch ook?
Bekijk dan ons assortiment prepaid creditcards
Disclaimer
NB: beltegoed.nl biedt enkel een platform dat je kunt gebruiken voor het aanschaffen van prepaid kaarten die worden aangeboden door verschillende aanbieders. De algemene voorwaarden van de aanbieder zijn altijd van toepassing op het product dat is gekocht via beltegoed.nl. Wij doen ons uiterste best om correcte informatie te verstrekken. Wij aanvaarden echter geen aansprakelijkheid voor de juistheid van deze informatie aangezien bijvoorbeeld bepaalde omstandigheden kunnen veranderen. Informatie die op het moment van publiceren juist was, kan hierdoor op een later tijdstip niet meer correct zijn.
Terug naar het overzicht