Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
02-06-20 - 

Gebruik je prepaid creditcard veilig

Prepaid creditcard veilig gebruiken

Gebruik je prepaid creditcard veilig


Als je besluit een prepaid creditcard te gebruiken, is het belangrijk dat je dat veilig doet. Want je wilt je geld niet kwijtraken. En je persoonlijke gegevens ook niet. Daarom vind je in dit artikel veel uitleg, aandachtspunten en tips. Laten we nog even beginnen met wat een prepaid creditcard precies is en wat de verschillen zijn met een “gewone” creditcard.

Bekijk meteen onze prepaid creditcards

Wat is een prepaid creditcard precies?


Een prepaid creditcard is een variant van de traditionele creditcard, waarbij je zelf geld op de kaart stort in plaats van dat je dit leent bij een bank. Er zijn verschillende mogelijkheden voor prepaid creditcards. Je kunt bijvoorbeeld online een code kopen van verschillende aanbieders, zoals Neosurf, CASHlib of paysafecard. Daarover verderop in dit artikel meer.

Zo’n code koop je voor een bepaald bedrag en de code gebruik je vervolgens bij een (online) aankoop alsof je een creditcardnummer invoert. Het enige verschil is dat je geen fysieke creditcard in je portemonnee hebt zitten. Tenzij je dat zelf graag wilt: er zijn namelijk ook aanbieders van prepaid creditcards die fysieke pasjes bieden. Die zien er nagenoeg hetzelfde uit als een traditionele creditcard.
Een prepaid creditcard kun je wereldwijd op een heleboel plekken gebruiken. Op vakantie in het buitenland (dan is een fysiek pasje wel handig) of online. Om te gamen, shoppen of daten bijvoorbeeld. Tienduizenden websites en webshops accepteren prepaid creditcards tegenwoordig als geldig betaalmiddel.

Als je nog meer wilt weten over wat een prepaid creditcard precies is en wat je ermee kunt, hebben we eerder een handig artikel voor je geschreven: wat is een prepaid creditcard?.

Wat is veiliger, een prepaid creditcard of een traditionele?


Een traditionele creditcard en een prepaid creditcard hebben beide hun eigen kenmerken en ook hun eigen risico’s. Zo kent de traditionele creditcard een uitgebreid aanvraagproces bij de bank, waarbij je persoonlijke gegevens aan de kaart koppelt. Als je die dan verliest, of hij wordt gestolen, loop je onder andere risico op identiteitsfraude. Bij een prepaid creditcard is dit risico kleiner, maar is het risico op misbruik van je kaart weer iets groter. Je kunt gelukkig genoeg doen om dit te voorkomen. In de volgende alinea’s lees je over de mogelijke risico’s – en vervolgens wat je daaraan kunt doen.

Risico’s die je absoluut wilt voorkomen met een prepaid creditcard


Als je online aankopen doet met je prepaid creditcard, word je kwetsbaar voor mensen met minder goede bedoelingen. Mensen die uit zijn op je geld, gegevens of data. Dit zijn een aantal risico’s die je loopt als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen treft:

#1. Diefstal / creditcard fraude

Jouw prepaid creditcard vertegenwoordigt een bepaalde waarde. Een bedrag dat je zelf hebt gekocht als code of een bedrag dat je op je prepaid creditcard hebt gezet. Er zijn verschillende manieren waarop cybercriminelen proberen aan dat geld te komen. Bijvoorbeeld via phishing-mails of malware. Of door je computer of mailbox te hacken. Maar ook iemand (wellicht een bekende) die de code in handen krijgt, kan jouw gegevens en geld misbruiken.

#2. Identiteitsfraude / oplichting

Met een prepaid creditcard loop je minder risico op identiteitsfraude dan met een traditionele creditcard, maar toch is het mogelijk. Het gaat dan om criminelen die gebruik maken van jouw persoonlijke gegevens om zich voor te doen als jou, om op die manier (aan)betalingen te doen of je op een andere manier op te lichten.
Dan kan bijvoorbeeld gebeuren als je een account hebt aangemaakt waarop je veel persoonlijke gegevens hebt ingevuld.

#3. Helpdeskfraude

Helpdeskfraude is een steeds vaker voorkomende vorm van cybercriminaliteit. Het wordt ook wel ‘tech support scam’ genoemd. Iemand doet zich voor als een medewerker van bijvoorbeeld je bank of creditcard provider. De crimineel doet bijvoorbeeld alsof hij een security-medewerker is en komt met een verhaal over problemen met je creditcard en/computer. Om de ‘fouten’ op te lossen, moet je geld betalen, waarbij ze vertellen dat je het geld direct na het gesprek teruggestort krijgt. Je mag betalen met het saldo van je prepaid creditcard-codes. Als je hieraan meewerkt, kun je er vanuit gaan dat je saldo na afloop van zo’n gesprek verdwenen is.

Persoonlijke gegevens & accounts


Een prepaid creditcard kan je niet tegen al het bovenstaande beschermen, maar jij kunt wel je creditcard en jezelf beschermen. Fijn om te weten is dat prepaid creditcards – juist dankzij hun prepaid-functie – al een zekere mate van beveiliging bieden. Zo zijn er minder persoonlijke gegevens aan gekoppeld dan aan een traditionele creditcard. Voor die laatste heeft een bank persoonlijke gegevens nodig. Bijvoorbeeld je BSN-nummer en je adresgegevens. Voor een prepaid creditcard is dit nauwelijks het geval. Soms word je gevraagd een account aan te maken, maar dit is niet altijd noodzakelijk. Zeker niet als het om kleine bedragen gaat.

Tips voor veilig gebruik van je prepaid creditcard


Een prepaid creditcard is dus best een slimme optie als je veilig online wilt betalen. En met de volgende tips en maatregelen al helemaal.

Tip 1: Koop je prepaid creditcard alleen bij een bekende provider


Kies een prepaid-creditcard van een gerenommeerde provider. Laat je niet verleiden om prepaid codes te kopen op vage websites of twijfelachtige platforms. Je kunt uitgaan van deze stelregel: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, ís het vaak ook te mooi om waar te zijn. Controleer dus goed of je met een gerenommeerde en goedgekeurde website te maken hebt, voordat je een prepaid creditcard kiest. Lees hiervoor tip 5 verderop in dit artikel. Zo bescherm je jezelf tegen mogelijke fraude of diefstal.
Via Beltegoed.nl worden bewust de volgende vier prepaid creditcards aan. Die zijn wereldwijd bekend, op tienduizenden plekken bruikbaar en hebben goede voorwaarden.

1. Paysafecard prepaid creditcards
Een paysafecard is een prepaid creditcard waarmee je veilig en direct betaalt op geselecteerde webshops, zonder je betaalgegevens te delen met die webshops. Een paysafecard wordt wereldwijd in duizenden webshops geaccepteerd als betaalmiddel.

2. Neosurf prepaid creditcards
Als je veilig en makkelijk wilt betalen op meer dan 20.000 websites, is een Neosurf ticket wat je zoekt. Je hoeft alleen maar het gewenste bedrag te selecteren en je e-mailadres in te vullen.


3. CASHlib prepaid creditcards
Of je nu wilt gamen via de Playstation of films, boeken, muziek of apps wilt kopen via Google Play: de online prepaid creditcard van CASHlib is op veel plekken te gebruiken. Tijdens een betaling voer je alleen de code in, waardoor je geen bankgegevens achterlaat.

Bekijk ons assortiment prepaid creditcards

Tip 2. Denk na over hoe je jouw account gebruikt


Soms is het handig om een account aan te maken bij je code, omdat je dan gebruik kunt maken van extra voordelen van de provider. Bijvoorbeeld een e-wallet. Maar als je helemaal niet van plan bent om die te gebruiken, kun je de hoeveelheid persoonlijke gegevens die je nodig hebt om te betalen, flink minimaliseren. Prepaid creditcard-aanbieders zoals CASHlib of Paysafe bieden gebruik met of zonder portemonnee. Je kunt die dus ook prima gebruiken zonder dat je een uitgebreid account nodig hebt. Bovendien kun je die later alsnog aanmaken.

Tip 3: Deel je prepaid-code niet met anderen


Deze tip lijkt misschien voor de hand te liggen, maar deel je prepaid-code niet met anderen. Ze zijn erg gemakkelijk te gebruiken en dus ook door mensen die niet de eigenaar zijn. Als iemand jouw code in handen krijgt, kan diegene in een mum van tijd het geld uitgeven. En dat ben je dan echt kwijt. Het is dan ook nog eens moeilijk om erachter te komen wie het heeft gedaan, omdat een prepaid code doorgaans niet terug te herleiden is tot een adres of bankrekening. Let op de volgende punten:

  • Voer je mailadres correct in als je online een prepaid creditcard code aanschaft. Je wilt niet dat hij in de mailbox van iemand anders terechtkomt
  • Gebruik geen mailadres/mailbox waar ook andere mensen toegang tot hebben
  • Geef je code niet aan vrienden of familieleden
  • Zorg voor een goed wachtwoord op je e-mailadres. Dus niet de naam van je hond of je kind, maar echt een wachtwoord dat niemand kan raden
  • Gebruik een goede, veilige internetbrowser. Hier is online veel informatie over te vinden: bijvoorbeeld via de Consumentenbond
  • Sla je code niet op. Veel computers, apparaten of browsers vragen of je codes wilt opslaan voor een volgende keer. Het is beter om dit niet te doen. Bij een aanval van buitenaf op je computer kunnen anderen jouw tegoed op die manier makkelijk gebruiken en ben jij het kwijt
  • Kies een veilige mailprovider. Het loont de moeite om onderzoek te doen naar de veiligste e-mailproviders en daar een account aan te maken dat je alleen gebruikt om je prepaid creditcardcodes te ontvangen. Het liefst een provider die het minst gevoelig voor hack-aanvallen en datalekken.

Gebruik je prepaid creditcard alleen op een veilige wifi

Tip 4: Gebruik een beveiligd wifi-netwerk


Een veilig wifi-netwerk voor betalingen met een prepaid creditcard is net zo belangrijk als een veilig e-mailadres of de juiste browser. Gebruik bijvoorbeeld geen toegankelijke wifi-netwerken die niet of slecht beveiligd zijn. Ook onderweg prepaid betalen via een mobiele hotspot is een slecht idee, omdat het voor kwaadwillenden relatief eenvoudig is om daarop in te breken.

  • Vermijd generieke netwerken zoals “Gratis wifi”. Hiermee is niet altijd iets mis, maar je bent niet gegarandeerd veilig tegen aanvallen van hackers, diefstal of andere internetoplichting.
  • Doe nooit betalingen met je prepaid creditcard via een hotspot op de mobiele telefoon
  • Gebruik alleen netwerken die om een wachtwoord vragen
  • Vermijd netwerken waarvoor je moet betalen om toegang te krijgen, bijvoorbeeld op luchthavens of op campings. Dit zijn netwerken waar veel mensen tegelijk aanwezig zijn en brengt dezelfde risico’s met zich mee als openbare, gratis wifi
  • Bescherm je computer met goede antivirussoftware
  • Gebruik bij voorkeur een internetverbinding die is beveiligd met VPN. Een virtual private network versleutelt je internetverkeer om je online identiteit te beschermen. Dat werkt als volgt: in plaats van dat je met je eigen unieke en traceerbare IP-adres het internet op gaat, wordt je dataverkeer naar een externe server gestuurd. Vanuit daar wordt het dataverkeer weer terug het internet op gestuurd. Hierdoor verandert het IP-adres dat de rest van het internet te zien krijgt. Je internetverkeer is zo beter beveiligd. NordVPN is een goed voorbeeld van zo’n veilige verbinding.

Tip 5: Gebruik je prepaid creditcard alleen op veilige websites


Of een website veilig is of niet, is vaak lastig te bepalen. ok nepwebsites zijn tegenwoordig zo mooi opgepoetst dat je het echt niet altijd zeker weet. Een algemene vuistregel bij het online betalen is ervoor te zorgen dat de URL van het betalingsproces begint met HTTPS – in tegenstelling tot HTTP. Dit certificaat geeft aan dat jouw gegevens worden overgedragen via een beveiligde verbinding. Het is geen garantie dat je niks kan overkomen, maar het scheidt wel wat kaf van het koren.

Als je wilt achterhalen of een website veilig is, kun je onder andere letten op:

  • De URL in je browser. Die moet beginnen met https
  • Er staat een slotje en ‘secure’ voor de URL / het webadres
  • De website heeft een klantenservice of contactgegevens
  • Er staat een privacy-beleid op de website
  • Je wordt niet overladen met knipperende uitroeptekens en pop-up vensters
  • De beveiligingsfuncties van je browser geven geen waarschuwingen

Wat te doen bij problemen?


Zelfs als je alle tips hierboven hebt opgevolgd, kan er nog wel eens iets misgaan. Stel dat je in het buitenland bent en je portemonnee met daarin je fysieke prepaid creditcard wordt gestolen. Of je hebt je code ergens laten slingeren. Waarschijnlijk slaat de schrik je om het hart. De enige oplossing: snel handelen. De meeste banken en providers kunnen je kaart/code snel blokkeren om te voorkomen dat jij je geld kwijtraakt. Om te voorkomen dat je zelf te laat bent, kun je alvast de volgende voorzorgsmaatregelen treffen:

  • Lees de algemene voorwaarden van de provider die je kiest. Daarin staat precies wat de mogelijkheden zijn bij bijvoorbeeld verlies/diefstal/etcetera
  • Kies bij voorkeur een provider waar je online zelf je (pin)code kunt blokkeren of dat via e-mail kunt doen
  • Veel prepaid creditcard-aanbieders hebben ook een telefoonnummer voor noodsituaties. Zet die in je mobiele telefoon, zodat je meteen kunt ingrijpen als dit nodig is. Dit is ook handig als je reist in een land met een slechte internetverbinding

Ontdek je prepaid mogelijkheden


Geld moet rollen, zegt het spreekwoord. Maar liever niet naar onveilige handen. Met alle tips en informatie uit dit artikel, weet je hoe je jouw prepaid creditcard veilig gebruikt. Klaar om er eentje aan te schaffen?

Bekijk dan ons assortiment prepaid creditcards

Disclaimer
NB: beltegoed.nl biedt enkel een platform dat je kunt gebruiken voor het aanschaffen van prepaid kaarten die worden aangeboden door verschillende aanbieders. De algemene voorwaarden van de aanbieder zijn altijd van toepassing op het product dat is gekocht via beltegoed.nl. Wij doen ons uiterste best om correcte informatie te verstrekken. Wij aanvaarden echter geen aansprakelijkheid voor de juistheid van deze informatie aangezien bijvoorbeeld bepaalde omstandigheden kunnen veranderen. Informatie die op het moment van publiceren juist was, kan hierdoor op een later tijdstip niet meer correct zijn.


Meer over prepaid credit cards


Terug naar het overzicht