Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
22-02-24 - 

Verdachte telefoontjes checken: een uitgebreide gids

In deze gedetailleerde gids gaan we in op verschillende manieren om verdachte telefoontjes te checken en een onbekend nummer te identificeren. Ook gaan we dieper in op telefonische oplichting.

Hoe je verdachte telefoontjes kunt checken


Websites om telefoonnummers op te zoeken


Er bestaan verschillende websites om verdachte telefoonnummers te checken. Op sites zoals Wie heeft mij gebeld? kun je het nummer invoeren om meer informatie te achterhalen. Hier lees je bijvoorbeeld of iemand al eens melding heeft gemaakt van dit nummer. Je kunt hier ook zelf aangeven van wie het nummer is en waar je over gebeld werd. De site geeft het volgende soort meldingen:
‘Belde mij als Abn Amro over verdachte betalingen die zij hadden tegengehouden. Maar volgens mij geen bekend nummer van Abn Amro.’

Apps voor beller-ID en spamdetectie


Apps zoals Truecaller of Call Control bieden beller-ID-services en spamdetectie, zodat je onbekende nummers direct kunt identificeren. Ook worden nummers van bekende spammers automatisch geblokkeerd.

Zoeken in zoekmachines


Soms kun je een beller heel eenvoudig achterhalen door het nummer in Google in te typen. Gebruik hiervoor wel dubbele aanhalingstekens om alleen resultaten te krijgen voor het exacte nummer.

Verdachte telefoontjes: wat je moet weten


Wat is telefonische oplichting?


Telefonische oplichting houdt in dat iemand je onverwachts en ongevraagd belt met de bedoeling je op te lichten. Meestal om toegang te krijgen tot je gegevens of geld.

Veelvoorkomende soorten verdachte telefoontjes in Nederland



In Nederland zien we vooral melding van verdachte telefoontjes van de belastingdienst, verschillende banken of de Fraudehelpdesk.

Oplichting uit naam van Beltegoed.nl
Het komt ook geregeld voor dat oplichters vragen om beltegoed bij ons te kopen. Deze oplichters doen zich voor als een betrouwbare derde partij op online platforms of social media. Ze doen alsof ze je iets verkopen en vragen je om een code bij Beltegoed.nl te kopen om ervoor te betalen.

Ook komt het voor dat oplichters zich voordoen als een bekende en je vragen beltegoed voor ze te kopen. Ze beweren dan hun telefoonnummer te hebben gewijzigd of hun telefoon kwijt te zijn. Vervolgens vragen ze je dat nieuwe nummer op te geven via Beltegoed.nl.

Hoewel Beltegoed.nl niet verantwoordelijk is voor deze vorm van oplichting, ondernemen we alle mogelijke stappen om oplichting via ons platform te voorkomen.

Tactieken gebruikt bij verdachte telefoontjes


Inspringen op angst en urgentie
Oplichters creëren een gevoel van urgentie, vaak onder dreiging van juridische stappen, financiële boetes of stopzetting van een bepaalde service. Deze tactiek is bedoeld om het slachtoffer in paniek te laten handelen, zonder dat ze eerst controleren of alles wel klopt.

Imitatie van autoriteit
Door zich voor te doen als vertegenwoordigers van vertrouwde organisaties, maken oplichters misbruik van het vertrouwen van het slachtoffer in deze instellingen.

Vissen naar persoonlijke informatie
Oplichters verwerken heel slim vragen in het verdachte telefoontje om gevoelige informatie zoals wachtwoorden, pincodes en bankgegevens te verkrijgen.

Misbruik maken van actuele gebeurtenissen
Oplichters passen hun verhaal aan actuele gebeurtenissen aan. Je kunt hierbij denken aan gewijzigde belastingwetten of financiële ondersteuningsmaatregelen tijdens de pandemie.

Emotionele manipulatie
Door voor opwinding (bij loterijoplichting) of empathie (bij liefdadigheidsoplichting) te zorgen, manipuleren oplichters de emoties van slachtoffers zodat ze minder waakzaam zijn.

Aanbieden van kansen die te mooi zijn om waar te zijn
Bij investeringsoplichting is de belofte van hoge rendementen met weinig tot geen risico een veelvoorkomend lokmiddel om slachtoffers aan te trekken.

Hoe je verdachte telefoontjes herkent en erop reageert


Met betrekking tot verdachte telefoontjes, hebben we een aantal belangrijke tips voor je:

  • Wees altijd sceptisch bij onverwachte oproepen. Als je een oproep ontvangt van een onbekend nummer, vooral wanneer daarin om persoonlijke informatie of betalingen wordt gevraagd, wees dan op je hoede.
  • Wanneer je onverwacht gebeld wordt door een buitenlands nummer of opneemt en meteen een bandje krijgt met een keuzemenu, is de kans groot dat dit op oplichting gaat.
  • Neem de tijd om na te denken en de informatie na te gaan. Oplichters proberen je in paniek te laten raken, om te voorkomen dat je helder nadenkt.
  • Als iemand beweert van een bedrijf of overheidsinstantie te zijn, hang dan op en bel het officiële nummer dat je vindt op de website of in officiële correspondentie.
  • Legitieme organisaties vragen nooit via de telefoon om gevoelige informatie, zoals wachtwoorden of pincodes.
  • Vertrouw niet blindelings op de beller-ID in je scherm. Oplichters kunnen het laten lijken alsof ze met een nummer bellen waar ze helemaal niet mee bellen.
  • Zorg dat je op de hoogte blijft van de laatste trends in oplichting. Kijk bijvoorbeeld op de website van de Fraudehelpdesk, de rijksoverheid of de Consumentenbond voor actuele oplichtingspraktijken.
  • Als je vermoedt dat je een neptelefoontje hebt ontvangen, meld dit dan bij de Fraudehelpdesk, het nationale meldpunt voor fraude en cybercriminaliteit in Nederland. Meld het ook altijd bij je telefoonprovider.


Jezelf beschermen tegen verdachte telefoontjes


Nummers blokkeren
Gebruik de blokkeerfunctie van je telefoon om verdere oproepen van hetzelfde nummer te voorkomen.
Hou je nummer privé
Deel je telefoonnummer niet zomaar online of in openbare ruimtes.
Werk je beveiligingsinstellingen van je telefoon bij
Gebruik functies zoals spamfilters en beller-ID om oproepen effectief te screenen.

Gewenste oproepen beantwoorden


Verdachte telefoontjes checken is een onmisbare vaardigheid in het digitale tijdperk, vooral gezien de enorme toename van neptelefoontjes. We hopen natuurlijk dat de meeste oproepen die je ontvangt wél gewenst zijn. Maar door online tools te gebruiken, waakzaam te blijven en je telefoon goed te beveiligen, kun je jezelf tegen verdachte telefoontjes beschermen.
Mocht je een gewenste oproep gemist hebben, maar zonder beltegoed zijn komen te zitten, denk er dan aan dat je altijd beltegoed koopt bij een betrouwbare partner zoals beltegoed.nl.
Koop beltegoed online


Terug naar het overzicht