Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
23-11-21 - 

Handige tips en alles wat je wilt weten over anoniem betalen.

Het kan lastig zijn om je online privacy te beschermen. Er zijn cookies en trackers waar je op moet letten en VPN's die je kunt installeren. Het is een heleboel geregel, alleen maar om je persoonsgegevens te beschermen als je online wilt shoppen en anoniem wilt kunnen betalen. alt

Veilig blijven op het internetHet gaat ook niet alleen om je privacy. Het is belangrijk om op het internet in alle veiligheid te kunnen browsen, winkelen en betalen. Dit is veiliger als je jouw privégegevens en bankgegevens geheim weet te houden.

Er zijn mogelijkheden om jezelf te beschermen die verder gaan dan een VPN of anonieme betaalmethoden. De beste manier om jezelf te kunnen beschermen is je bewust te zijn van de belangrijkste kenmerken van oplichting en daar alert op te zijn.

Maar zelfs als je de hele tijd aan je veiligheid denkt, kan er nog steeds iets verkeerd gaan. Persoonsgegevens en bankgegevens die je online hebt gedeeld, kunnen lekken omdat ze gehackt zijn.

Dit is waar anonieme betaalmethoden uitkomst kunnen bieden. Als je je bankgegevens zo min mogelijk deelt, wordt de kans dat ze uitlekken steeds kleiner. Waardoor het minder makkelijk wordt voor iemand om misbruik te maken van je bankgegevens.

Ben je op zoek naar een betalingsmethode die je privé-informatie ook daadwerkelijk privé houdt? Waar moet je dan beginnen? Crypto? Anonieme creditcards? Er zijn een heleboel opties wat betreft veilig en anoniem betalen. We hebben ze op een rijtje gezet, samen met de voor en nadelen. Welke anonieme betaalmethode werkt het best voor jou? Lees verder om er achter te komen.


De beste anonieme betaalmethodenWelke anonieme betaalmethoden zijn het meest geschikt voor jou? Hoeveel minder vertrouwelijke informatie wil je delen? Misschien wil je liever helemaal geen informatie meer hoeven invullen bij het anoniem betalen? Maakt het je uit hoe eenvoudig de betaalmethode te gebruiken is? Waar wil je kunnen betalen en waarvoor? Op basis van deze overwegingen kun je makkelijker kiezen voor de meest handige manier van anoniem betalen voor jou.

We beoordelen de anonieme betaalmethoden hieronder op basis van de volgende drie punten: De anonimiteit, gebruiksgemak, en het aantal plaatsen waar je anoniem kunt betalen.


1. Betalen met CryptocurrencyToen Bitcoin in 2009 werd gelanceerd, zou het de manier worden om te betalen zonder een bankrekening nodig te hebben. Sindsdien is er veel veranderd. Op dit moment zijn er meer dan 6000 cryptocurrencies en veel verschillende cryptocurrency beurzen. Zorgen over de veranderlijkheid van de valuta, de wisselkosten en de impact op het milieu hebben de opkomst van crypto als betaalmiddel geremd. Maar hoe goed werkt crypto nu eigenlijk als anonieme betaalmethode?

Anonieme cryptocurrency

Crypto wordt vaak beschouwd als volledig anoniem. Crypto wallets kunnen bijhouden wie welke cryptomunten bezit zonder enige persoonlijke informatie te kennen. In plaats daarvan houdt de blockchain het allemaal bij. In de praktijk blijkt het toch anders te werken in sommige gevallen.

De meeste crypto beurzen en verkopers zullen vragen om een vorm van identificatie. Dit betekent dat je minstens één keer moet bewijzen wie je bent, en je persoonlijke gegevens moet delen. Dit geldt vooral voor Bitcoin, en daarom wordt het handelen in crypto ook wel pseudo-anoniem genoemd.

Er zijn manieren om je cryptocurrency-gebruik meer anoniem te maken en er zijn specifieke cryptocurrencies die je persoonlijke informatie beter verbergen. Dit levert nogal wat gedoe op als je gewoon anoniem online wilt betalen. Dit brengt ons op het volgende criterium: gebruiksgemak.


De bruikbaarheid van Crypto

Om te werken als anonieme betaalmethode, moet een online betaalmethode eenvoudig zijn. Dit is vaak niet het geval bij het betalen met crypto.

De koersen (waarde) van crypto munten veranderen continu. Dit is het geval bij een 'grote' munt als Bitcoin, maar de kleinere en minder bekende cryptocurrencies hebben nog veel grotere en snellere waardeverschillen.

Dit betekent dat de enige echte manier om op dit moment met crypto te betalen het anoniem betalen met grotere munten als Bitcoin en Ethereum is.

Zoals eerder gezegd is het een hoop gedoe om van je cryptocurrency een echt anonieme betaalmethode te maken. En als je al goed thuis bent in kennis van crypto munten, waar kun dan je eigenlijk anoniem betalen met cryptocurrency?


Waar kun je betalen met cryptocurrencies

Betalen met crypto is nog niet gangbaar. Sommige grote merken accepteren het als betaalmiddel en onlangs werd El Salvador het eerste land dat Bitcoin accepteerde als wettelijke munteenheid. Wil je dus echt makkelijk kunnen shoppen of anoniem online kunnen betalen in winkels? Dan zijn er gelukkig andere opties.

Hoewel betalen met cryptocurrency in opmars is, kan deze betaalmethode nog niet veel gebruikt worden om mee te shoppen. Als je iets zoekt om je creditcard mee te vervangen, is crypto het (nog) niet.


2. Anonieme creditcards
Bestaat er zoiets als een anonieme creditcard? Ja en nee. Om een gewone creditcard aan te vragen, moet je je gegevens delen met de verstrekker van de kaart. Die informatie kan vervolgens worden gedeeld met bedrijven of overheidsinstanties. Er zijn echter een aantal creditcards die iets anders werken dan een gewone creditcard en die als anonieme betaalmethode kunnen worden gebruikt. Dit zijn onder meer prepaid creditcards die anoniem zijn en digitale creditcards.


Wat zijn prepaid creditcards en virtuele creditcards?

Prepaid creditcards zijn creditcards waar je geen schuld mee opbouwt. Jij bepaalt hoeveel geld je op de kaart zet, vervolgens kun je met de kaart betalen. Voor de rest werken anonieme prepaid creditcards net zoals gewone creditcards. Ze worden geleverd met een kaartnummer, een CVC-code en een vervaldatum. Vul die in wanneer je bijvoorbeeld online betaalt en je bent klaar!

Een andere manier om anoniem te betalen is een prepaid creditcard voor eenmalig gebruik. Hiermee heb je een code in handen waar je mee kunt betalen tot het saldo van de prepaid kaart op is. Voorbeelden van anonieme prepaid geldkaarten zijn paysafecard en Neosurf. De code is gekoppeld aan een enkele kaart met een bepaald bedrag erop. Je voert de code in om anoniem te betalen. Zo kun je dus shoppen zonder veel informatie te delen.

Een gemaskeerde virtuele creditcard werkt als een extra bescherming (een masker) voor een andere creditcard. Je gebruikt een nieuw nummer, een nieuwe CVC-code en een andere vervaldatum. In plaats van de informatie op je echte creditcard, krijgen verkopers de informatie van de maskerkaart te zien.


Hoe anoniem zijn prepaid creditcards en gemaskeerde virtuele creditcards?

Om prepaid creditcards als anonieme betaalmethode te kunnen gebruiken, wil je er natuurlijk eerst zeker van zijn dat deze betaalmethode ook echt anoniem is. Voor de het betalen met de meeste kaarten moet je wat persoonlijke informatie invullen, zoals je naam en adres, maar die informatie wordt nooit geverifieerd. De verstrekker van de kaart kan deze informatie wel eventueel delen met verkopers.

Om anoniem te betalen met een gemaskeerde kaart vul je de gegevens van de masker-kaart in. Voor online verkopers zien gemaskeerde kaarten er precies hetzelfde uit als reguliere creditcards (en werken ze op precies dezelfde manier). De informatie die op de masker-kaart staat (en die je invult) zijn niet je echte bank- en persoonlijke gegevens. Anoniem betalen met een gemaskeerde kaart is dus een goede optie om de hoeveelheid informatie die je deelt te beperken terwijl je jouw creditcard kunt gebruiken op de manier die je gewend bent.


Zijn anonieme creditcards makkelijk te gebruiken?

Anonieme creditcards werken op dezelfde manier als gewone creditcards. Dat betekent dat je er online mee kunt betalen, maar met een plastic anonieme prepaid creditcard kun je ook in de meeste fysieke winkels betalen.


3. Google Pay & Apple PayGoogle Pay en Apple Pay behoren tot de nieuwste betaalmethoden. Ze worden het meest gebruikt op Android-telefoons en iPhones. Deze betaalmethoden maken het mogelijk om je bankgegevens af te schermen, maar zijn ze ook goed te gebruiken als anonieme betaalmethoden?


Hoe anoniem zijn Google Pay & Apple Pay?

Je kunt een Google Pay of Apple Pay wallet aanmaken door je te registreren met een e-mailadres. Met Google Pay kan dit een wegwerp e-mailadres zijn.Voor Apple Pay moet het e-mailadres het adres zijn dat op je apparaat is geregistreerd. Op die manier is het aanzienlijk moeilijker om anoniem te betalen.Voor Apple Pay moet het e-mailadres het adres zijn dat op je apparaat is geregistreerd, wat het lastiger maakt om Apple Pay anoniem te gebruiken.


Hoe makkelijk zijn Google en Apple Pay in het gebruik?

Beide werken met single-click betalingen op je telefoon. In theorie kunnen ze dus heel gemakkelijk te gebruiken zijn. Maar aangezien beide betaalsystemen nog nieuw zijn, zijn er nog niet veel plaatsen waar je ze kunt gebruiken om anoniem te betalen.


4. Paypal & SkrillPaypal is een van de bekendste betaalmethoden. Skrill is vergelijkbaar met PayPal en wint steeds meer aan populariteit. Is PayPal anoniem? Er zijn manieren om Paypal zo anoniem mogelijk te gebruiken. Paypal en Skrill bieden allebei digitale wallets en het gebruik van een van beide als anonieme betaalmethode werkt ongeveer hetzelfde. Hier lees je meer over de werking van (en de verschillen tussen) deze betaalmethoden.


Anoniem betalen met PayPal en Skrill

Je kunt PayPal en Skrill gebruiken om anoniem te betalen door een account aan te maken en je bankrekening of creditcard te koppelen. Wanneer je betaalt, ziet de verkoper alleen je geregistreerde e-mailadres en naam. Dit betekent dat het mogelijk is om een PayPal of Skrill account aan te maken met een wegwerp emailadres en deze te vullen met een (anonieme) prepaid creditcard.

Dit proces vraagt een beetje tijd om op te zetten, maar hierna heb je een goed systeem om anoniem online te betalen. Gelukkig kunnen PayPal en Skrill voor veel producten en diensten online worden gebruikt. Je kunt jouw PayPal en Skrill saldo makkelijk en binnen seconden aanvullen.


Terug naar het overzicht