Boodschappen bestellen is een slimme zet als je graag geld wilt besparen. Zo heb je minder kans op impulsaankopen, weet je altijd precies wat de totale kosten zijn en profiteer je eenvoudig van aanbiedingen en acties, die in de winkel altijd toch minder zichtbaar zijn.
In dit artikel kijken we naar de meest effectieve manieren om geld te besparen op je online boodschappen. En hoe je die boodschappen vervolgens optimaal gebruikt om verspilling tegen te gaan.
Maaltijdplanning
Of je je boodschappen nu in de winkel of online doet, het is altijd een goed idee om je maaltijden minimaal een week van tevoren te plannen. Zo kun je gerichter inkopen. Naarmate je hier meer ervaring mee krijgt, zul je ook beter worden in het inschatten van hoeveelheden en alleen kopen wat je nodig hebt. Ook kun je hier speciale maaltijdplanner-apps voor gebruiken. De meeste grote supermarkten hebben ook wel een app waarin een vergelijkbaar onderdeel zit.
Meal preppen
Meal preppen houdt in dat je maaltijden bereidt voor een aantal dagen (of zelfs de hele week). Je kunt bijvoorbeeld een grote hoeveelheid bolognesesaus of curry van tevoren maken. De bolognesesaus serveer je de ene avond met spaghetti en de volgende dag voeg je wat kruiden en kidneybonen toe om er chili van te maken. Je kunt de chili dan met rijst serveren of er enchilada's mee maken. De curry kun je in handige porties in luchtdichte bakjes invriezen.
Bezorgmoment
Boodschappen bestellen is ontzettend handig voor je budget. Helemaal als je hierbij ook nog het juiste bezorgmoment kiest. Probeer een bezorgmoment minimaal een week van tevoren te reserveren om extra kosten te voorkomen. De goedkoopste bezorgtijden zijn vaak doordeweeks, vaak in de ochtend of juist laat in de avond. Je kunt bij veel supermarkten ook een vast bezorgmoment in de week kiezen. Je betaalt dan vaak een jaar vooruit en profiteert het hele jaar door van een vaste dag en tijd waarop je boodschappen worden bezorgd.
Budget
Stel een wekelijks boodschappenbudget vast op basis van wat je kunt missen, en houd je daaraan. Zet dit bedrag bijvoorbeeld alvast op een prepaid giftcard, zodat je nooit te veel uitgeeft. Bij
Beltegoed.nl koop je eenvoudig een
Uber- of
Thuisbezorgd-giftcard, waarmee je vervolgens bij supermarkten als Spar en Flink kunt shoppen. Het aanbod hangt af van je locatie.
Winkel niet als je honger hebt
Winkelen als je honger hebt, is nooit een goed idee. Als je honger hebt, stop je al snel ongezonde snacks in je boodschappenkar of ben je geneigd om meer te bestellen dan je nodig hebt. Slecht voor je lichaam en slecht voor je portemonnee dus.
Sla voorraad in van houdbare producten
Houd aanbiedingen in de gaten voor houdbare producten zoals blikgroenten, pasta en rijst. Koop in bulk wanneer de prijzen laag zijn. Bewaar deze producten op de juiste manier om de kwaliteit te behouden en koop niet te veel van iets wat je zelden gebruikt.
De meeste supermarkten hebben regelmatig acties als 1+1 gratis of 2e halve prijs of iets dergelijks. Op
Voordeelmuis zijn alle folderaanbiedingen per week samengevoegd voor een snel overzicht. Hier zoek je eenvoudig naar de goedkoopste supermarkt voor een bepaald product.
Eet minder vlees
Vlees is duur, vooral rood vlees. Als je veel vlees eet, probeer dan eens om één dag in de week vegetarisch te eten. Of maak af en toe een mix van vlees en vegetarisch. Bijvoorbeeld pastasaus met voor de helft rundergehakt en de andere helft vegetarisch gehakt. Een andere tip is om een curry te maken met minder kip. Je kunt dan linzen toevoegen om het gerecht vullender te maken. Over het algemeen zijn bonen en peulvruchten ideaal om eiwitten en vezels aan je maaltijd toe te voegen voor weinig geld.
Koop geen kant-en-klaarmaaltijden
Hoewel magnetronmaaltijden en diepvriespizza’s handig kunnen zijn, zijn ze zelden de voordeligste keuze. En vaak ook niet de gezondste optie. Als je serieus geld wilt besparen op je boodschappen, is leren koken een must. Kijk bijvoorbeeld eens op een site als
Lekker en Simpel, waar je tal van eenvoudige, gezonde recepten kunt vinden. Of probeer de app van je vaste supermarkt. Hier vind je vaak ook wel recepten die je kunt filteren op moeilijkheidsgraad. Op veel sites kun je ook de boodschappen direct aan je winkelwagen laten toevoegen bij verschillende grote supermarkten, om het nóg makkelijker te maken.
Maak gebruik van je vriezer
Vriezers zijn niet alleen handig voor restjes. Tegenwoordig bieden supermarkten een uitgebreide selectie van vis, zeevruchten, vleesvervangers, fruit en groenten uit de diepvries aan. Deze producten zijn meestal goedkoper dan vers, maar de kwaliteit is doorgaans gelijk, zo niet beter.
Koop verse groenten en fruit los
Losse groenten en fruit zijn meestal goedkoper per gewicht dan verpakte opties. Zo koop je ook precies wat je nodig hebt, in plaats van wat er toevallig in een verpakking zit. Dat is ook beter voor het milieu, omdat je zo minder plastic afval hebt.
Koop seizoensgebonden producten
Lokale seizoensproducten zijn meestal goedkoper omdat ze niet van ver hoeven te komen. Ze zijn vaak ook lekkerder. Bovendien zijn seizoensproducten een geweldige manier om je maaltijden gevarieerd en interessant te houden. Maak gebruik van de
seizoenskalender van het Voedingscentrum om te zien wanneer je het beste wat kunt kopen.
Zoals we eerder al hebben besproken, kunnen maaltijdplanning en meal preppen helpen om minder eten te verspillen. Maar het doel is natuurlijk om helemaal niets te verspillen. Probeer restjes altijd optimaal te benutten. Dit zijn vaak de lekkerste lunches en ze kunnen ook de basis vormen voor een nieuwe maaltijd. Voor receptinspiratie met restjes kun je terecht op de website van het
Voedingscentrum. Of kijk eens in de app van je vaste supermarkt, wie weet kun je daar ook wel wat vinden.
Heb je heel veel groenten over? Maak hier groentesoep of een lekkere pastasaus van die je eventueel kunt invriezen. Heb je te veel fruit? Maak hier jam of een lekkere smoothie van.
Je zult nog verrast zijn als je weet wat je allemaal kunt invriezen. Kaas en boter, bijvoorbeeld, kun je prima invriezen. En bevroren fruit is weer heerlijk in een smoothie.
Gebruik klantenkaarten en apps
Klantenkaarten van supermarkten, zoals de bekende bonuskaart van de Albert Heijn, zijn ideaal om te besparen. Hiermee profiteer je niet alleen van de standaard aanbiedingen, maar ontvang je ook persoonlijke acties op producten. De meeste supermarkten hebben inmiddels wel hun eigen klantenkaart. Mocht je die nog niet hebben van je vaste supermarkt, informeer daar dan snel naar.
Gebruik browserextensies
Een andere manier om mogelijk cashback te ontvangen of geld te besparen op je boodschappen is via browserextensies zoals Honey. In ons artikel
Kortingscode vinden met browserextensies vind je meer informatie over de beste browserextensies om geld te besparen.
Welke supermarkt het goedkoopst is, hangt natuurlijk af van wat je koopt en van eventuele aanbiedingen. Van de supermarkten die bezorgen wordt Jumbo over het algemeen als een van de goedkopere supermarkten beschouwd. Ook de bezorgkosten zijn hier met prijzen vanaf €3,95 lager dan de gemiddelde bezorgkosten.
Ook Picnic kan interessant zijn om te besparen. De boodschappen zijn hier ook relatief goedkoop en bovendien is bezorging altijd gratis.
Om prijzen van specifieke producten bij supermarkten te vergelijken, kun je
Supermarktscanner gebruiken. Deze site toont ook de beste aanbiedingen van de week en geeft een handige vergelijking van seizoensgroenten en -fruit.
Met bovenstaande tips kun je heel eenvoudig besparen op de maandelijkse kosten voor je boodschappen. Mocht je enthousiast zijn geworden en op zoek zijn naar meer manieren om geld te besparen, lees dan ook eens onze
Tips om geld te besparen.
En als je dan wat extra’s overhoudt, is er niets mis mee om jezelf af en toe te trakteren op een afhaalmaaltijd. Als je maar probeert om binnen je boodschappenbudget te blijven. En daar zijn onze
Thuisbezorgd- en
Uber-cadeaubonnen ideaal voor.
Artikelen die je misschien ook interessant vindt:
Terug naar het overzicht