Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
08-03-24 - 

Tips om geld te sparen

Geld sparen is essentieel om te voorkomen dat je in bepaalde situaties in de problemen komt. Zorg dat je altijd voorbereid bent op onverwachte situaties. Dit kan van alles zijn; van een medisch noodgeval of het verliezen van je baan tot dringende reparaties aan je huis. Door een noodbuffer op te bouwen, kun je schulden voorkomen. Zo kun je onbezorgd genieten en blijven doen wat je wilt.Geld sparen

Dit artikel biedt handige tips om geld te sparen voor je noodbuffer. Tips die iedereen eenvoudig kan toepassen. Allereerst laten we zien hoe je je spaardoel en besteedbaar inkomen bepaalt. Daarna verdiepen we ons in een aantal strategieën om eenvoudig geld te sparen.

1. Duidelijke doelen stellen om geld te sparen


Succesvol geld sparen begint met het bepalen van een streefbedrag en realistische maandelijkse doelen.

Het streefbedrag
Een verstandig doel voor de meeste mensen is om ten minste drie tot zes maanden aan levensonderhoud opzij te zetten. Dus als je huur of hypotheek, boodschappen en andere huishoudelijke kosten bij elkaar bijvoorbeeld € 900 per maand bedragen, kun je het beste tussen de € 2.700 en € 5.400 sparen. Als je kinderen hebt (of andere mensen die afhankelijk van jou zijn), is het misschien handig een hoger bedrag aan te houden.

Hoeveel geld sparen per maand?
Veel deskundigen adviseren om minimaal 20% van je maandinkomen te sparen. Dat is misschien niet voor iedereen haalbaar, maar hieronder volgt een manier om je besteedbaar inkomen uit te rekenen.
Tel eerst je maandelijkse uitgaven bij elkaar op. Begin met terugkerende betalingen (huur of hypotheek, stroom, water, telefoon, enz.). Controleer vervolgens de gemiddelden voor zaken als eten, vervoer en uitgaan. Trek vervolgens je totale maandlasten af van je totale maandinkomen. Het bedrag dat je overhoudt, is je besteedbaar inkomen. Probeer zoveel mogelijk van je besteedbare inkomen te sparen.

2.Automatisch geld sparen


Automatisch sparen is de beste manier om consequent geld te sparen. Zo voorkom je de verleiding om een maandje over te slaan of het geld ergens anders voor te gebruiken.
Via internetbankieren kun je een doorlopende opdracht instellen om maandelijks automatisch een vast bedrag van je betaalrekening naar je spaarrekening over te schrijven.
Bij veel grote banken kun je ook al je afschrijvingen automatisch laten afronden. Bij iedere betaling wordt het bedrag dan naar boven afgerond en wordt het verschil automatisch overgeschreven naar je spaarrekening. Zo kun je heel eenvoudig ongemerkt geld sparen.

3. Uitgaven verlagen en inkomsten verhogen


Als je meer geld wilt sparen en je noodbuffer sneller wilt laten groeien, kun je ook proberen je uitgaven te verlagen. Neem de bankafschriften van de afgelopen maanden door en hou je bestedingspatroon onder de loep. Kijk waar je eventueel zou kunnen bezuinigen. Kun je bijvoorbeeld minder vaak eten bestellen of uit eten gaan? Betaal je voor abonnementen die je niet echt nodig hebt? Kun je minder energie of water gebruiken, of overstappen naar een goedkopere leverancier? Mocht je nu meer besteedbaar inkomen blijken te hebben, verhoog dan meteen de automatische maandelijkse overschrijving naar je spaarrekening.
Mogelijk zijn er ook manieren om je inkomen te verhogen. Misschien kun je meer gaan werken bij je huidige baan of opdrachten als freelancer aannemen waaraan je 's avonds of in het weekend kunt werken. Bedenk echter wel of dat haalbaar is qua tijd en energie. Als dit eindigt in een burn-out, zul je op de lange termijn je noodbuffer niet laten groeien en waarschijnlijk zelfs moeten aanbreken.
Een betere manier om je inkomen te verhogen, is door spullen of kleding te verkopen die je niet meer gebruikt of niet echt nodig hebt. Met platformen als Marktplaats of Vinted is dit heel eenvoudig.

4. Prepaid creditcard als noodbuffer


Prepaid creditcards bieden een veilige en flexibele manier om een noodbuffer op te bouwen. In tegenstelling tot traditionele creditcards zijn ze minder fraudegevoelig en kunnen ze een goede manier zijn om geld te sparen.
Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Maak een paysafecard-account, die nooit verloopt en waarvoor je geen bankrekening nodig hebt. Je kunt je geld eenvoudig beheren via je paysafecard-account.

De paysafecard werkt als volgt:
  1. Maak een paysafecard-account aan om je pincodes te kunnen beheren.
  2. Koop pincodes voor de paysafecard. Deze koop je snel, veilig en betrouwbaar via beltegoed.nl, een officiële partner van paysafecard.
  3. Koppel elke pincode aan je paysafecard-account. Twaalf maanden na aanschaf van de code wordt er € 3,00 administratiekosten van je saldo afgetrokken.
  4. Nu kun je je paysafecard gebruiken om online aankopen te doen op alle websites die paysafecard als betaalmiddel accepteren.


Terug naar het overzicht