Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
17-05-23 - 

Minder afval produceren in het dagelijks leven

Minder afval produceren in het dagelijks leven


Ben je op zoek naar manieren om minder afval te produceren? In dit artikel proberen we je daar met behulp van kleine stapjes bij te helpen.

Wist je dat we in Nederland gemiddeld bijna 1,5 kilo afval per dag weggooien? In sommige landen ligt dat getal zelfs nog hoger. En dan hebben we het alleen nog over het ‘zichtbare’ afval. Maar dat is lang niet alles. Er wordt ook ontzettend veel afval geproduceerd tijdens de productie en distributie van elk product dat wij kopen en vervolgens weggooien. Het is dus de hoogste tijd dat we minder afval gaan produceren.
Minder afval produceren
Dit heeft namelijk grote gevolgen voor het milieu. Natuurlijk is het niet mogelijk om volledig afvalvrij te leven, maar er zijn genoeg eenvoudige manieren om je hoeveelheid afval te beperken. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, komen we een heel eind met elkaar.

Hieronder zullen we eerst kort ingaan op alle negatieve gevolgen van afval. Vervolgens geven we je een aantal tips om minder afval te produceren. Tips die iedereen heel eenvoudig kan opvolgen.


Het afvalprobleem


Waarom zouden we nu minder afval moeten produceren? Het grootste probleem in onze huidige samenleving is dat er steeds meer geproduceerd wordt. En er wordt ook steeds meer gekocht en vervolgens weer weggegooid. Zodra er een nieuwe iPhone op de markt komt, wordt de oude vervangen. Of denk maar eens aan alle wegwerpproducten of per stuk verpakte producten.

Dat afval levert allerlei verschillende problemen op. Zo is de verbranding van afval slecht voor het milieu. Afval en afvalverwerking zijn slecht voor onze gezondheid, doordat er verontreinigende stoffen in onze leefomgeving terechtkomen. Afval is ook slecht voor de natuur. Dieren kunnen afval bijvoorbeeld voor eten aanzien. Of denk maar eens aan dieren die verstrikt raken in al dat plastic in onze oceanen. Ook raken grondstoffen uitgeput doordat er zoveel geproduceerd wordt. Tot slot kost afvalverwerking een hoop geld.


Onze tips voor minder afval


Er zijn talloze kleine dingen die iedereen heel eenvoudig kan doen om minder afval te produceren. Hieronder zetten we een aantal algemene tips voor je op een rijtje.

1. Vermijd plastic tasjes
Neem altijd je eigen herbruikbare boodschappentas mee. Vooral plastic heeft grote gevolgen voor het milieu. Dit verbrokkelt in kleine deeltjes microplastic en komt vervolgens in de natuur terecht. Zie ons blogartikel Drie eenvoudige tips om minder plastic te gebruiken voor meer informatie over de gevolgen van plastic voor ons milieu. Zoals de titel al aangeeft, kun je hier meteen tips lezen om minder plastic te gebruiken.

2. Vermijd verpakkingsmateriaal zoveel mogelijk
Koop zoveel mogelijk producten vers op de markt of bij de kaasboer bijvoorbeeld. Neem dan ook je eigen verpakkingsmateriaal mee. Online kun je speciale doeken kopen voor kaas of zakken/netjes voor groenten en brood. Let bij het boodschappen doen op wat je koopt. Koop geen verpakkingen met allemaal los verpakte producten. En probeer vooral groot in te kopen. Als je voor grotere (het liefst navulbare) verpakkingen kiest, doe je hier langer mee. Zo produceer je dus ook weer minder afval.

3. Voorkom voedselverspilling
Doe je inkopen verstandig. Koop niet meer dan je nodig hebt en probeer restjes altijd te gebruiken. Bewaar producten op de juiste manier zodat ze langer meegaan.

4. Plak een nee-nee-sticker op je brievenbus
Folders en dergelijke kun je ook gewoon online inzien. De meeste mensen gooien reclamemateriaal en folders vaak rechtstreeks bij het oud papier of zelfs in de vuilnisbak. Met zo’n sticker voorkom je dit.

5. Vermijd wegwerpproducten om minder afval te produceren
Wegwerpproducten zijn natuurlijk helemaal een slecht idee voor het milieu. Probeer deze daarom ook zoveel mogelijk te vermijden. Neem je eigen lunchtrommel en beker mee als je op pad gaat. Dit geldt ook bijvoorbeeld voor feestjes. Zet de tafel niet vol met plastic bordjes en pakjes drinken, maar ga voor gewone borden en bekers. En als we het toch over feestjes hebben. Wil je de jarige graag een cadeaubon geven? Ga dan voor een digitale. Scheelt weer plastic. Voor inspiratie kun je onze pagina met giftcards raadplegen.

Giftcards online kopen

6. Gooi nooit zomaar iets weg
Onze laatste tip is om wat bewuster met je spullen om te gaan. Gooi dingen niet te snel weg, maar probeer ze te repareren. Of vraag rond in je omgeving of iemand anders jouw oude spullen nog kan gebruiken. Is er echt niemand die het kan gebruiken, breng het dan naar de kringloopwinkel. En als je dan toch echt iets moet weggooien, probeer het dan te scheiden. Soms is het lastig te bepalen waar je iets weg moet gooien, maar online kun je daar vaak snel een antwoord op vinden. Waar laat je bijvoorbeeld je frituurvet of batterijen? Of hoe kom je van je oude telefoon af, en waar laat je je simkaart? Voor die laatste verwijzen we je graag nog naar ons artikel Hoe kun je een oude simkaart veilig weggooien.


Zo zijn er nog talloze andere tips te bedenken, maar in feite komen ze allemaal een beetje op hetzelfde neer. Probeer zuinig te zijn met producten, koop niets wat je niet nodig hebt, gooi nooit zomaar iets weg en probeer verpakkingsmateriaal en tasjes zoveel mogelijk te vermijden.

We begrijpen heel goed dat afvalvrij leven bijna niet haalbaar is, maar minder afval produceren is heel eenvoudig. Al met al zijn er genoeg manieren om in kleine stapjes steeds minder afval te produceren. Lees dus vooral al deze tips nog eens door en denk goed na bij alle tips. Deze tips zijn op verschillende niveaus door te voeren. En het mooie ervan is dat het allemaal hele kleine veranderingen zijn die een wereld van verschil zouden maken.


Terug naar het overzicht