Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
11-07-22 - 

Hoe kun je een oude simkaart veilig weggooien

Soms is het lastig te bepalen hoe je alledaagse voorwerpen moet weggooien. Een goed voorbeeld van dat soort voorwerpen zijn simkaarten.

Zijn ze van plastic? Van metaal? Kun je ze veilig in de prullenbak gooien? Kunnen ze bij de recycling? Moeten ze apart worden weggegooid? Is simkaart recycling mogelijk?
Lees verder voor de antwoorden op deze (en meer) vragen.

simkaart veilig weggooien

Belangrijk om te weten



  • Simkaarten zijn meestal gemaakt van plastic
  • De gemiddelde simkaart bevat ook ongeveer 5 cent goud
  • Het maken van simkaarten creëert ongeveer 75.000 ton CO2 per jaar
  • Het recyclen van simkaarten is lastig
  • eSIM-kaarten zijn beter voor het milieu


Wat is een sim?



Je weet hoe hij eruit ziet en dat ie je telefoon laat werken, maar wat doet ie eigenlijk?

Sim staat voor Subscriber Identity Module (abonnee-identiteitsmodule). Het is een kleine computerchip die informatie bevat waarmee je telefoon verbinding maakt met een netwerk. Sims zijn nodig om verbinding te maken met 3G-, 4G- of 5G-netwerken.

Dit staat er meestal op een simkaart:

  • De internationale mobiele abonnee-identiteit (IMSI)
  • Een geïntegreerd circuit kaart identificatienummer (ICCID)
  • Persoonlijk identificatienummer (PIN)
  • Een persoonlijke deblokkeringssleutel (PUK)


De IMSI en de bijbehorende sleutel identificeren en verifiëren de abonnee. De ICCID identificeert de simkaart. Samen zorgen deze twee ID's ervoor dat je kunt bellen, sms-berichten kunt versturen en verbinding kunt maken met het internet. Zij geven aan met welk netwerk je toestel verbinding moet maken.

De PIN is wat het lijkt - een wachtwoord. Deze wordt gebruikt wanneer je de SIM voor het eerst in je telefoon plaatst. Je vindt hem meestal op de achterkant van de plastic steunkaart waar de sim aan bevestigd is.

De PUK staat meestal ook op de kunststof houder. Het is een ander wachtwoord dat kan worden gebruikt om je telefoon te ontgrendelen.

Sommige telefoonaanbieders vergrendelen je telefoon bijvoorbeeld op hun netwerk. Als je hem wilt ontgrendelen, heb je een PUK nodig. Noteer deze dus! Als je de PIN te vaak fout ingeeft, heb je ook de PUK nodig om hem te ontgrendelen.

Waar zijn simkaarten van gemaakt?



Een simkaart bestaat uit twee verschillende elementen. Het "kaart"-gedeelte is van plastic (meestal PVC). Het "SIM"-gedeelte bestaat, net als alle computerchips, voor het grootste deel uit silicium, maar bevat ook andere materialen zoals goud en fosfor. Goud wordt gebruikt vanwege de goede geleiding van elektriciteit en omdat het niet roest.

Waarom is een simkaart weggooien op een verantwoorde manier belangrijk?



Net als ander plastic afval moeten simkaarten op een verantwoorde manier worden weggegooid. Kunststoffen worden in het milieu niet snel afgebroken en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens, het milieu en de biodiversiteit.

De recycling van kunststoffen verlaagt ook het gebruik van olie en vermindert de CO2-uitstoot. Helaas wordt momenteel slechts 9% van de kunststoffen gerecycled.
Het meeste plastic in een simkaart zit in het gedeelte dat je weggooit nadat je je telefoon hebt geïnstalleerd. Nieuwe simkaarten zitten vast aan een plastic steun ter grootte van een bankpasje.

De simkaart in je telefoon lijkt misschien heel klein, maar de hoeveelheid afval die hij genereert, loopt al snel op. In 2020 alleen al werden 4,5 miljard simkaarten geproduceerd. Om al die kaarten te maken is ruwweg 25.000 ton nieuw plastic nodig en wordt 75.000 ton CO2 geproduceerd.

Het ondersteunende deel van de kaart (het grootste deel dus) is van plastic. Je sim card recyclen kan dus een groot verschil maken.

Sommige bedrijven maken nu simkaarten van gerecycled plastic. Dat betekent dat jij kunt helpen door je oude simkaart te recyclen en zo nieuwe simkaarten te maken. De steunkaart kan rechtstreeks in de recycling met al je andere herbruikbare plastic afval.

Hoe kun je jouw oude simkaart weggooien in Nederland?



Aangezien de SIM in je telefoon bestaat uit een mix van plastic en metalen, kan een simkaart niet gemakkelijk worden gerecycled.

Sommige bedrijven recyclen simkaarten echter om het goud eruit te halen. Met behulp van zuur kunnen ze het goud scheiden van het silicium en andere materialen. Er zijn ongeveer 1.000 simkaarten nodig om één gram goud te winnen. Dat is ongeveer €50 waard - of ongeveer 5 cent per kaart. Een van de aanbieders van sim card recycling (en van het recyclen van oude telefoons) in Nederland is Wecycle.

Ga na of er lokale bedrijven zijn die deze dienst aanbieden. Anders kun je de simkaart het beste bij het chemisch afval doen.

Kun je een oude simkaart ergens anders inleveren?



Juist omdat een oude simkaart bestaat uit verschillende materialen waaronder plastic, kan het prettig zijn om hem in te leveren voor een veilige verwerking of recycling. Een oude simkaart veilig weggooien of een sim card recyclen kun je doen door de kaart in te leveren bij een KPN winkel.

Ook kun je informeren bij de afvalverwerking van je eigen gemeente. Soms zijn er goede doelen die oude telefoons en simkaarten verzamelen om deze te verkopen voor recycling.

Hoe kun je een simkaart vernietigen voor je hem weggooit?



De meeste simkaarten bevatten geen gevoelige informatie. In die gevallen is het niet van belang om ze te vernietigen. In dat geval kun je een oude simkaart veilig weggooien.

Apple-apparaten staan bijvoorbeeld niet toe dat je informatie op de simkaart opslaat. Dus als je alleen een iPhone gebruikt, staat er geen vertrouwelijke informatie op de SIM.

Bij Android telefoons is het echter wel mogelijk om contacten op de simkaart op te slaan. Als je deze contacten wilt verwijderen voordat je de simkaart verwijdert, ga je naar de Contacten-app en volg je deze stappen:

  1. Tik op het menu icoon, kies contactpersonen tonen
  2. Selecteer sim
  3. Tik op het menupictogram, kies Verwijderen en vervolgens Alles selecteren


Wanneer je je nog steeds zorgen maakt over gevoelige informatie op de simkaart, dan kun je deze in tweeën knippen voordat je de oude sim weggooit.

Zijn virtuele simkaarten beter voor het milieu?



Absoluut. Veel apparaten maken tegenwoordig gebruik van elektronische simkaarten (eSIM) die geen plastic afval veroorzaken. Recente iPhone-, iPad-, Apple Watch- en Google Pixel-modellen ondersteunen bijvoorbeeld allemaal eSIM's. Toch zijn ze nog niet erg gebruikelijk.

Alle informatie op een fysieke simkaart wordt beheerd door software op een eSIM. Dat maakt het veel gemakkelijker om van provider te wisselen dan met een fysieke simkaart. Het nadeel is natuurlijk dat je een eSIM niet gemakkelijk kunt verwisselen tussen apparaten.
eSIM's zullen waarschijnlijk gangbaarder worden naarmate 5G groeit met als gevolg dat enorme hoeveelheden plastic kunnen worden bespaard.

Maar je hoeft niet tot die tijd te wachten om je gsm-gebruik minder verkwistend te maken. Door over te schakelen op digitaal opwaarderen bespaar je op papier- en kunstofverspilling. Dit geldt ook voor andere producten, zoals cadeaubonnen voor winkelen, entertainment en gamen.


Terug naar het overzicht