Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
20-04-23 - 

3 eenvoudige tips om minder plastic te gebruiken

Sinds 1950 is er 8,3 miljard ton plastic geproduceerd, waarvan 6,3 miljard ton inmiddels afval is. Hiervan werd 40% op vuilstortplaatsen gestort, 14% verbrand en slechts 14% gerecycled. Dan blijft er nog 32% over, en dat is exact het probleem. Die 32% is nooit ingezameld en zwerft nu ergens rond over onze planeet. Het is dus hoog tijd dat we minder plastic gebruiken.
Een groot deel van alle plastic drijft namelijk rond in de oceanen. Dat veroorzaakt problemen op vier gebieden:


Zeeleven

  • Dieren raken erin verstrikt of krijgen het binnen
  • Verlies aan leefgebieden
  • Blootstelling aan chemicaliën

Gezondheid van de mens minder plastic gebruiken
  • Blootstelling aan chemicaliën via de voedselketen

Economie
  • De kosten van zwerfafval in zee zijn torenhoog, waardoor vooral het toerisme en de visserij worden getroffen

Klimaat
  • De CO2-uitstoot door recycling is gigantisch

Dat zijn dus aanzienlijke gevolgen. Maar hoe zorg je nu voor een plasticvrij leven? In dit artikel geven we je drie tips om je op weg te helpen.


Tip 1: om minder plastic te gebruiken: vermijd wegwerpplastic


Voorbeelden van wegwerpplastic zijn plastic tasjes, pakjes drinken en wegwerpbordjes. Deze komen helaas nog te vaak in de natuur terecht. Daarom is het belangrijk wegwerpplastic te vermijden om zo uiteindelijk minder plastic te gebruiken.

Er zijn verschillende alternatieven voor veel alledaagse dingen die heel eenvoudig te introduceren zijn. Hieronder sommen we er een aantal op:
  1. Gebruik een herbruikbare boodschappentas.
  2. Neem je eigen navulbare beker mee voor onderweg. Ook als je bijvoorbeeld ergens koffie koopt, kun je je eigen beker gebruiken.
  3. Gebruik wasbare wattenschijfjes.

Als je dan toch iets hebt gekocht met plastic, probeer dit dan zo vaak mogelijk te hergebruiken. Een plastic tasje kun je bijvoorbeeld prima heel vaak opnieuw gebruiken. Of afhaalbakjes van de Chinees zijn ook ideaal om vaker te gebruiken om eten in te bewaren, in te vriezen of op te warmen.

Plastic cadeaubonnen

Een andere tip om minder plastic te gebruiken is door plastic cadeaubonnen te vermijden. Ga in plaats daarvan voor een digitale code. Als je dat minder leuk vindt om te geven, heb je meteen een excuus om de ontvanger uit te leggen waarom je het zo doet. Zo spoor je misschien meteen een ander aan tot verandering. Als je op zoek bent naar een digitale cadeaubon, kijk dan eens op onze giftcards pagina. Mocht je geen cadeaubon van een bepaalde winkel willen, maar liever geld geven, kan dat natuurlijk ook. Zie ons blogartikel over digitaal geld cadeau geven voor ideeën.

In bulk kopen

Een andere manier om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen, is door producten in bulk te kopen. Dit geldt voor je dagelijkse boodschappen, maar ook voor je verzorgingsproducten. Koop bijvoorbeeld geen mini’s, maar koop juist extra grote flessen shampoo. Of stap zelfs over op haarzeep. Daarvoor wordt plasticvrij, biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal gebruikt.


Tip 2: om minder plastic te gebruiken: recycling en upcycling


De meeste plastics zijn recyclebaar. Scheid daarom altijd je afval en lever lege flessen in. Plastic wordt na gebruik gesmolten en omgevormd tot een nieuw product. Zo komt er aanzienlijk minder plastic in de natuur terecht.

Naast recycling bestaat er ook zoiets als upcycling. Dit is een vorm van recycling waarbij het product na verwerking nog dezelfde of zelfs een hogere kwaliteit heeft. Denk maar eens aan steigerhouten meubels of een tas van oude denim.

Voordat je spullen echter weggooit, kun je ook eens nagaan of het echt wel afval is. Vaak kun je materialen prima hergebruiken. En als jij ze niet kunt gebruiken, kan iemand in je omgeving dat misschien wel. Gooi dus nooit zomaar iets weg, maar vraag eerst eens rond of breng spullen naar de kringloopwinkel voor een tweede leven.


Tip 3: om minder plastic te gebruiken: zorg voor bewustzijn in je omgeving


Tot slot onze laatste tip op weg naar een plasticvrij leven voor iedereen. Als we echt iets willen bereiken, is het van het grootste belang om ook anderen aan te zetten tot actie. Vertel aan anderen wat jij al doet om minder plastic te gebruiken en hoe eenvoudig dat is. Schrik mensen niet meteen af, maar begin met kleine stapjes. Elke kleine verandering kan al een wereld van verschil maken voor onze planeet.

In dit artikel hebben we je verschillende manieren laten zien waarop je kunt leven zonder plastic. Zo hebben we tips gegeven hoe je wegwerpplastic kunt vermijden of hergebruiken, hebben we je op het belang van recycling en upcycling gewezen en op de waarde van bewustzijn in je omgeving.

Het is natuurlijk niet haalbaar om ineens volledig plasticvrij te leven, maar alle kleine beetjes helpen. Met al deze tips kom je al een heel eind. En zelfs al volgt iedereen die dit leest maar één tip op, zijn we al een stap dichter bij een leven zonder plastic.


Terug naar het overzicht