Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
20-02-23 - 

Hoe werkt Marktplaats fraude en hoe voorkom je dit?

Heb je te maken met Marktplaats fraude?


Heb je iets gekocht (of verkocht) op Marktplaats en heb je nooit een betaling of een artikel ontvangen? Je hebt wellicht te maken met Marktplaats fraude. Hoe weet je zeker of je met een nep-account, of met een Marktplaats scam te maken hebt?

We loodsen je door de wereld van vaak voorkomende Marktplaats oplichting heen, vertellen je hoe je Marktplaats fraude kunt herkennen en wat je hieraan kunt doen.

Wat is Marktplaats fraude?


Het is erg makkelijk om een advertentie te plaatsen op Marktplaats. Dagelijks zijn er maar liefst 70 meldingen van Marktplaats fraude, waarbij de verkoper, of de koper hun geld of gekochte artikel nooit hebben ontvangen. Natuurlijk zijn er meer vormen van online oplichting en telefonische oplichting, maar Marktplaats is een van de meest populaire websites voor fraudeurs. Bekijk deze video over de manier waarop online frauders te werk gaan, voor meer informatie.
alt
Ook kan er bij fraude via Marktplaats sprake zijn van phishing, waarbij de andere partij je jouw bankgegevens op een slimme manier heeft weten te ontfutselen.
Hier kan sprake van zijn als een koper (of verkoper) op Marktplaats je vraagt een kopie van je ID-bewijs, bankrekening of van andere privé-gegevens vraagt te sturen, zogenaamd om je identiteit te bewijzen. Wat zijn andere voorbeelden van Marktplaats fraude?

Voorbeelden van Marktplaats fraude


We zetten wat scenario's op een rij die populair zijn en vaak de bedoeling hebben om je jouw geld, artikel, of je identiteitsgegevens te ontfutselen. Hiermee herken je sneller of een Marktplaats klant of verkoper fraudeert:

De verkoper woont ver weg


De verkoper woont zover weg dat ophalen (bijna) geen optie is. Je laat het artikel naar je toesturen met de post. Helaas komt het artikel nooit bij je aan. Je hebt wel betaald en als je je gelijk wilt halen blijkt de vogel gevlogen. De verkoper is onvindbaar. Dit soort verkoper reageert alleen op biedingen van kopers die “ver weg zitten” qua lokatie.

Marktplaats fraude met Tikkie


De zogenaamde koper van je aangeboden artikel vraagt je om een cent (of een ander klein bedrag) te betalen met een Tikkie. Zogenaamd om jouw betrouwbaarheid en bankrekening te controleren. Jouw tikkie gaat naar een nep-rekening die er alleen voor bedoeld is om je betaalgegevens te ontdekken. Opeens verdwijnt er vervolgens geld van je rekening of van je creditcard.

Berichtjes sturen


De verkoper of koper vraagt je om je WhatsApp om berichtjes uit te wisselen. Dat werkt “makkelijker” dan berichtjes heen en weer sturen via Marktplaats. Vervolgens wordt er vaak gevraagd of je via Whatsapp een ID bewijs stuurt, de andere partij stuurt je hun ID-bewijs, zodat alles betrouwbaar lijkt voor je betaalt of tot de koop over gaat. Op deze manier wordt vaak identiteitsfraude gepleegd met jouw gegevens.

De koper heeft je per mail of WhatsApp al een verzendlabel gestuurd. Let op, het gaat hierbij dus niet om een Marktplaats verzendlabel dat je gebruikt bij de Gelijk-Oversteken dienst van Marktplaats zelf. Je klikt op de link voor het label en komt op een website terecht om je gegevens in te vullen. Deze website lijkt vertrouwd en kan bijvoorbeeld op een Post-NL website lijken. Wederom een mogelijk geval van identiteitsfraude of betaalfraude.

Wat kun je zelf doen om Marktplaats fraude te voorkomen?


Het is onmogelijk om alle mogelijke vormen en scenario's van Marktplaats fraude op te noemen. Fraudeurs zijn geslepen en bedenken continu nieuwe trucs. Haal je item zelf op en betaal ter plaatse, of maak in ieder geval gebruik van de Gelijk-Oversteken service van Marktplaats.

Communiceer met de verkoper of koper via Marktplaats en niet per e-mail of via WhatsApp. Heb je toch te maken gehad met een Marktplaats fraudeur? Vergeet dan niet om de Marktplaats fraude te melden, bijvoorbeeld bij de politie.

Hier vind je een handige pagina met tips om Fraude via Marktplaats te voorkomen, van de Consumentenbond.

Ontdekken of je te maken hebt met een fraudeur op Marktplaats:


  • Lijkt de deal te mooi om waar te zijn? Fraudeurs proberen vaak kopers te lokken met lage prijzen voor dure artikelen.
  • Kan het artikel worden opgehaald bij de verkoper? Dat is altijd veiliger. Betaal niet van tevoren.
  • Vermoed je een nep-advertentie? Rapporteer dit aan Marktplaats met de link op de verkooppagina.
  • Is iemand nog maar erg kort actief op Marktplaats? Neem dan geen risico.
  • Controleer de voor- en achternaam van een verkoper, bijvoorbeeld via social media.
  • Upload de foto van het aangeboden artikel, op images.google.com. Google zoekt dan of de foto ook op andere websites voorkomt.

Marktplaats oplichting melden


Het is mogelijk om te controleren of een Marktplaats verkoper bekend is bij de politie. Is dat het geval? Ook dan moet je Marktplaats oplichting melden. Schaam je niet om aangifte te doen en melding te maken van Marktplaats oplichting. Hoe meer mensen dit doen, des te beter de politie kan ingrijpen. Marktplaats oplichting melden is dus belangrijk, ook voor andere mogelijke slachtoffers van Marktplaats fraude.

Marktplaats oplichting met betaalwijzen


We zeiden het al eerder in deze blog, Marktplaats oplichters worden steeds creatiever. Zo kan het gebeuren dat een Marktplaats verkopers je vragen om bijvoorbeeld een beltegoed-code voor ze te kopen als betaling, bijvoorbeeld op betrouwbare websites als Beltegoed.nl.

De Marktplaats oplichters ontvangen van jou de opwaardeercode, hebben gratis beltegoed, jij ontvangt je aankoop niet en de verkoper van het beltegoed kan je geen vergoeding geven. Oftewel; koop nooit beltegoed als betaalmiddel.
Meer weten?
Bescherm jezelf, je betaalgegevens en privé-informatie goed online. Meer weten over vormen van (online) oplichting? Lees dan hier verder.


Terug naar het overzicht