Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
12-04-22 - 

Herken en ontwijk deze oplichtingstrucs

Herken en ontwijk deze oplichtingstrucs



Online fraude is een van de grootste online gevaren die je kunt tegenkomen. Elk jaar worden online oplichtingspraktijken gebruikt om miljoenen te stelen van nietsvermoedende slachtoffers. Uiteindelijk kan het iedereen overkomen. Het is geen schande als het jou overkomt. We moeten eerlijk zijn over de gevaren en wat we kunnen doen om ze tot een minimum te beperken. alt

Stel je eens voor dat je de medewerker bent die een CV van een sollicitant heeft gedownload, om vervolgens een stukje malware mee te downloaden dat bijna heeft bijgedragen aan het stelen van miljoenen dollars. Fraudeurs zijn slim en gebruiken elk idee dat ze hebben voor hun online zwendel.

Dus wat kunnen we doen om fraude te voorkomen? Om u te helpen uzelf te beschermen, hebben we deze korte gids opgesteld. Van basisstrategieën tot de meest voorkomende vormen van oplichting waar u op moet letten.


Simpele trucs om oplichting te vermijden



Er zijn een paar basisstrategieën die je kunt gebruiken om uzelf te beschermen tegen online oplichting. Ze komen er allemaal op neer dat je goed moet weten hoe oplichters te werk gaan.

1. Onverwacht contact - Heeft iemand onverwachts contact met je opgenomen? Als iemand je onverwachts sms't, WhatsApp't, e-mailt of belt, kun je dat het beste vermijden. Vooral telefoontjes uit het niets worden vaak gebruikt.

2. Onconventionele betaalmethoden - Het is erg onwaarschijnlijk dat iemand je vraagt om hen op een onconventionele, of zelfs vreemde manier te betalen. Het gaat om betalingsverzoeken in cryptovaluta, maar ook verzoeken om een code direct hier van Beltegoed.nl te kopen.

3. Deals die te mooi om waar te zijn - Je moet wegkijken wanneer deals te mooi zijn om waar te zijn. Dit zijn veelgebruikte tactieken bij online oplichting.


Hoe bescherm je jouw kinderen van online oplichting?

Kinderen brengen tegenwoordig veel tijd door online. Daardoor is het risico aanwezig dat ze voor oplichting vallen. Heb je kinderen en maak je je zorgen dat zij slachtoffer kunnen worden van online oplichting? Een manier om jouw kinderen te beschermen is door de hierboven beschreven basisstrategieën te bespreken. Voer een open en eerlijk gesprek over wat de meest voorkomende vormen van oplichting zijn en hoe ze eruit zien. Zorg ervoor dat ze zich op hun gemak voelen om met u te praten als ze een online oplichting zien.

Het vermogen van uw kinderen om online verantwoordelijk te zijn, is vergelijkbaar met hun vermogen offline verantwoordelijk te zijn. Hebben ze een eigen telefoon en gaan ze daar verantwoordelijk mee om? Deze vragen moeten van invloed zijn op uw beslissingen over of en hoe uw kinderen online geld mogen uitgeven.


Wat zijn de verschillende soorten van oplichting?



Je weet hoe je jezelf kunt beschermen tegen fraude. Een manier om je te beschermen tegen fraud is door op de hoogte te zijn van de meest voorkomende vormen van oplichting. Sommige van deze oplichtingspraktijken kunnen gaan om fraudeurs die je vragen een code van Beltegoed.nl te kopen. Ook daarom voelen we ons verantwoordelijk om alle informatie over online fraude die wij hebben met je te delen. Op deze manier kun je jezelf zo goed mogelijk beschermen tegen online oplichting.

Dus, wat zijn de meest voorkomende oplichting?


1. Website-Fraude

De eerste vorm van fraude waar we naar kijken is de zogenaamde website-fraude. Oplichters doen zich voor als een betrouwbare derde partij op online platforms of sociale media. Ze zullen doen alsof ze je iets verkopen en vragen je om een code van Beltegoed.nl te kopen om ervoor te betalen. Of ze zullen je vragen om in een bepaalde cryptovaluta te betalen. Een andere manier waarop deze vorm van fraude kan gaan is als volgt. De oplichters plaatsen een bestelling voor een code, maar betalen er niet voor. Ze sturen de betaallink naar hun slachtoffer en zeggen dat ze voor iets anders betalen.

Hoe dan ook, bij website-fraude wordt je gevraagd een code van ons te kopen om voor iets anders te betalen.


Hoe kun je het voorkomen:
Blijf bij de betaalmethoden die je kent. Als een online verkoper alleen betalingen in cryptovaluta of cadeaukaarten accepteert, kan er iets mis zijn. Een goede vuistregel is om nooit een cadeaukaart te kopen voor iemand die je niet kent.


2. Sociale media fraude

Een ander type van veel voorkomende vorm van fraude is de social media fraude. Soms werkt dit hetzelfde als een website fraude. De oplichters doen alsof ze je iets verkopen en vragen of je kunt betalen met een code van herladen.com. Een veelvoorkomend voorbeeld hiervan is de huisdieren-fraude. De oplichters verkopen puppy's of andere huisdieren via sociale media en vragen je te betalen met cryptocurrency of codes. Uiteindelijk krijg je nooit een puppy.


Wat kun je doen?
Als je iets koopt via sociale media, kan het moeilijk zijn om te controleren of alles echt is of niet. Een goed advies is om de foto's te controleren. Zijn het stockfoto's? Als dat zo is, is het waarschijnlijk oplichting. Je kunt controleren of een foto een stockfoto is door een reverse image search te doen op google. Het vorige advies geldt nog steeds: blijf bij de betaalmethoden die je kent.


3. Email fraude

De volgende form van fraude is e-mail fraude. Oplichters sturen je een e-mail die eruit ziet alsof hij van een betrouwbare bron komt. Fraudeurs maken vaak gebruik van postbezorgingsdiensten. Fraudeurs sturen een email die lijkt op eentje van PostNL of DHL. Ze zeggen dat ze een pakket niet voor je kunnen verwerken totdat je betaalt, of ze vragen je een link te openen en je gegevens in te voeren. Je kan bijvooreeld ook een e-mail krijgen die er net uitziet alsof hij van beltegoed.nl komt. Ze kunnen je vragen om een code van ons te kopen en deze naar de fraudeurs te sturen, of ze zullen een link gebruiken zoals het voorbeeld hierboven.


Wat kun je doen?
Controleer altijd het e-mailadres waar de mail vandaan komt. Fraudeurs kunnen de naam van een afzender namaken, maar het adres kunnen ze niet helemaal namaken. Heb je een e-mail ontvangen die eruitziet alsof hij van beltegoed.nl komt, maar niet ons normale e-mailadres gebruikt? In dat geval is het hoogstwaarschijnlijk e-mail fraude. Meld het ons, als je dat wilt. Maar klik alsjeblieft niet op de links in de e-mail.


4. Telefoon Fraude

Ooit een telefoontje gehad van Microsoft Tech Support? Zo ja, dan heeft iemand geprobeerd je op te lichten. Zoals beschreven in hun beveiligingsblog, belt Microsoft je nooit over de beveiliging van uw computer. Dit is een voorbeeld van telefonische oplichting. De oplichters bellen je op en doen zich voor als iemand van een betrouwbare organisatie. Ze kunnen zich voordoen als Microsoft, herladen.com of zelfs de politie. Dan gebruiken ze een verzonnen smoes om persoonlijke informatie van je te vragen. Op die manier kunnen ze je identiteit stelen of betalingen in jouw naam verrichten. Een ander voorbeeld is als u wordt gebeld door iemand die zich voordoet als iemand van PayPal. Ze zeggen dat ze uw identiteit moeten verifiëren en dat je daarvoor een code moet kopen bij beltegoed.nl. Dit is oplichting.


Hoe te voorkomen:
Random telefoontjes van grote organisaties zijn zeer zeldzaam en moeten aan zeer strikte regels voldoen. De eenvoudigste manier om jezelf tegen dit soort oplichting te beschermen is om nooit persoonlijke informatie te geven aan iemand die je uit het niets belt. Dit geldt dubbel voor bank- of andere betalingsgegevens. Iets anders om in gedachten te houden is dat fraudeurs beller-ID's kunnen vervalsen. Controleer altijd met wie u spreekt door op te hangen en terug te bellen.


Terug naar het overzicht