Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
10-06-22 - 

Geld overmaken naar het buitenland zonder banktransfers: Dit zijn de beste opties

Miljoenen mensen over de hele wereld zijn afhankelijk van geld dat naar huis wordt gestuurd door familieleden die in het buitenland werken.

Er zijn veel manieren om geld naar het buitenland te sturen, maar sommige veel gebruikte manieren zijn duur of niet beschikbaar. In dit artikel geven we een aantal andere opties waarmee je vrienden of familie in het buitenland financieel kunt steunen.

De wereld draait om geld versturenGeld overmaken is in veel landen een belangrijk onderdeel van de economie. Elk jaar sturen buitenlandse werknemers over de hele wereld in totaal meer dan 500 miljard dollar naar huis.

Buitenlandse Indiase werknemers sturen meer geld naar huis dan het land verdient aan de export van diamanten, kleding en rijst samen. Filipijnse overzeese werknemers genereren bijna 10% van de economie van het land door geld over te maken. Guatemalteken sturen tien keer meer geld naar huis dan het land verdient aan de export van bananen.

Zelfs in een EU-land als Roemenië sturen buitenlandse werknemers meer geld terug dan het land verdient aan de export van auto's of elektronica.


De top-ontvangers van geldtransfers in de wereld:geld overmaken zonder banktransfers

1 India: 77,4 miljard dollar
2 Mexico: 40,6 miljard dollar
3 Egypte: 29,6 miljard dollar
4 Filippijnen: 26,3 miljard dollar
5 Pakistan: 26 miljard dollar
6 Bangladesh: 21,7 miljard dollar
7 Nigeria: 17 miljard dollar
8 Guatemala: 11,3 miljard dollar
9 Indonesië: 9,4 miljard dollar
10 Dominicaanse Rep.: 8,2 miljard dollar

Bron: The World Bank, 2020


De gebruikelijke manieren om geld te sturen naar het buitenlandBuitenlandse werknemers sturen meestal geld naar het buitenland in kleine bedragen. Het gemiddelde bedrag ligt rond de $200.

Geld overmaken bij banken, postkantoren, geldtransactiekantoren en het sturen van mobiel geld zijn de populairste manieren om geld naar het buitenland te sturen.

 • Banken


Banken bieden de meest gebruikte manier om geld naar het buitenland over te maken. Het is niet verwonderlijk dat veel mensen hier gebruik van maken. Direct geld sturen naar het buitenland vanuit je mobiel bankieren app is super handig.

Maar veel mensen realiseren zich niet dat het ook de duurste optie is. De overboeking verloopt vaak traag. Het kan dagen duren voordat het geld aan de andere kant is ontvangen.

 • Geldoverboekingskantoren


Naast de banken zijn postkantoren en geldovermakingskantoren de meest gebruikte opties om geld te sturen naar het buitenland. Het werkt gemakkelijk: je geeft geld af in een postkantoor in het ene land en het wordt binnen enkele minuten als contant geld ontvangen in een ander land.

Je kunt ook online geld overmaken met een creditcard, bankpas of bankoverschrijving. De ontvanger kan het geld ophalen in zijn of haar land.

Er is een groot wereldwijd netwerk van geldoverboekingskantoren. Bijna iedereen heeft wel een postkantoor of Western Union-loket binnen handbereik. Bovendien is het geld overmaken op deze manier goedkoper dan bij een bank en is het geld bijna onmiddellijk beschikbaar.

 • Mobiel geld overmaken


Het is in veel landen mogelijk om geld naar een telefoonnummer te sturen, bekend als mobiel geld.

Diensten zoals Kenia's M-Pesa zijn pioniers op het gebied van mobiel geld, dat werkt met PIN-beveiligde tekstberichten. Ontvangers van een overboeking naar het buitenland kunnen geld opnemen via een netwerk van agentschappen en winkeliers tegen een lage vergoeding.

Je kunt geld naar een telefoonnummer sturen via traditionele geldtransferdiensten en online diensten.

De echte kosten van geld overmakenDe kosten van geld overmaken naar het buitenland kunnen sterk verschillen. Een van de manieren waarop mensen méér betalen is door kleine bedragen te wisselen. Want hoe meer je verstuurt, hoe minder het kost. Maar dit is niet de enige reden voor hoge kosten.

 • Verborgen kosten


De grootste reden waarom het overmaken van geld duur is, is dat het moeilijk is om tarieven voor geld overmaken te vergelijken. Geldtransactiekantoren beweren vaak dat ze eenmalige (of zelfs geen) kosten hanteren. Maar dat is nooit het geval. Er is altijd een vergoeding inbegrepen in de wisselkoers.

Die vergoeding kan van verschillende factoren afhangen. De kosten zijn bijvoorbeeld afhankelijk van het land waar je geld naar wilt overmaken. Ook hangt dit af van de valuta's die je omwisselt. Stuur je contant geld? Naar een bankrekening? Al deze zaken maken een verschil wat betreft de kosten.

Een typische overschrijving van $200 kan er als volgt uitzien:

 • De ontvanger krijgt:$195 (in vreemde valuta)
 • Overboekingskosten: $10
 • Wisselkosten: $5
 • Je betaalt: $210


Maar die wisselkosten zijn verborgen. Wat klanten zien zijn de transferkosten en het bedrag in buitenlandse valuta. Dat kan er zo uitzien:

 • Ik wil versturen: $200
 • Overboekingskosten: $10
 • De ontvanger krijgt: Rp14,985.23


De wisselkosten worden afgetrokken van het bedrag in vreemde valuta. Het is lastig rond te shoppen voor de beste prijs als de kosten zo worden weergegeven.

 • Wat zijn de kosten van geld overmaken naar het buitenland


Wereldwijd kost geld overmaken (een bedrag van $200) gemiddeld $12,60 of 6,3%, volgens de Wereldbank.

Voor het versturen van $200 in contanten bedragen de kosten meestal $8 tot $10 en de marge kan oplopen tot $6. Digitale overboekingen zijn goedkoper. Gemiddeld betaal je rond de $4 minder voor een overschrijving van $200. Je betaalt doorgaans minder dan $10 aan kosten voor digitaal geld sturen naar het buitenland, tegenover meer dan $13 voor contant geld.

De kosten van het verzenden van $200:

 • Bank: $20.80
 • Postkantoor: $17.00
 • Geldtransfer: $10.88
 • Mobiele transfer: $6.12


Bron: The World Bank, 2021


Ook is het goedkoper om grotere geldbedragen te versturen naar het buitenland. De gemiddelde kosten voor het versturen van $500 liggen rond de $8,50. Dat is ongeveer een derde minder dan voor het overmaken van $200.

Als overboekingsdiensten geen goede optie zijnNaast de kosten zijn er nog enkele punten die het gebruik van geldoverboekingsdiensten lastig kunnen maken.

 • ID-documenten


Geldoverboekingsdiensten zijn niet altijd beschikbaar voor migrerende werknemers of voor de mensen naar wie ze geld sturen. De strikte regels zorgen er meestal voor dat er officiële documenten nodig zijn, bijvoorbeeld om jezelf te identificeren.

De informatie die nodig is voor een overschrijving verschilt, maar meestal vraagt men om een geldig identiteitsbewijs. Om geld te versturen via een geldtransferdienst in het VK of de EU heb je één van deze documenten nodig:
 • Een geldig ondertekend paspoort
 • Een geldig volledig rijbewijs (VK)
 • Een EU/EER nationale identiteitskaart
 • Een EU/EEA verblijfskaart
 • Een noodpaspoort


Zonder identiteitsbewijs is het onmogelijk om te sturen naar het buitenland op de traditionele manieren. Dit geldt zelfs voor het versturen van geld naar een telefoonnummer via een geldoverboekingsdienst.

Dit geldt ook voor de ontvanger. In de meeste landen is het onmogelijk om zonder ID geld af te halen bij een postkantoor of geldoverboekingskantoor.

 • Onhandig


Contant geld versturen of afhalen bij een postkantoor of geldoverboekingskantoor kan onhandig zijn.

Contant geld versturen naar het buitenland via een dienst als Western Union werkt snel. Maar een reis naar de dichtstbijzijnde locatie waar geldoverboekingsdiensten beschikbaar zijn, kan veel tijd kosten.

 • Gebrek aan controle


Contant geld is koning. Maar wat als je wilt weten of je financiële steun voor een specifiek doel wordt gebruikt? Of als je wilt voorkomen dat er misbruik van wordt gemaakt.

Bij het versturen van contant geld is het moeilijk te controleren hoe het geld wordt gebruikt. Zodra het geld is opgehaald, heeft de ontvanger alle vrijheid om het geld naar wens te gebruiken.


Andere manieren om geld te sturen: Stuur tegoed in plaats van geld

geld overmaken


Je kunt veel van de problemen met geld versturen vermijden door tegoed te sturen in plaats van geld.

Het concept van tegoed versturen is simpel. Het kan inhouden dat je beltegoed stuurt naar een mobiele telefoon in een ander land. Of dat je een online cadeaubon of prepaid creditcard stuurt die ter plaatse kan worden gebruikt.

Voor dit soort alternatieven voor geld sturen naar het buitenland gelden niet dezelfde identiteitsvereisten als voor overboekingen.

Je kunt overal en altijd geld versturen, en de ontvanger heeft het direct. Bovendien kun je hiermee vanuit elk land en in elke valuta geld versturen.

Waarde of tegoed versturen is dus een veel eenvoudigere manier om iemand in het buitenland financieel te steunen. Ook is dit een goede manier om er zeker van te zijn dat het geld alleen voor een specifiek doel wordt gebruikt.

Onthoud dat je nog steeds kosten betaalt door wisselkoersen als je valuta wisselt.

 • Mobiel opwaarderen


Je kunt de telefoon van iemand anders in het buitenland direct opwaarderen. Dit is een van de handigste manieren om regelmatig geld naar iemand te sturen zonder te betalen voor een internationale overboeking. De ontvanger hoeft niet meer naar een loket om geld op te halen en kan altijd in contact blijven met je.

 • Cadeaubonnen en prepaid kaarten


Het is makkelijk om geld naar het buitenland te sturen met cadeaubonnen. Stuur bijvoorbeeld International gift cards: er zijn verschillende internationale cadeaubonnen beschikbaar per land. De ontvanger krijgt meteen een e-mail en kan de cadeaubon direct gebruiken. Wil je anoniem geld overmaken? Dan heb je alleen het e-mail adres van de ontvanger nodig. Op Beltegoed.nl kies je beltegoed, een prepaid creditcard of een cadeaubon, die direct in de mailbox van de ontvanger belandt.

Het werkt heel flexibel. Amazon Pay kan bijvoorbeeld in India worden gebruikt om nutsvoorzieningen, kabel-tv, verzekeringen en zelfs gemeentelijke belastingen mee te betalen. Stuur een Amazon Pay-cadeaukaart en de ontvanger kan het geld direct gebruiken.

Stuur je een Visa-cadeaukaart, dan kan die zelfs nog breder worden gebruikt.

Je kunt ook geld naar e-mail adres sturen met prepaid creditcards, die de voordelen van een creditcard bieden zonder de rompslomp. Zo kun je zelfs anoniem geld overmaken. In dat geval voeg je vooraf waarde toe aan de prepaid kaart, die vervolgens gebruikt kan worden als een gewone creditcard of bankpas. Hier kun je de verschillende prepaid kaarten vergelijken.


Hoe bespaar je op geld overmakenHet wisselen van de ene valuta voor de andere brengt altijd kosten met zich mee. Daarom volgen hier wat tips om je te helpen besparen:
 • Stuur grotere bedragen - Het is goedkoper om $500 te sturen dan $200.
 • Zoek de kosten - Laat je niet misleiden door een aanbieder die zegt geen kosten in rekening te brengen.
 • Controleer de tarieven - Gebruik een wisselkoerscalculator zoals Oanda om de standaard tarieven te zien.
 • Stuur tegoed - Bespaar tijd en moeite door waarde te sturen in plaats van geld.


Terug naar het overzicht