Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
26-01-22 - 

Wat is een eSIM kaart?

Wat is een eSIM kaart?



Net zoals dat gebeurt bij mobiele telefoons, wordt er ook continu gewerkt aan het vergemakkelijken van de techniek van het bellen en het switchen tussen providers. Dit is ook het geval bij de ontwikkeling van de opvolger van de SIM kaart die de meesten van ons wel kennen. Hoe vaak heb jij moeite moeten doen om een piepkleine SIM kaart in je telefoon te duwen? alt

Met een telefoon met een handige eSIM hoef je geen SIM kaart meer in je telefoon te stoppen. De eSIM kaart is al ingebouwd in je telefoon. Je krijgt de juiste informatie (of een code) bij je telefoonabonnement. Deze code voer je in op jouw telefoon (oftewel op de prepaid eSIM kaart). Hierna kun je jouw telefoon gebruiken om mee te bellen.

Waar staat eSIM voor?

Wat is een eSIM? De term "eSIM" staat simpelweg voor ingebouwde SIM kaart. Je hebt geen fysieke SIM kaarten nodig. Je hoeft dus ook nooit een fysieke SIM kaart te verwisselen. eSIM betekent Embedded SIM. In het kort uitgelegd is de eSIM kaart een SIM kaart die al in je telefoon zit als je hem koopt.

Als je een telefoonabonnement afsluit krijg je van de carrier gegevens of een code die je invoert op je telefoon. Die zorgt ervoor dat je met jouw telefoon en de ingebouwde eSIM gebruik kunt gaan maken van het netwerk van de gekozen carrier.

Is de eSIM kaart nieuw?

De eSIM kaart is een nieuwe ontwikkeling, die al bij enkele nieuwe telefoons ingebouwd is. De eSIM is een digitale SIM. Een eSIM kaart zit dus al in je telefoon als je de telefoon koopt. Dit is de opvolger van de kleine plastic SIM kaart die je zelf in je telefoon moet stoppen bij het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement. Je hoeft je dus nooit zorgen te maken over het verliezen of beschadigen van een plastic SIM.

Vanaf wanneer wordt de digitale SIM of eSIM kaart gebruikt?

Vanaf 1 juni 2016 zijn smartphone / telefoon fabrikanten vrij om in iedere mobiele telefoon een “universele simkaart” in te bouwen. Er zijn dus al telefoons verkrijgbaar met een ingebouwde eSIM. Merken die deze telefoons al op de markt brengen zijn bijvoorbeeld Apple en Samsung.

Samsung zal als eerste een apparaat op de markt brengen met de zogenaamde “e-sim”. Dit zal de “Gear S2 classic 3G” worden. Apple heeft voor de iPad al een eSIM ontwikkeld die met verschillende netwerken kan communiceren.
Zo kan er met deze telefoon en iPad geswitcht worden tussen providers. Ook kun je van verschillende telefoonabonnementen gebruik maken met dezelfde telefoon of iPad. Met een eSIM prepaid bellen wordt op deze manier nog makkelijker.

Betekent dit het einde van de “fysieke simkaart”?

Nee, het zal niet het einde zijn van de fysieke simkaart. Smartphones zullen nog steeds worden gemaakt inclusief SIM kaart slot, waar een fysieke SIM in kan. De e-SIMS zullen met name worden geïntegreerd smartwatches en tablets.
Op den duur gaat de ontwikkeling natuurlijk ook verder naar meer mobiele telefoons. Zo kun je makkelijk kiezen voor een abonnement met een prepaid eSIM of met een regulier eSIM contract voor het bellen. Zo zal het in de komende jaren mogelijk blijven om een nieuwe telefoon, smartwatch of tablet te kopen waarbij je zowel gebruik kunt maken van een fysieke (prepaid) SIM kaart als van een eSIM.


Hoe krijg je een eSIM kaart?



Je krijgt de gegevens voor je eSIM kaart van je provider. Hiermee maakt jouw telefoon verbinding met het netwerk van je provider. Je voert deze gegevens in op je telefoon. In de toekomst hoef je dus geen SIM kaart meer te installeren in je telefoon. Je hoeft alleen het profiel van je telefoonprovider toe te voegen aan de ingebouwde eSIM. Het is mogelijk om meerdere profielen toe te voegen (van verschillende providers) aan je eSIM.

Welke aanbieders bieden eSIM-abonnementen in Nederland?

Op dit moment kun je in Nederland een eSIM abonnement afsluiten bij T-Mobile, Vodafone en Simyo. Vodafone maakt gebruik van het netwerk van Ziggo en Simyo is verbonden met KPN. Wil je weten of jouw favoriete aanbieder al een eSIM optie beschikbaar heeft? Hier vind je een overzicht van de providers die op dit moment een eSIM optie aanbieden voor bellen en data.


In de komende jaren zullen er ongetwijfeld meer providers zijn die eSIM-abonnementen of een prepaid eSIM aanbieden.

Met een eSIM kaart in je telefoon heb je geen gedoe met het verwisselen van SIM kaarten. Bijvoorbeeld wanneer je (tijdelijk) gebruik wilt maken van een ander netwerk of en andere provider. In de VS en in het VK zijn al meer providers te vinden die een prepaid eSIM of een regulier eSIM abonnement aanbieden. Zo kun je tijdens het reizen naar deze landen makkelijk verbinding maken met een voordelig netwerk met een prepaid eSIM abonnement. En goedkoop bellen en internetten tegen lage tarieven. Oftewel; met een eSIM kun je makkelijk het profiel toevoegen van een lokale provider die lage beltarieven aanbiedt in een bepaald land. Ben je in het bezit van een telefoon met een eSIM? Dan is het handig om te bekijken welke provider lokaal een voordelig prepaid eSIM abonnement aanbiedt. Jouw beltegoed kun je makkelijk online (binnen enkele seconden) opwaarderen.


De voordelen van een eSIM kaart




Wat is het voordeel van eSIM kaarten voor consumenten? Het grootste voordeel van het hebben van een device met een eSIM kaart is het feit dat je gebruik kunt maken van verschillende telefoonabonnementen met dezelfde eSIM.

Zo kun je thuis of in je eigen land bijvoorbeeld gebruik maken van een voordelige prepaid eSIM en een ander abonnement gebruiken tijdens het reizen. Of je kunt een prepaid eSIM carrier kiezen, waarmee je de kosten van het bellen van je kinderen binnen de perken kunt houden. Wat zijn de andere voordelen van het gebruiken van een eSIM kaart?

Je kunt gebruik maken van verschillende telefoonnummers

Een groot voordeel van de eSIM is dat je er verschillende profielen of telefoonnummers op kunt gebruiken. In plaats van één imsi (dat is de afkorting van international mobile subscriber identity), kun je dus gebruik maken van verschillende telefoonnummers. Zo kun je met dezelfde telefoon een zakelijk nummer en een privé telefoonnummer gebruiken.

Een slankere telefoon

Het fijne aan eSIM is dat deze fysiek niet zoveel ruimte in beslag neemt. Het resultaat is een dunnere smallere telefoon. Veel makers van telefoons zullen hun ontwerpen voor tablets, smart watches en telefoons hierdoor nog handzamer kunnen maken.

Handig voor vakanties in het buitenland

Als je ergens op vakantie bent waarvan je weet dat de kosten voor het bellen, sms’en en internetten hoog zijn, dan is een eSIM ideaal. Je kunt in dat geval tijdelijk een Sim Only abonnement afsluiten voor het land waarin je op vakantie bent. Met een goedkopere prepaid eSIM kaart kun je overal je beltegoed opwaarderen wanneer nodig. En je wordt nooit verrast door onverwachte hoge telefoonrekeningen.

Je kunt makkelijk gebruik maken van verschillende providers

Als je een telefoon met een eSIM hebt kun je wanneer je wilt gebruik maken van meerdere telefoonnummers en verschillende carriers. Een voorbeeld; thuis bel je met bijvoorbeeld Vodafone en in het buitenland bel je goedkoop met een prepaid eSIM abonnement voor je telefoon. Je kunt jouw prepaid eSIM altijd makkelijk opwaarderen. Door te kiezen voor een prepaid telefoon abonnement weet je precies hoeveel geld je uitgeeft aan bellen en data.



De nadelen van het gebruik van een eSIM kaart



Hoewel de ontwikkeling van de eSIM kaart nog volop gaande is - en er in de toekomst meer mogelijk zal zijn met deze kaarten - zijn er nadelen aan het gebruik van een eSIM kaart op dit moment:

Whatsappen met een eSIM kaart

Wil je met meerdere telefoonnummers gebruik kunnen maken van WhatsApp met je eSIM kaart? Op dit moment is dat helaas nog niet mogelijk. WhatsApp is nog niet zo geavanceerd dat je ook met twee verschillende telefoonnummers gebruik kunt maken van WhatsApp.

Je zult dus een telefoonnummer moeten uitkiezen waarmee je gebruik wilt maken van WhatsApp. Het is nog niet mogelijk om te schakelen tussen telefoonnummers. Mogelijk wordt dit in de toekomst wel een optie.

De beveiliging van de eSIM kaart

Een ander nadeel aan eSIM is dat deze mogelijk nog niet optimaal beveiligd is. Het lijkt erop dat slimme hackers bij het gebruik van een eSIM kaart een telefoonnummer makkelijker zouden kunnen overnemen om te gebruiken.

Dit komt niet veel voor, maar het is wel iets waar naar gekeken wordt bij de beveiliging van een eSIM kaart. Verschillende instanties hebben al laten weten dat ze kijken of het mogelijk is om de beveiliging van eSIM aan te scherpen. Hier kun je meer lezen over de veiligheid van eSIM kaarten.


Klaar voor de toekomst met een eSIM telefoon




Ben je van plan om een nieuwe telefoon te kopen? Dan heeft het zeker zin om te kiezen voor een dual telefoon, waarmee je gebruik kunt maken van een normale SIM kaart en een eSIM kaart. Hier lees je meer over het nu en de handigheid van dual SIM telefoons.

Misschien wil je nu al kiezen om een (prepaid) eSIM abonnement af te sluiten bij een telefoonprovider. Hier zie je welke telefoons nu al uitgerust zijn met een handige eSIM.

In de toekomst zullen nieuwe telefoons waarschijnlijk standaard uitgerust worden met een eSIM. En natuurlijk wil je profiteren van het gemak hiervan. Een eSIM kaart opwaarderen met beltegoed of datategoed is makkelijk. Met een (prepaid) telefoonabonnement weet je hoe dan ook zeker dat je jouw beltegoed kunt opwaarderen als dat nodig is. Zo zijn jouw kosten voor het bellen en voor data altijd duidelijk.


Terug naar het overzicht