Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
10-10-22 - 

Top 5 online veiligheidstips

Waarom is het zo belangrijk om je online privacy te beschermen?


Online identiteitsdiefstal is mogelijk zonder dat je er erg in hebt. Om jezelf en je gezin te beschermen tegen malafide praktijken op het internet, is het belangrijk om je online privacy goed te beschermen.

Je online identiteit beschermen verschilt niet zoveel van wat we in de echte wereld doen. We doen deuren en ramen op slot, plaatsen alarminstallaties en beveiligingscamera's, houden waardevolle spullen uit het zicht en blijven weg uit gevaarlijke buurten.

Ook online is een dergelijke aanpak een van de beste manieren om veilig te blijven internetten.

Hier zijn onze top vijf online veiligheidstips:
alt

#1 Installeer updates


Waarom: Software-updates houden je apparaten beschermd tegen beveiligingslekken. Deze zwakke plekken in je computersysteem zijn de oorzaak van veel computerhacks. Dit is echt de meest belangrijke van onze online veiligheidstips.

Hoe: Schakel automatische updates in. Hier vind je de instellingen op de meeste apparaten:
  • iOS: Instellingen > Algemeen > Software-update > Automatische updates
  • Android: Instellingen > Software-updates
  • MacOS: Systeemvoorkeuren > Software-update
  • Windows: Start > Instellingen > Windows Update

#2 Gebruik sterke wachtwoorden


Waarom: Het is riskant om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Als één site die je gebruikt wordt gehackt, zijn al je accounts mogelijk in gevaar.

Hoe: Een wachtwoordmanager kan unieke, complexe wachtwoorden genereren en deze voor je onthouden. Dit is een van de beste manieren om online veilig te blijven.

Een sterk, complex wachtwoord is een wachtwoord dat een combinatie bevat van:
  • ten minste 12 tekens
  • hoofdletters en kleine letters
  • cijfers
  • symbolen

Bekijk de top 100 meest gebruikte wachtwoorden van 2021 om een paar van de slechtste voorbeelden te zien. Heb jij een van deze wachtwoorden gebruikt?

De meest gebruikte wachtwoordmanagers zijn LastPass, Dashlane en 1Password, die allemaal gratis versies hebben.

#3 Veilig browsen


Waarom: Webbrowsers zijn de programma's waarop je verbinding maakt met het internet. Ze verzamelen veel informatie over je, en mogelijk al je wachtwoorden. Hackers weten dit en richten zich op browsers via extensies, advertenties, links en meer. Zorg ervoor dat je webbrowser veilig is, dat is een goede manier om veilig te surfen.

Hoe: Een basic online veiligheidstip voor veiliger surfen is het blokkeren van cookies van derden. Deze optie is te vinden in de privacy- of beveiligingsinstellingen van je browser. Je kunt ook een adblocker zoals uBlock Origin installeren.

Voor extra beveiliging kun je een privacygerichte browser proberen, zoals Brave of DuckDuckGo (op mobiele apparaten). En bekijk onze tips voor het herkennen van online scams.

#4 Veilig online betalen


Waarom: Online fraude is schering en inslag. Bedrijven als Visa, Mastercard en PayPal bieden enige bescherming, maar in veel landen wordt dat niet door de wet ondersteund. Alleen de maatschappij beslist of je al dan niet schadeloos wordt gesteld.

Hoe: Er zijn verschillende veilige online betaalmethoden die niet aan een bankrekening of creditcard zijn gekoppeld. Met prepaid kaarten is het niet nodig om persoonlijke - of bankgegevens te delen en ze kunnen anoniem met contant geld worden gekocht.

Je kunt ze hier ook online kopen. De beste veilig internetten tip voor veilig online betalen: gebruik een prepaid kaart of cadeaubon en deel geen bankgegevens.

#5 Deel niet teveel


Waarom: Te veel delen op sociale media kan criminelen helpen misbruik van je te maken. Je berichten kunnen onbedoeld onthullen waar je woont, welke waardevolle spullen je bezit en wanneer je huis leeg staat. En nog veel meer.

Hoe: Wordt niet vrijwillig een bekend figuur. Houd je social media-profielen privé en deel ze alleen met mensen die je kent en vertrouwt. Als je echt iets openbaar wilt maken, deel dan geen persoonlijke informatie.

Laat vreemden niet weten waar je woont of wanneer je op vakantie bent. Dit is een van de bekende veilig internetten tips, maar toch sta je vaak niet stil bij de details die criminelen uit jouw online berichten en foto's kunnen halen.

Plaats informatie over je vakanties, reisdata, verbouwingen en foto's van je huis niet online. Dit is echt een van de online veiligheidstips waar we te vaak niet over nadenken als we berichtjes online zetten.

Extra online veiligheidstips voor ouders


Kinderen online beschermen is belangrijk, maar kan een hele uitdaging zijn. We hebben hier al eerder geschreven over online veiligheid voor kinderen in de tiener- en puberleeftijd. Dit zijn wat snelle veilig internetten tips voor ouders:
  • Gebruik ouderlijk toezicht om ongewenste content te filteren of te blokkeren.
  • Controleer de leeftijdsclassificatie van games en schakel communicatiefuncties uit.
  • Beperk schermtijd. Probeer goed gedrag te belonen met schermtijd in plaats van zakgeld.

Dit zijn niet de meest populaire online veiligheidstips bij kinderen en tieners. Toch zijn kinderen zich vaak absoluut niet bewust van de gevaren tijdens het online browsen of gamen.

Wil je meer weten over online veiligheid en de beste tips hiervoor? Bekijk dan ons rapport over online veiligheid en privacy.


Terug naar het overzicht