Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
29-11-21 - 

Wat is de geschiedenis van de mobiele telefoon?

We hebben (bijna) allemaal een mobiele telefoon op zak of in de tas. Kun jij nog zonder? We bellen, appen, bankieren en shoppen met onze mobieltjes. Maar wanneer kwam de eerste mobiele telefoon uit?
alt
Lees alles hierover:

Wie heeft de eerste telefoon uitgevonden?
Wanneer kwam de eerste mobiele telefoon uit?
De eerste smartphone
Hoeveel mensen hebben een smartphone wereldwijd?
Mobiel telefoongebruik



Wie heeft de eerste telefoon uitgevonden?



Motorola was verantwoordelijk voor het op de markt brengen van de eerste mobiele telefoon, zoals we die nu kennen. Natuurlijk had deze telefoon nog niet veel functies en was het format van de telefoon ook niet erg praktisch. In 1973 voerde Martin Cooper, ingenieur van Motorola, het allereerste mobiele telefoongesprek met de Motorola DynaTAC 8000X.


  • De eerste mobiele telefoons


Deze mobiele telefoon woog maar liefst 1,1 kg en mat 23 x 13 x 4,5 cm. Om een half uur te kunnen spreken met deze telefoon moest het apparaat 10 uur opgeladen worden. Het merk Siemens kwam met de mobiele telefoon in een koffer, de Siemens Mobieltelefon C1. Kun je je voorstellen dat je met een koffer-formaat mobiele telefoon over straat moet?


Wanneer kwam de eerste mobiele telefoon uit?



Nokia bracht in het jaar 1987 de eerste mobiele telefoon onder het eigen merk op de markt. Deze telefoon werd meer gebruikt door handelaars op de beurzen en rijke liefhebbers van gadgets. De telefoon woog 'maar' 800 gram en heette de Mobira Cityman. Nog steeds niet praktisch om mee te nemen, maar innovatief was hij zeker.

  • De eerste GSM


De eerste GSM was een 2G telefoon die in 1992 uitgebracht werd, wederom door Nokia. Deze Nokia 1011 was kleiner en handzaam. Je kon er mee bellen en in de volksmond werd een mobiele telefoon vanwege de populariteit van deze GSM ook wel gewoon een 'Nokia' genoemd. De telefoon was kleiner dan voorgaande modellen en ook de antenne van de 1011 was handzamer. Dit was de eerste in een grote oplage geproduceerde GSM, die niet alleen gekocht werd door de elite.

Fun fact; het eerste GSM telefoongesprek werd gevoerd op een Nokia 6050 autotelefoon. Op 1 juli 1991 belde de Finse minister-president Harri Holkeri via het Radiolinja netwerk.


  • Het eerste GSM netwerk?


In Nederland werd het eerste GSM netwerk opgezet door het toenmalige PTT Telecom (nu KPN). Vanaf juli 1994 kon er in Nederland dus gebeld worden met een GSM mobiele telefoon. In de jaren hierna startten meer aanbieders een eigen mobiele netwerk. Het mobiel gebruik nam een vlucht en mobiele telefoons werden ook meer gekocht door particulieren.


De eerste smartphone (en de eerste touchscreen telefoon)



De eerste smartphone werd veel eerder geïntroduceerd dan veel mensen denken. De Simon van IBM, die in 1994 op de markt kwam, was het eerste toestel met apps en een touchscreen. Hierdoor wordt de Simon wereldwijd gezien als de eerste smartphone. Hoewel de gebruiksvriendelijkheid en het design van deze eerste smartphone in het niet vallen bij de huidige telefoons, was de Simon populair. Hij werd op de markt gebracht in de VS, in een oplage van 50,000 stuks.

Met de IBM Simon kon je mailen, bellen, je aandelen in de gaten houden, faxen en meer.

Tegenwoordig is de Apple iPhone de meest populaire telefoon in Nederland (in verschillende versies). Gevolgd door de betaalbare telefoons van het merk Huawei.


  • De eerste tri-band GSM-telefoon


Motorola was de eerste aanbieder van mobiele telefoons met een tri-band telefoon. Met een dergelijke telefoon is het mogelijk om te bellen via netwerken van 900, 1800 of 1900 Mhz. Hierdoor kon je met de Motorola Timeport over de hele wereld bellen.


  • De iconische Nokia 3310


In 2000 lanceerde Nokia de nog steeds populaire Nokia 3310. De 3310 is eenvoudig in het gebruik, licht van gewicht en wordt tot op vandaag nog steeds gebruikt door liefhebbers van eenvoudige mobiele telefoons. Hier werden er maar liefst 126 miljoen van verkocht. In 2018 werd de telefoon (met enkele aanpassingen zoals een web browser en een camera) opnieuw gelanceerd door HMD Global.


Hoeveel mensen hebben een smartphone wereldwijd?



Ruim 80% van alle mensen op de wereld zijn in het bezit van een smartphone. In 2021 bezitten we met z'n allen maar liefst 6,378 biljoen smartphones. Dit betekent niet alleen dat we enorm veel gebruik maken van deze telefoons om te bellen, te appen en te browsen, maar ook dat we een flinke afvalberg aan elektronica veroorzaken.

  • Hoeveel inwoners van Nederland hebben een smartphone?


Uit onderzoek blijkt dat 99% van alle Nederlanders tussen de 16 en de 80 jaar oud een mobiele telefoon bezit. Dit betekent dat ruim 125,000 van alle inwoners van het land geen telefoon hebben. Ook zijn er natuurlijk mensen die meerdere smartphones bezitten, een telefoon voor het werk en een privé telefoon bijvoorbeeld.

Daarbij komt nog dat mensen die vaak bellen met het buitenland soms kiezen voor een extra (eenvoudige) telefoon waarmee in het buitenland gebeld kan worden. Het kiezen van het meenemen van een minder dure simpele telefoon voor mobiel gebruik tijdens het reizen is het overwegen waard. Je hoeft minder bang te zijn voor schade of verlies en je kunt de telefoon voorzien van een simkaart waarmee je goedkoop kunt bellen in het buitenland.
Geschiedenis van mobiele telefoons

Mobiel telefoongebruik



We gebruiken onze telefoons voor het bekijken van Youtube video's, social media zoals Facebook, Instagram en Twitter, voor het appen met vrienden en familie en het checken van onze mail. Gemiddeld besteden we ruim een maand (34 dagen) van het jaar op onze smartphone (buiten het werk om).

Wil jij jouw schermtijd beperken, of wat vaker je telefoon kunnen wegleggen? Dan is het handig om meer te ontdekken over de effecten van schermtijd op je rust, je gemoed en je lichaam. Minder mobiele data verbruiken heeft daarna ook nog een effect op de kosten die je betaalt voor mobiele data.


  • Het effect van schermtijd


Hoe zit het met het smartphone gebruik in Nederland? Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van het fenomeen schermtijd in de media. Schermtijd is de tijd die je doorbrengt met het scherm van je tv, computer en telefoon. Een teveel hiervan kan je slaap, gemoedsrust en gezondheid nadelig beïnvloeden. Hier lees je meer over schermtijd.


  • Hoeveel belminuten en data verbruiken we?


Hoeveel bellen we nou eigenlijk met onze mobiele telefoons? En hoeveel betalen we voor onze mobiele data en voor het bellen? Uit de Telecommonitor van het ACM blijkt dat we in het jaar 2020 ruim 43 miljard belminuten belden met z'n allen in Nederland. Dit is maar liefst 42% meer dan in 2019. Ook verbruikten we in 2020 in totaal een biljoen data Mb in Nederland, terwijl het sturen van sms'jes daalde met 15% in vergelijking met 2019. De covid-19 pandemie heeft ervoor gezorgd dat we elkaar minder zien en meer telefonisch contact maken met elkaar.


  • Hoeveel geld besteden we aan onze mobiele telefoon?


Gemiddeld betaalt een volwassen inwoner van Nederland zo'n € 50 per maand voor een abonnement voor een smartphone, inclusief data en beltegoed. Wil je jouw kosten voor het bellen en dataverbruik verlagen? Dan is de keuze voor een sim-only abonnement en een prepaid telefoon snel gemaakt. Koop de telefoon die je wilt (eventueel tweedehands) en kies een sim die bij jouw verbruik past.


  • Belkosten besparen voor kinderen


Voor tieners en kinderen die een eerste telefoon in handen krijgen is een oudere eenvoudige telefoon met een prepaid sim een uitstekende oplossing. Hiermee kun je als ouder het belbudget onder controle houden en bijvoorbeeld kiezen voor een makkelijk te gebruiken Nokia. Geef je een smartphone aan een tiener? Maak dan gebruik van ouderlijk toezicht apps om beperkingen, schermtijd en restricties toe te passen. Zo houd je jouw kind online veilig.


  • Goedkoop bellen in Nederland of in het buitenland


Maak slim gebruik van je data (thuis alvast een podcast of video downloaden op je WiFi, handig gebruik maken van gratis internet onderweg en je bespaart al. Kies een goedkope sim en maak handig gebruik van mobiel opwaarderen wanneer nodig. Beltegoed kopen doe je hier makkelijk, veilig en wereldwijd. Ook beltegoed voor het buitenland. Je ontvangt jouw digitale beltegoed binnen 30 seconden.


  • Kiezen voor een telefooncontract of een prepaid telefoon?


Met een prepaid telefoon en een simkaart zit je niet vast aan een contract waar je jarenlang relatief hoge kosten voor betaalt. Je kunt zelf bepalen hoeveel data of belminuten je nodig hebt en desgewenst je beltegoed opwaarderen wanneer nodig.

Ook betaal je geen extra geld voor de aanschaf van de telefoon die je bij je contract kiest. En natuurlijk kun je zelfs met een sim-only abonnement kiezen voor onbeperkt bellen. Lees hier meer over het vergelijken van een telefooncontract met prepaid bellen.

Je oude smartphone blijven gebruiken



Veel gebruikers van smartphones wisselen geregeld van telefoon. Steeds vaker kiezen we voor het hergebruiken van smartphones, of voor een sim-only abonnement voor een oudere telefoon. Hiermee bel je niet alleen goedkoper dan met een duurder telefoonabonnement inclusief een nieuwe telefoon, maar help je de afvalberg ook nog eens te verkleinen. Je kunt je beltegoed snel en veilig overal ter wereld opwaarderen.

We gooien onze oude mobiele telefoons nog te vaak weg. Wil je jouw oude telefoon niet verkopen of hergebruiken? Doneer hem dan bijvoorbeeld aan een goed doel. Hier kun je meer lezen over de afvalberg die veroorzaakt wordt door oude telefoons.




Terug naar het overzicht