Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
27-09-21 - 

Mobiele dataverbruik kosten in Nederland in vergelijking met andere EU landen

Een vergelijking met Europa en de rest van de wereld

De prijzen voor mobiele data veranderen continu. Deze prijzen verschillen sterk per land, per mobiele telefoon provider en per dienst (prepaid of postpaid). Hierdoor is het soms lastig te ontdekken of je meer betaalt voor je mobiele dataverbruik dan nodig is.

De rapporten die we hieronder met je delen helpen je meer inzicht te krijgen in de stand van zaken op de markt voor mobiele communicatie in Europa. Hiermee krijg je zicht op de best geprijsde mobiele datapakketten op de Nederlandse markt.

alt

Welke Europese landen betalen het meest voor mobiele dataverbruik?Op basis van het laatste EU rapport over mobiele breedbandprijzen in Europa (uit 2019) zijn de minst dure landen (als het gaat om mobiele data) Estland, Roemenië, Polen, Italië, Zweden, Luxemburg, Slovenië, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Tot de duurste landen behoren Hongarije, Portugal, Cyprus, Tsjechië, Griekenland en Slowakije. Nederland behoort tot de groep landen met relatief voordelig prijzen voor mobiele dataverbruik.

Hoe liggen de prijzen voor mobiele dataverbruik in Nederland in vergelijking met de rest van Europa?Wat houdt het in dat Nederland relatief voordelig is als het gaat om mobiele data? In het EU-rapport worden landen vergeleken op basis van gegevens over prepaid- en postpaid-contracten voor mobiele telefonie. Hierin zijn ook de kosten van contracten inclusief een mobiele telefoon en contracten voor alleen dataverbruik meegenomen.

Wil je echt een duidelijk beeld krijgen van de kosten voor mobiele data in Nederland in vergelijking met de rest van Europa? Dan is het nuttiger om dezelfde datapakketten in verschillende landen te vergelijken. Zo kun je bijvoorbeeld de kosten van het kleinste datapakket (500 MB) en het grootste datapakket (50 GB) in Nederland vergelijken met die in de rest van Europa.

Zo ziet die vergelijking eruit:
Mobiele datagebruik kosten in Nederland

Uit deze grafieken blijkt duidelijk dat Nederlandse klanten voor het laagste pakket voor mobiel dataverbruik, 500 MB, rond het EU-gemiddelde betalen voor hun data. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een relatief groot aanbod van dit soort mobiele datapakketten op de lokale markt. Toch is duidelijk te zien dat het in andere landen zeker goedkoper kan.

Als het gaat om grote mobiele datapakketten (50GB), ligt Nederland ook hier weer rond het EU gemiddelde voor mobiele dataprijzen.

Hoe zijn de mobiele dataverbruik prijzen in Nederland in vergelijking met de rest van de wereld?Binnen Europa hanteert Nederland gemiddelde prijzen voor mobiele data. Hoe ziet dat eruit in vergelijking met de rest van de wereld? In een rapport van Cable.co.uk staat Nederland op de 148ste plaats in de wereld als het gaat om de gemiddelde prijs per 1 GB mobiele data.

Het plaatst ons achter landen als Zweden (80ste plaats) en Engeland (78ste plaats), maar nog steeds ruim voor landen als Griekenland (211ste plaats) en België (187e plaats). Bekijk zelf het volledige rapport voor meer vergelijkingen en interessante feiten.

Welke provider biedt de goedkoopste mobiele data in Nederland?In de vergelijkingen die we hier gebruiken, worden landen vergeleken op basis van de gemiddelde prijzen van de lokale mobiele providers. Van de Nederlandse mobiele datapakketten die in het EU-rapport zijn opgenomen (zowel prepaid als postpaid), lijken de prepaid pakketten van T-Mobile de beste prijzen te bieden voor databundels variërend van 500 MB tot 50 GB.

De prijzen voor mobiele data contracten veranderen vaak. De hier gebruikte gegevens zijn van 2019. Het is mogelijk dat het goedkoopste mobiele data abonnement in Nederland in het volgende EU rapport door een andere mobiele operator wordt aangeboden. Dat hoor je dan uiteraard van ons!


In de tussentijd kun je hier veilig, snel en makkelijk T-Mobile opwaarderen. Natuurlijk kun je ook bij ons terecht voor het beltegoed opwaarderen voor andere Nederlandse providers.


Terug naar het overzicht