Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
07-10-22 - 

De meest veilige browsers van 2022

We staan niet vaak stil bij de veiligheid van de internetbrowser die we gebruiken. Bij het installeren van een nieuwe computer kiezen we er dan ook vaak voor om de standaard meegeleverde browser te kiezen.

De top drie van de meest gebruikte internetbrowsers van 2022 is:Browser Marktaandeel
1. Google Chrome 67.2%
2. Microsoft Edge 11.3%
3. Apple Safari 8.5%

Maar hoe weet je welke browser het veiligst is? Tegenwoordig doen we veel online. We shoppen, bankieren en we delen (vaak ongemerkt) veel gevoelige informatie. Hierdoor is er het risico dat jouw gegevens kunnen uitlekken. Vooral als je een onveilige browser gebruikt.

alt

Een van de dingen die je zelf kunt doen is het online betalen veiliger maken voor jezelf. Door online te betalen voor aankopen en diensten met een prepaid creditcard hoef je geen persoonlijke- of bankgegevens te delen met derden.

Toch raden we je aan om naast de meest veilige manier van online betalen, ook te kijken naar het gebruiken van de meest veilige browser. Dit geldt zowel voor desktop browsers als voor de browser op je mobiele telefoon. [link to Safest mobile browsers 2022 article]mobile browsers[/link].

Wat is een veilige browser voor jou?Veel browsers zijn gratis, omdat ze jouw data verwerken en er iets mee doen. Meer dan 80% van alle websites houdt jouw online surfgedrag bij. De meeste websites doen dit om jouw data te delen met adverteerders.

Hoewel niet iedereen hier bezwaar tegen heeft, is het goed om te weten dat je jouw online privacy niet op hoeft te geven om beschermd te kunnen surfen op het internet met een veilige browser.

Chrome wordt veel gebruikt, heeft veel extensies die je kunt gebruiken en je kunt Chrome aanpassen naar wens met verschillende opties. Maar sommige mensen vinden het onprettig dat Google jouw zoekgeschiedenis voor altijd bewaart.

Het draait hierbij niet alleen om jouw privacy. Hackers zijn altijd op zoek naar manieren om minder goed beveiligde browsers te gebruiken voor hun eigen doelen. Er is dus sprake van een verhoogd risico als een browser your persoonlijke informatie en gegevens bewaart.

Is er een veilige browser in plaats van Chrome?

Ja, er zijn verschillende veilige browsers voor Mac en voor Windows waarmee je veilig kunt surfen op het internet. Deze browsers zijn. beter beveiligd wat betreft het beschermen van jouw online gegevens.

Er zijn zelfs veilige browsers die beter presteren dan Chrome.

De veiligste browsers van 2022#1 De meest veilige browser: Epic

Epic (Engelstalig) biedt een veilige manier van browsen. Je hoeft niet te rommelen met instellingen of add-ons te installeren om de veiligheid te verbeteren. Zonder meer worden advertenties, trackers, fingerprinting, cryptomining en meer geblokkeerd.

Voordelen: De software belooft zo veel mogelijk tracking technieken te blokkeren zonder het surfen te beïnvloeden. Een van de grootste problemen met strenge beveiligingsmaatregelen is dat ze ervoor kunnen zorgen dat websites niet juist weergegeven worden. Het heeft geen zin om een veilige browser te gebruiken als die onbruikbaar is.

Epic beschikt ook over een proxy die je gegevens kan versleutelen. Dat betekent dat jouw surfgedrag echt verborgen blijft voor je internetprovider, de overheid en de rest.

Nadelen: Epic is gebouwd op Google's Chromium-code en is niet open source.

#2 De meest veilige browser: Firefox

Als een van de populairste browsers op het web is Firefox nog steeds een prima keuze om veilig te browsen. Firefox is snel en gemakkelijk te gebruiken en verbruikt geen geheugen. Dit is een van de meest veilige browsers voor Windows en Mac.

Voordelen: Firefox wordt gezien als een safe browser die actief wordt ontwikkeld, is gebouwd op open-source code en kan worden uitgerust met een sterke beveiliging. Standaard blokkeert het social media trackers, cross-site trackers, fingerprinters en cryptominers.

Voor het meest veilige browsen kun je sommige standaardfuncties uitschakelen en extensies zoals uBlock Origin installeren om advertenties en scripts te blokkeren.

Nadelen: Je moet de instellingen van Firefox aanpassen om het geheel veiliger te maken.

#3 De meest veilige browser: de Tor browser

Tor claimt niet de veiligste browser te zijn. De focus ligt op de privacy. Om het meeste uit Tor te halen, wordt aangeraden geen add-ons of plugins te installeren. De standaardinstellingen zijn alles wat je nodig hebt om geheimhouding te garanderen.

Voordelen: Tor, een bedrijf zonder winstoogmerk, zet zich in voor een open en ongecensureerd internet. Het internetverkeer wordt versleuteld via drie lagen van door vrijwilligers bediende beveiligingsknooppunten. Deze gedecentraliseerde aanpak houdt je internetverkeer superveilig.


Nadelen: Al deze beveiliging heeft een prijs. Het is soms traag in gebruik en ondersteunt de meeste plugins niet.

De meest veilige browser voor Mac: Safari

Voor Apple-gebruikers is de standaardbrowser Safari de beste van de Big Tech-opties. Het bedrijf verdient zoveel geld aan de verkoop van apparaten dat het zich kan veroorloven iets betere internetprivacy te bieden. Safari beperkt tracking, voorkomt dat widgets van sociale media je bespieden en beperkt wat websites over je apparaat te weten kunnen komen. Dit maakt Safari tot een goede keuze voor een veilige browser voor Mac.

Goed om te weten

Incognito: Het inschakelen van incognito browsen is geen alternatief voor een beveiligde browser. Het maakt je niet anoniem. Websites kunnen je nog steeds volgen en je internetprovider of werkgever ook. Maar belangrijker nog, het beschermt je niet tegen boosdoeners of online oplichting. Keyloggers en spyware kunnen nog steeds in de gaten houden wat je doet.

VPN: Je echte IP-adres kan nog steeds uitlekken vanachter een virtueel privé-netwerk. Zelfs wanneer je IP-adres goed verborgen is, kunnen vingerafdruktechnieken je nog steeds vindbaar maken. Een VPN is ook maar zo veilig als de provider. Als het bedrijf wordt gecompromitteerd, wordt al je surfgedrag zichtbaar. Helaas zijn de meeste VPN makers redelijk anoniem, zodat het moeilijk is om te weten of ze te vertrouwen zijn.

Dus, blijf veilig op het internet door een beveiligde safe browser te combineren met een veilige betaalmethode, zoals prepaid creditcards of cadeaubonnen.


Terug naar het overzicht