Apple Pay heeft de manier waarop we betalen in Nederland en in de rest van de wereld drastisch veranderd. Met dit mobiele betalingssysteem van Apple, dat in 2014 werd gelanceerd, kunnen gebruikers veilig en contactloos betalen met hun iPhone, Apple Watch, iPad en Mac. Of je nu in winkels, webshops of apps winkelt, Apple Pay is bijna overal te gebruiken.
In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze innovatieve betaalmethode, van Apple Pay instellen en de voordelen van deze betaalmethode tot probleemoplosing. Hieronder volgt een overzicht van alles wat er in deze uitgebreide gids aan bod komt.
Spring meteen naar het onderdeel waar je meer over wilt weten:
Apple Pay heeft talloze voordelen. Allereerst is het een zeer veilige betaalmethode:
- Je deelt nooit je werkelijke kaartnummers met verkopers.
- Transacties worden getokeniseerd.
Deze betaalwijze is bovendien contactloos, dus je hoeft geen contant geld of pasjes meer mee te nemen. Je kunt betalen met elke bankpas of prepaid creditcard die je in de Wallet-app hebt geladen en deze betaalmethode wordt inmiddels op de meeste plekken geaccepteerd. En het is ook nog eens heel eenvoudig en snel te gebruiken. Niet zo gek dus dat dit zo’n populaire betaalmethode is.
Apple Pay maakt gebruik van geavanceerde beveiligingstechnologie om je gegevens te beschermen wanneer je iets koopt. In plaats van je daadwerkelijke kaartnummer wordt een uniek apparaataccountnummer toegewezen, gecodeerd en veilig opgeslagen in de Secure Element-chip op je Apple-apparaat.
Wanneer je een aankoop doet, wordt dit apparaataccountnummer samen met een dynamisch gegenereerde eenmalige beveiligingscode gebruikt om de betaling te verwerken. Je kaartgegevens worden nooit gedeeld met verkopers of verzonden tijdens transacties.
Om Apple Pay te kunnen gebruiken, moet je het eerst instellen. Om te beginnen heb je een van deze apparaten nodig:
- Een iPhone 6 of nieuwer model met iOS 11 of hoger.
- Een iPad Pro, iPad Air 2, iPad mini 3 of nieuwer met iOS 11 of hoger.
- Een Apple Watch gekoppeld aan een compatibele iPhone.
Verder heb je een Apple ID nodig die is ingelogd bij iCloud en een stabiele internetverbinding. En je moet een toegangscode hebben ingesteld voor je iPhone of iPad.
Stap voor stap instellen
Als je zeker weet dat je hardware, iOS-versie en kaarten in aanmerking komen, kun je ze eenvoudig toevoegen aan je Wallet:
- Open de Wallet-app op je iPhone of iPad en tik op het pictogram '+' rechtsboven.
- Tik op 'Betaalkaart of creditcard' en volg de aanwijzingen.
Je kunt de camera van je apparaat gebruiken om je kaartgegevens vast te leggen of de gegevens handmatig invoeren. Veel banken geven een verificatiecode uit die je moet invoeren, maar het kan ook voorkomen dat je de bank moet bellen om de configuratie te voltooien. Na verificatie wordt je kaart toegevoegd en ben je klaar om Apple Pay te gebruiken. Herhaal deze stappen om extra betaalkaarten, creditcards of prepaid creditcards toe te voegen.
Als je een prepaid creditcard wilt gebruiken, moet het een fysieke kaart zijn. Je moet namelijk informatie zoals de CVV (beveiligingscode) kunnen verstrekken, alsof het een creditcard is. Een goed voorbeeld van een prepaid creditcard is een
PCS Mastercard. Deze kun je snel, eenvoudig en veilig opwaarderen op
Beltegoed.nl, waar je uit allerlei verschillende betaalmethoden kunt kiezen.
Hoewel Apple Pay door de meeste banken in Nederland wel ondersteund wordt, is het raadzaam te controleren of jouw bank of kaartuitgever op de lijst met
banken die Apple Pay ondersteunen staat.
Apple Pay wordt ondersteund door de meeste grote banken, zoals ABN Amro, ING en Rabobank, evenals veel populaire creditcards, zoals Visa, Mastercard en American Express.
Een van de grote voordelen is de mogelijkheid om meerdere betaalkaarten op te slaan, waar je heel eenvoudig tussen kunt schakelen. Vervolgens kun je één kaart als standaardkaart instellen.
Om je standaardkaart te wijzigen, open je de Wallet-app en tik je op de kaart die je wilt gebruiken. Tik op de knop ‘Standaardkaart’ om je voorkeur bij te werken.
Wanneer je een betaling gaat uitvoeren, wordt je standaardkaart weergegeven. Maar je kunt altijd overschakelen naar een andere kaart voordat je de transactie voltooit door erop te tikken in je Wallet.
Apple Pay zelf handhaaft geen bestedingslimiet. Maar de limiet van je pinpas, creditcard of
prepaid creditcard is wel gewoon van toepassing.
Voor je pinpas geldt de standaard dagelijkse bestedingslimiet van je bank. Voor creditcards geldt de kredietlimiet van de kaart zelf.
Sommige verkopers kunnen ook hun eigen limiet instellen voor de transacties die zij toestaan. Maar over het algemeen bepaalt het beleid van je eigen bank of kaartverstrekker de bestedingslimiet.
Veiligheid en privacy zijn belangrijke aandachtspunten voor Apple Pay. Je kaartnummers worden nooit gedeeld of verzonden tijdens transacties, dankzij het gebruik van unieke versleutelde codes.
Voor extra veiligheid is Face ID of Touch ID vereist om de meeste aankopen te autoriseren. En bij verlies of diefstal van je iPhone of Apple Watch kun je eenvoudig de Zoek mijn-app gebruiken om alle betalingen vanaf dat apparaat stop te zetten.
Voor nog meer veiligheid kun je overwegen om een
https://beltegoed.nl/prepaid-creditcard]prepaid creditcard of cadeaubon te gebruiken in plaats van kaarten die aan je bankrekening zijn gekoppeld. Met een prepaid creditcard kun je een vast bedrag op de kaart laden. Zo heb je meer controle over je uitgaven en hoef je je bij verlies of diefstal ook geen zorgen te maken over je bankrekening.
Nog een aantal veiligheidstips:
- Schakel tweefactorauthenticatie in voor je Apple ID.
- Controleer regelmatig je transacties in de Wallet-app.
- Gebruik sterke toegangscodes en Face ID/Touch ID voor apparaatbeveiliging.
- Installeer alleen apps van vertrouwde bronnen, zoals de App Store.
Een van de belangrijkste voordelen van deze betaalwijze is dat je het heel eenvoudig internationaal kunt gebruiken. Apple Pay kan in meer dan 60 landen over de hele wereld worden gebruikt. Bij buitenlandse aankopen gelden de standaardwisselkoersen van je kaartuitgever.
Zorg er wel voor dat je een internationaal data-abonnement hebt op je iPhone of iPad voordat je naar het buitenland reist. Op die manier kun je de internetverbinding veilig buiten Nederland blijven gebruiken.
De prepaid
PCS Mastercard, die net als een Mastercard werkt, is een uitstekende keuze om je geld te beheren als je op reis bent. In Frankrijk en Italië is prepaid
Transcash een populaire optie, ook compatibel met Apple Pay.
Wanneer je een prepaid creditcard koopt of opwaardeert, controleer dan van tevoren altijd of je kaart buiten Nederland te gebruiken is.
De grootste concurrenten in Nederland zijn Google Pay (voor Android-gebruikers) en Samsung Pay (voor Galaxy-apparaten).
Alle drie deze digitale portemonnees hebben zeer vergelijkbare basisfuncties, zoals:
- Betaalkaarten opslaan
- Biometrie gebruiken voor autorisatie
- Internationale ondersteuning
- Getokeniseerde transacties
Maar Apple Pay onderscheidt zich in een paar belangrijke factoren:
- Kan naadloos worden geïntegreerd in het Apple-ecosysteem (iPhone, iPad, Mac, Apple Watch).
- Je hoeft geen aparte app te openen: alleen maar dubbelklikken op de zijknop.
- In meer winkels in Nederland geaccepteerd dan Google/Samsung Pay.
- Wordt over het algemeen gezien als het bedrijf met de sterkste beveiligingsprotocollen.
Vooral voor iPhone-bezitters biedt Apple Pay de soepelste en meest uniforme gebruikerservaring. Maar alle grote mobiele portemonnees zijn handige en veilige opties in de huidige geldloze samenleving.
Je kunt Apple Pay met je iPhone of Apple Watch gebruiken om te betalen in winkels, restaurants, benzinestations, taxi's en meer.
Als je problemen ondervindt bij het instellen of gebruiken van Apple Pay, probeer onderstaande tips dan eens.
Voor installatieproblemen:
- Zorg ervoor dat je aan alle systeemvereisten voldoet (apparaat, iOS-versie, enz.).
- Verwijder de betaalkaart met problemen en voeg deze opnieuw toe.
- Update naar de nieuwste iOS-versie en start het apparaat opnieuw op.
- Neem contact op met je bank voor aanvullende verificatie als daarom wordt gevraagd.
Voor aankoopproblemen:
- Zorg ervoor dat je standaardkaart actueel is en niet is verlopen.
- Controleer of Apple Pay daadwerkelijk door die handelaar wordt geaccepteerd.
- Schakel wifi uit en gebruik mobiele data voor een betere connectiviteit.
- Schakel VPN uit als dat is ingeschakeld.
Als je na al deze tips nog steeds problemen ondervindt, neem dan contact op met
Apple Support voor verdere hulp.
Volg onze uitgebreide handleiding om ten volle te kunnen profiteren van het gemak en de veiligheid van Apple Pay.
Artikelen die je misschien ook interessant vindt:
Terug naar het overzicht