WhatsApp maakt het mogelijk om op afstand te communiceren met elkaar. Maar is WhatsApp veilig om te gebruiken om te chatten? Net als bij andere messaging-apps kunnen je berichten mogelijk worden gelezen door mensen die je niet kent. En misbruikt worden zonder dat je het door hebt. Als je zeker wilt weten of WhatsApp nog steeds veilig is, vertellen we je graag meer.
Messaging apps zijn super. Hiermee kun je tegen lage kosten contact houden. Omdat ze niet via het telefoonnetwerk werken, kun je ze met WiFi gebruiken. Met sommige apps kun je op deze manier zelfs bellen. Dus je hebt geen duur telefoonabonnement nodig. En je kunt kosten besparen door naar een
prepaid telefoon te switchen.
Steeds meer bedrijven gebruiken hun chat apps echter om gegevens te verzamelen. Dus je weet niet altijd zeker of jouw privéberichten ook privé blijven. Neem bijvoorbeeld WhatsApp. Bij uitstek de
meest populaire messaging app in de wereld. Maar is WhatsApp veilig om te gebruiken? Misschien ken je de spookverhalen al als een van de 1,6 miljard gebruikers van de app. Of wist je dat WhatsApp nu al je gegevens deelt met Facebook? De waarheid is iets genuanceerder dan dat.
Is WhatsApp veilig? En wat zijn de andere opties als je op zoek bent naar een versleutelde messaging app? Lees verder en ontdek meer.
Om te weten of WhatsApp veilig is of niet, moeten we eerst iets meer weten over encryptie. Geen zorgen, we gaan niet aan de slag met wiskunde of met technische informatie. In de basis is encryptie eenvoudig. Met encryptie wordt jouw bericht versleuteld op een systematische manier. Voorbeeld: we willen het woord 'waarom' versleutelen. Verander elke letter van het woord in de letter rechts ervan op je toetsenbord. Nu staat er 'esstp<' Goed gedaan! Je hebt zojuist een versleuteld bericht geschreven.
Misschien gebruikte je iets dergelijks op school. Dit is een eenvoudige vorm van encryptie. Je hebt een boodschap en een manier om systematisch elke letter te veranderen. De manier om de boodschap te veranderen, noemen we de sleutel. Je hebt deze sleutel nodig om het bericht terug te veranderen en te kunnen lezen. De
Romeinse generaal Ceasar gebruikte de meest beroemde manier van versleutelen op deze wijze.
Het probleem met dit soort encryptie is dat het systeem zo systematisch is dat het makkelijk te kraken is. Vooral met de rekenkracht van de huidige computers. Een computer kan makkelijk iedere mogelijke toets uitproberen tot een bericht duidelijk wordt. Deze methode wordt ook wel brute kracht genoemd.
De moderne versleutelde berichten-apps gebruiken een meer ingewikkelde algoritmische versleuteling. Een exacte uitleg hiervan zou een heel technisch verhaal worden. Wil je meer weten? Lees dan
dit artikel. Simpel gezegd zijn er zoveel variaties op de sleutel mogelijk, dat het onmogelijk is voor een computer om hem te kraken.
Een laatste belangrijk onderdeel van een versleutelde berichten-app is 'end-to-end' versleuteling. Is Whatsapp veilig en end-to-end versleuteld? End-to-end encryptie betekent dat het bijna onmogelijk is de sleutel te onderscheppen en het bericht op die manier te ontcijferen. In principe maakt moderne encryptie in combinatie met end-to-end versleuteling het onmogelijk om je berichten te lezen voor iedereen behalve jijzelf.
Met dit alles in gedachten. Is WhatsApp nog steeds veilig om te gebruiken? Ten eerste maakt WhatsApp gebruik van end-to-end encryptie. Dit betekent dat zij je berichten niet kunnen lezen en niet kunnen delen met Facebook. Op dit niveau is WhatsApp veilig en nog steeds een van de meest veilige messaging apps om te gebruiken. De encryptie van WhatsApp zorgt ervoor dat jouw verstuurde berichten privé blijven.
Maar WhatsApp heeft wel het recht om andere gegevens van je te verzamelen. Inclusief jouw (niet exacte) locatie. WhatsApp mag ook informatie verzamelen over hoe je de app gebruikt. Bijvoorbeeld met hoeveel mensen je contact hebt en hoe vaak je berichten verstuurt. Al deze informatie kan worden gebruikt door zowel WhatsApp als Facebook en het moederbedrijf Meta om diensten te verbeteren en gerichte reclame te verkopen. Je vindt meer informatie over hoeveel gegevens WhatsApp verzamelt op
hun website.
Kortom; WhatsApp verzamelt gegevens en deelt deze met Facebook. Maar er worden veel minder gegevens verzameld dan bij Facebook zelf, of bij Instagram, Twitter, TikTok, of Google. Als je een van deze diensten gebruikt, vormt WhatsApp niet je grootste datalek. Oftewel; WhatsApp is veilig te gebruiken.
Ben je toch niet gerust over de link van WhatsApp met Facebook? Of ben je op zoek naar de meest veilige messaging app opties die er zijn? Dan zijn er andere mogelijkheden om berichten te versturen.
Na WhatsApp is Telegram een van de meest gebruikte chat apps. Is Telegram veilig? Telegram is zo populair om meerdere redenen. Telegram heeft een geheime chat optie. De geheime chat optie maakt gebruik van end-to-end encryptie, maar voorkomt ook dat berichten als back-up in een cloud worden bewaard. Berichten bestaan alleen op de telefoons van de verzender en de ontvanger. Daarnaast zijn groepschats en zelfvernietigende berichten populaire functies van Telegram. Is Telegram dus veilig? Ja, over het algemeen wel. Het grootste nadeel van Telegram is dat end-to-end encryptie geen standaard instelling is. Je moet de geheime chat functie aanzetten om end-to-end encryptie te gebruiken.
Voordelen van Telegram:
- Geheime Chat
- Zelfvernietigende berichten
Nadelen van Telegram:
- End-to-End encryption wordt niet automatisch gebruikt
- Als je de geheime chat functie niet aanzet - Telegram logs metadata
Signal wordt vaak gezien als de gouden standaard wat betreft veilige chat apps. Is Signal dus veilig om te gebruiken? De encryptie van Signal is betrouwbaar en staat standaard ingesteld op aan. Signal heeft net als Telegram zelfvernietigende berichten. Het beste nieuws is dat Signal een non-profit app is. Signal heeft dus geen reden om gegevens te verzamelen, heeft geen advertenties of geheime trackers. Het enige nadeel? Signal is de minst vaak gebruikte app van de drie chat apps die we vergelijken.
De voordelen van Signal:
- End-to-end encryptie is standaard ingesteld
- Zelfvernietigende berichten en bestanden
- Er worden geen metadata verzameld
Nadelen van Signal:
- Signal heeft op dit moment de kleinste groep gebruikers van de apps die we hier vergelijken
Als je op zoek bent naar de veiligste messaging-app op de markt, is Signal de duidelijke winnaar. Maar is WhatsApp veilig als je gewoon met vrienden wilt appen? Ja, dan is WhatsApp veilig te gebruiken.
Natuurlijk zijn er nog meer apps die je kunt bekijken. Bij sommige daarvan, zoals Facebook messenger, is end-to-end encryptie niet standaard ingeschakeld. Andere chat apps worden door nog minder mensen gebruikt dan Signal. Hier vind je een complete
vergelijking van de chat apps op de markt
Misschien ook interessant:
Terug naar het overzicht