Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
16-03-22 - 

Gemiddeld zakgeld: Hoeveel zakgeld of kleedgeld zou je jouw kind moeten geven?

Gemiddeld zakgeld: Hoeveel zakgeld of kleedgeld zou je jouw kind moeten geven?Zakgeld geven kan je kinderen helpen de waarde van geld te begrijpen. Het kan ze ook leren om zuinig met geld om te gaan. Als kinderen zakgeld krijgen, moeten ze zelf beslissingen nemen over uitgeven en sparen. Ook moeten ze bepalen wat ze het waard vinden om voor te sparen. Hier vind je handige zakgeld tips van het Nibud om kinderen te leren sparen. gemiddeld zakgeld

Deze kennis wordt steeds belangrijker als je kinderen opgroeien. Zakgeld geven is dus op zich een goed idee. Maar dan zijn er nog veel knopen door te hakken. Bijvoorbeeld, hoeveel geef je ze? En wanneer begin je met zakgeld of kleedgeld geven? Geef je ze standaard een gemiddeld zakgeld bedrag? Of laat je ze ervoor werken?

De antwoorden op deze vragen hangen voor een groot deel af van jou als ouder. Waar voel jij je prettig bij?

Met de volgende tips helpen we je deze vragen te beantwoorden. We beginnen met een kort overzicht van de voordelen van het geven van zakgeld. Daarna gaan we in op een paar manieren om zakgeld te geven aan je kind. Tenslotte hebben we het over wanneer je zou kunnen starten met zakgeld geven. En we hebben een handige zakgeld tabel. Hierin vind je bedragen voor zakgeld van het Nibud. Zo kun je bekijken hoeveel geld jij je kind kunt geven op basis van zijn of haar leeftijd.


De voordelen van zakgeld gevenWaarom zou je eigenlijk zakgeld geven? Er zijn veel voordelen van zakgeld geven aan je kinderen. Op de lange en de korte termijn.

Leer je kinderen over geldzaken

Geld kan voor kinderen een moeilijk te begrijpen gegeven zijn. De meest praktische manier om ze te leren wat geld is en hoe het werkt, is door ze het zelf te laten gebruiken. Geef je ze een gemiddeld bedrag aan zakgeld? Dan moeten ze nadenken over het uitgeven van hun zakgeld aan traktaties, speelgoed en spelletjes. Op deze manier moeten ze bekijken hoeveel de dingen die ze willen in vergelijking met elkaar kosten.

Leer ze hoe ze kunnen sparen en wanneer ze zakgeld kunnen uitgeven

Als kinderen de kosten van spullen begrijpen, leren ze met hun eigen zakgeld hoe lang het duurt om ervoor te sparen. Zakgeld geven is een goede manier zijn om ze te leren hoe leuk het is om te sparen voor iets groters. Zo ervaren kinderen een gevoel van voldoening als ze eindelijk genoeg geld hebben gespaard om dat speelgoed te kopen dat ze echt willen hebben.

Het is een les in verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid

Zakgeld leert kinderen beslissingen voor zichzelf te nemen en daarmee te leven. Als ze hun eigen geld hebben, kunnen ze kiezen of ze het boekje van de winkel op de hoek kopen, of niet. Doen ze dat wel, dan duurt het langer voordat ze speelgoed kunnen kopen. Of die skin in Fortnite te krijgen die ze graag willen. Ook zeuren ze minder om spullen. Als ze zelf hebben gekozen wat ze met hun geld willen doen, kunnen ze je niet vragen om speelgoed voor ze te kopen.

Zijn er nadelen aan het geven van zakgeld?

Dit klinkt mooi maar sommige kinderen geven hun geld spontaan uit. Eigenlijk sparen maar heel weinig kinderen hun zakgeld. Dus wat zijn de voordelen van het geven van zakgeld dan?

Het belangrijkste is om ze hun eigen beslissingen te laten nemen, maar laat die beslissingen ook consequenties hebben. Als een kind van zijn zakgeld snoep koopt en toch het speelgoed krijgt dat het wil? Dan ondermijnt dat de lessen die je een kind met het geven van een gemiddeld bedrag aan zakgeld kunt leren.

Ook de druk van leeftijdsgenoten kan het omgaan met zakgeld lastig maken. Kinderen vergelijken zichzelf met elkaar. Daardoor kunnen ze ondoordacht geld uitgeven. Er zijn geen makkelijke oplossingen. Probeer als ouder te praten over waar het geld voor is en wat ze ermee kunnen en willen doen.

zakgeld

De beste manieren om zakgeld te gevenEr zijn meerdere manieren van omgaan met het geven van zakgeld. We kunnen de meest gebruikte manieren onderscheiden met twee vragen. Wil je zakgeld geven als een vast bedrag? Of wil je zakgeld geven voor het uitvoeren van klusjes? Wil je contant zakgeld geven? Of wil je het zakgeld op een digitale manier geven? In Nederland geeft 71% van de ouders het zakgeld contant (Nibud). 21% van de ouders maakt het zakgeld over volgens het Nibud.

Zakgeld voor klusjes of een vast bedrag aan zakgeld

Moet je zakgeld geven in ruil voor het doen van klusjes? Daar zijn zowel argumenten voor als tegen. Het grootste voordeel hiervan is dat je jouw kind leert dat geld niet zomaar uit de lucht komt vallen. Het leert kinderen de waarde van geld. Het grootste nadeel is dat je kind kan gaan denken dat je alleen hoeft te werken als je ervoor wordt betaald. Sommige klusjes moeten nou eenmaal gedaan worden. Of je ervoor wordt betaald of niet.

Contant of digitaal zakgeld geven?

Geef je zakgeld in contanten, of op een digitale manier? Zakgeld werd vroeger meestal als contant geld gegeven. De laatste tijd begint dit echter te veranderen. Het Nibud voorspelt dat in de komende jaren de meeste kinderen hun zakgeld digitaal zullen ontvangen.

Een van de redenen voor deze verandering is de manier waarop kinderen hun geld uitgeven. Nu online games zoals Fortnite steeds populairder worden onder kinderen, wordt het internet een plek waar ze hun geld uitgeven.

Het voordeel van contant zakgeld geven is dat je weet waar je kind het kan uitgeven. Met digitaal zakgeld is dat lastiger bij te houden. Het nadeel van contant geld is dat veel kinderen het uitgeven aan snacks. Als je ze gezond wilt leren eten, dan wil je waarschijnlijk niet dat ze hun zakgeld aan snacks spenderen.


Verschillende manieren om digitaal zakgeld te geven

Er zijn manieren om je kind op een veilige manier digitaal geld te geven.

  • Geef een cadeaubon
- In plaats van ze geld te geven dat ze overal kunnen besteden. Je kunt ze een cadeaubon geven die ze alleen kunnen besteden aan dingen die (bijvoorbeeld qua leeftijd) bij ze passen. Houd je kind van gamen? Dan kun je bijvoorbeeld een PlayStation Store cadeaukaart geven. Zo heb je zicht op waar je kind zakgeld aan uitgeeft. Een nadeel hiervan is dat het kind hiermee minder eigen keuzes kan maken. Je leert hier minder goed zelfstandigheid en verantwoordelijk met geld omgaan mee aan.

Je kunt ook een prepaid creditcard geven. Weet je zeker dat jouw kind de verantwoording aankan? Dan kun je kiezen voor een speciale prepaid creditcard. Hiermee bepaal jij hoeveel zakgeld ze krijgen, maar heeft het kind de vrijheid om zelf te kiezen waar het geld aan besteed wordt. De Bitsa Young card is een goed voorbeeld van een prepaid creditcard speciaal voor tieners. Je kunt het zakgeld op de prepaid creditcard zetten met een Bitsa-cadeaukaart. Er zijn meer kaarten beschikbaar waarmee je zakgeld of kleedgeld zou kunnen geven. Hier hebben we een vergelijking gemaakt tussen de verschillende prepaid geld kaarten. Kijk op Beltegoed.nl voor een volledig overzicht van onze prepaid creditcards en geld kaarten. Met deze kaarten kan van alles worden gekocht. Geef een dergelijke kaart alleen als je er zeker van bent dat je kind de juiste leeftijd heeft en verantwoordelijk genoeg is.

Gebruik een handige zakgeld app - Er zijn apps beschikbaar speciaal voor het geven (en besteden) van zakgeld of kleedgeld. Met deze app kun je een gemiddeld bedrag aan zakgeld geven en in de app zetten. Dit kan een goede oplossing zijn voor het geven van zakgeld of kleedgeld aan kinderen die nog te jong zijn voor een prepaid creditcard. Hiermee kan je kind uitgeven wat hij of zij wil, maar je hebt wel zicht op de uitgaven (en op het zakgeld dat binnenkomt). OTLY! is een voorbeeld van een zakgeld app voor kinderen. In deze gids bekijken we de verschillende zakgeld-apps die nu beschikbaar zijn.


Wanneer moet je starten met het geven van zakgeld?Sommige ouders starten met het geven van zakgeld aan hun kinderen als ze vier of vijf jaar oud zijn. Anderen wachten tot het kind een jaar of negen of tien is. De gemiddelde zakgeld leeftijd waarop de meeste ouders starten is zes jaar oud.

Het gemiddelde zakgeld van Nederlandse kinderen tot 12 jaar oud is zo'n € 2,00 per week volgens het Nibud. Voor tieners ouder dan 12 jaar is dat gemiddeld zo'n € 15 per week aan zakgeld. Kinderen geven hun geld het meest uit aan eten en kleding. Games zijn ook erg populair.

De bedragen aan gemiddeld zakgeld dat een kind krijgt verschillen per Europees land. Uit onderzoek van de ING in 2014 (Engelstalig) blijkt dat het gemiddelde zakgeld van kinderen in Europese landen vaak wat hoger lag. Kinderen tussen de 5-10 jaar oud ontvingen gemiddeld zo'n €4.75 per week. Voor kinderen tussen de 10-15 jaar oud ligt het gemiddelde zakgeld rond de €9.50. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ongeveer 80% van de Europese kinderen op de een of andere manier zakgeld of kleedgeld ontvangt.


Zakgeld tabel per leeftijdDus hoeveel zakgeld zou jij je kind moeten geven? Met deze handige calculator (in te stellen op euro) kun je per leeftijdsgroep zien wat het gemiddelde bedrag aan zakgeld is. Kies dus voor de juiste valuta (euro) bij het berekenen. Ook kun je deze calculator gebruiken voor het berekenen van een gemiddeld bedrag aan zakgeld in ponden of dollars.


Terug naar het overzicht