De online wereld biedt enorm veel informatie en entertainment. Maar er is ook veel online content te vinden die niet geschikt is voor kinderen. Als ouder wil je jouw kind natuurlijk gebruik laten maken van de schat aan informatie op het world wide web. En tegelijkertijd wil je jouw kind beschermen tegen het vinden en bekijken van ongeschikte content.
Daar bestaat ouderlijk toezicht voor! Hiermee heb je invloed op wat jouw kinderen kunnen zien en doen met hun smartphone en tablet. Met ouderlijk toezicht kun je hun maximale schermtijd instellen. Ook kun je bijvoorbeeld ongepaste online informatie en websites blokkeren. En ervoor zorgen dat je kind niet teveel geld uitgeeft online.
We vertellen je meer over de mogelijkheden van ouderlijk toezicht. Waarom is ouderlijk toezicht zo belangrijk? Tieners en hun telefoons - Waarom ouderlijk toezicht gebruiken?
Waarom is ouderlijk toezicht zo belangrijk? Op dit moment heeft zo'n 95% van alle tieners een eigen smartphone. 21% van hen zegt dat ze 6 uur of langer per dag op hun telefoonscherm kijken. 25% zegt 4 tot 6 uur per dag de telefoon te gebruiken. Deze tijd wordt besteed aan social media bekijken, chatten met vrienden, video's bekijken en gamen.
Natuurlijk is dat niet per definitie slecht. 60% van de middelbare scholieren zegt dat smartphones en social media een positieve invloed op hun leven hebben. Ze kunnen makkelijk in contact blijven met vrienden, over hobby's chatten en gamen.
Maar er is ook een keerzijde. 28% antwoordde dat social media tot constante druk leidt. Uit
onderzoek door de Universiteit van Maastricht onder jongeren tot 21 jaar, blijkt dat ruim 70% van hen verslaafd is aan hun mobiele telefoon. Zo'n 50% van deze groep jongeren wil de schermtijd proberen te beperken.
De tijd die we met elektronische schermen doorbrengen is gelinkt aan verschillende (gezondheids)problemen. Zo vergroot een teveel aan schermtijd mogelijk de kans op depressies, slapeloosheid en een gebrek aan energie. Lees onze tips en ontdek meer over (de gevolgen van) schermtijd. Wat is het gevolg van teveel schermtijd? Hoe kun je de schermtijd voor jezelf of je kind beperken? Met de instellingen voor ouderlijk toezicht en met speciale apps kun je grenzen stellen aan de schermtijd voor je kind.
Naast het beperken van schermtijd kun je meer met apps voor ouderlijk toezicht voor Android of iOS. Denk bijvoorbeeld aan het blokkeren van websites die niet geschikt zijn voor kinderen. Er is online genoeg materiaal te vinden dat niet voor kinderen gemaakt is.
Hoe installeer je ouderlijk toezicht op een iPhone of op een iPad? Ouderlijk toezicht werken op dezelfde manier op beide apparaten.
De iPhone en de iPad hebben ingebouwde opties voor ouderlijk toezicht voor iOS apparaten. Deze kun je vinden in het Schermtijd menu in de Instellingen. Selecteer dus Schermtijd om bepaalde ouderlijk toezicht functies in te schakelen. Zet Schermtijd aan. Je kunt een wachtwoord instellen. Zo zorg je ervoor dat alleen degenen met dit wachtwoord de Instellingen voor Schermtijd kunnen wijzigen.
Zodra je deze optie hebt geactiveerd kun je in een rapport bekijken waar de telefoon voor wordt gebruikt. Je ziet hoe vaak en lang de iPhone of iPad wordt gebruikt en ook welke apps en websites worden bekeken.
Ook kun je de schermtijd van de gebruiker van de telefoon beperken. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.
Stel Schermvrije Tijd in - Als je Schermvrije Tijd instelt, kan er alleen gebeld worden en zijn alleen de apps die jij kiest beschikbaar. Hiermee kun je bijvoorbeeld ook het gebruiken van social media in de avond voorkomen.
App-limieten instellen - Hiermee bepaal je welke apps hoe vaak en hoe lang per dag mogen worden gebruikt. Zo beperk je het aantal uren waarin je kind spelletjes speelt of social media gebruikt.
Maar dat is niet alles! Met het Ouderlijk Toezicht op de iPhone of iPad kun je voorkomen dat je kind aankopen doet, of ongepaste websites of content ziet.
Uitgaven voorkomen:
Je kunt voorkomen dat je kind apps kan installeren op de iPad of iPhone. Dit zelfde geldt voor het uitgeven van geld, bijvoorbeeld met aankopen in games. Hoe voorkomen je iTunes & App Store aankopen en downloads:
- Ga naar de Instellingen en tik op Schermtijd.
- Tik op Materiaal & Privacy Beperkingen. Voer je wachtwoord desgevraagd in.
- Tik op iTunes en App Store aankopen.
- Kies een instelling en tik op Niet Toestaan.
Ongewenste inhoud voorkomen
Voorkom dat je kind expliciete muziek, films of tv-series kan bekijken of beluisteren. Apps kunnen ratings hebben die je kunt vermijden met de juiste instellingen voor Inhoud.
Expliciet materiaal en ratings niet toestaan:
- Ga naar de Instellingen en tik op Schermtijd.
- Tik op Beperkingen en Beperkingen voor Materiaal.
- Kies je instellingen voor Toegestaan Materiaal uit Store.
Hier kun je ook een filter instellen voor materiaal dat niet geschikt is voor bepaalde leeftijden. En je kunt bepaalde websites toevoegen aan de lijst van websites die je toestaat, of juist wilt blokkeren.
- Ga naar de Instellingen en tik op Schermtijd.
- Tik op Beperkingen en Beperkingen voor Materiaal en voer je wachtwoord in.
- Tik op Beperkingen en Beperkingen voor Webmateriaal.
- Tik op 'Onbeperkte toegang', 'Beperk expliciete websites' of 'Alleen toegestane websites'.
Hier vind je meer informatie over
ouderlijk toezicht op de iPhone of iPad.
Android-telefoons en -tablets hebben minder mogelijkheden voor ouderlijk toezicht dan de iPhone en iPad. Toch kan je voorkomen dat je kinderen ongepaste apps, boeken, films en muziek downloaden uit de Google Play Store.
Volg de volgende stappen:
- Open de Google Pay app.
- Tik rechtsboven op het profiel-icoon.
- Tik op Instellingen > Familie > Ouderlijk Toezicht.
- Zet Ouderlijk Toezicht aan.
- Bedenk een PIN code jouw ouderlijk toezicht instellingen te beveiligen.
- Kies het soort materiaal dat je wilt filteren.
- Kies de manier waarop gefilterd moet worden. Of gebruik ouderlijk toezicht op de Android telefoon om de toegang tot bepaald materiaal te blokkeren.
Er zijn veel apps die voor ouderlijk toezicht op Android- en Apple-apparaten kunnen zorgen. Hier kun je terecht voor een overzicht van
ouderlijk toezicht voor Android telefoons en tablets. We gaan kort in op een aantal van de beste ouderlijk toezicht apps voor Android.
Net Nanny - Net Nanny is een veelzijdige app die makkelijk te gebruiken is voor ouderlijk toezicht voor Android. Hiermee is te zien hoeveel schermtijd je kind doorbrengt en welke apps het meest worden gebruikt. Hiermee kun je ook toegestane schermtijd en schema's instellen en de locatie van je kind volgen.
Famisafe - Famisafe is een nog beter hulpmiddel dan Net Nanny. Hiermee is het mogelijk om verdachte sms'jes en foto's die naar je kind worden gestuurd, te controleren. Het nadeel is dat er geen gratis versie beschikbaar is van Famisafe. Er zijn wel gratis versies beschikbaar van de volgende apps.
Screentime - Screentime is ook vergelijkbaar met Net Nanny, maar biedt je ook de mogelijkheid om het gebruik van social media door je kind te bekijken. Ook kun je zien welke YouTube video's je kind bekijkt.
Netflix en YouTube zijn populaire apps om video's op te bekijken. Beide apps hebben instellingen die ingeschakeld kunnen worden, waardoor je kind kan kijken zonder ongepaste inhoud te zien.
Bij Netflix is het mogelijk om ouderlijk toezicht in te stellen, zodat kinderen alleen programma's en shows met een bepaalde classificatie kunnen bekijken. Je kunt deze instellingen voor
ouderlijk toezicht instellen in de Netflix app of op de website.
Bij YouTube kun je instellingen gebruiken die gebaseerd zijn op leeftijdsgroepen. Je kunt YouTube zo instellen om alleen materiaal te laten zien dat geschikt is voor kleuters (0-4), jongere (5-8) of oudere (9-12) kinderen. Ook is het mogelijk om bepaalde soorten materiaal te blokkeren. Hier zie je hoe je ouderlijk toezicht kunt
instellen voor YouTube.
TikTok is een van de snelst groeiende social media platforms. TikTok is met name bij tieners enorm populair. Daarom biedt de app veel opties voor ouderlijk toezicht. Zo kun je ervoor zorgen dat je kind TikTok op een veilige en gezonde manier gebruikt.
Dat kan met behulp van de gezinskoppeling (Family Pairing). Om hier gebruik van te kunnen maken moet je TikTok downloaden op je eigen telefoon en je eigen account aanmaken. Daarna volg je deze stappen om Family Pairing in te schakelen:
- Tik op de drie puntjes naast je profiel. Scroll omlaag naar Digitaal Welzijn.
- Tik op Family Pairing en selecteer of de telefoon van de volwassene of de tiener is.
- Je krijgt een QR code te zien op je telefoon. Om de accounts aan elkaar te koppelen moet jouw kind de QR code scannen.
- Nu kun je de beveiligingsfuncties van de account van je kind openen en beheren.
Schermtijd beheren: Instellen hoeveel tijd je kind per dag mag besteden aan TikTok.
Directe berichten en Reacties: Beperk wie berichten kan sturen naar de account van het kind (iedereen of alleen vrienden), of schakel direct messaging helemaal uit. Daarnaast is het mogelijk om te bepalen wie commentaar mag geven op de video's van het kind (iedereen, alleen vrienden of niemand).
Beperkte Modus: Filter inhoud uit de feed van het kind die mogelijk niet geschikt is voor een jong publiek.
Al deze apps en instellingen zijn niet de enige manier waarop je je kind kunt helpen zijn smartphone op een veilige en gezonde manier te gebruiken. In plaats van een telefoon-abonnement met onbeperkt bellen en veel data, kun je ze een prepaid abonnement geven. Zo leren ze hoe ze hun dataverbruik op een gezonde manier kunnen doseren.
In het verleden kon het gebruik van een prepaid abonnement veel gedoe zijn. Je moest naar de winkel om je beltegoed op te waarderen. Dat is niet meer het geval. Nu kun je het prepaid beltegoed van je kind (of van jezelf) makkelijk online opwaarderen. Bijvoorbeeld voor Vodafone, T-Mobile en voor andere providers. Dit doe je makkelijk en veilig online. Hier kun je jouw
prepaid beltegoed opwaarderen. Jij kiest je provider en het bedrag waarmee je wilt opwaarderen. Je ontvangt je nieuwe prepaid beltegoed binnen enkele minuten.
Misschien ook interessant:
Terug naar het overzicht