Phishing is een populaire vorm van internet oplichting en fraude. Hackers of gewiekste oplichters vissen naar waardevolle informatie. Criminelen proberen je te misleiden met gerichte valse e-mails. Het doel is het achterhalen van je inloggegevens, bankgegevens of bijvoorbeeld van je creditcard nummer.
Iedereen kan het doelwit worden van phishing e-mails
Deze valse mails zijn nauwelijks te onderscheiden van officiële mails. Online criminelen gebruiken bekende instanties zoals banken en zelfs de Belastingdienst om je gegevens te achterhalen. Het is belangrijk om te weten dat iedere persoon en ieder bedrijf slachtoffer kan worden van nep mails. In deze blog geven we je handige tips waarmee je beter kunt voorkomen dat je ten prooi valt aan online phishing.
Wat is het doel van phishing mails?
Phishing mails zijn doorgaans mails die eruit zien of ze zijn verzonden door bekende en betrouwbare bedrijven.
Een valse mail richt zich doorgaans op de zwakste schakel binnen de computerbeveiliging: de gebruiker…dat ben jij. Een crimineel probeert verbinding met je te maken door middel van "persoonlijk" contact. Of men probeert je in de val te lokken met een goed verhaal. Phishing of het sturen van scam emails gebeurt niet alleen per mail, maar ook telefonisch of via social media.
Hoe zien scam e-mails eruit?
Zoals we nu weten worden phishing mails verstuurd door internetcriminelen, om jouw persoonlijke gegevens buit te maken. Deze mails kunnen er heel echt uitzien. Deze mails zien er gelikt uit, compleet met logo's en een zogenaamde afzender.
Bijna iedereen heeft wel eens een phishing mail ontvangen. Soms vallen deze valse mails op vanwege duidelijke fouten in het taalgebruik. Maar hoe kun je valse mails herkennen? Ben je er niet zeker van of een mail echt is? Schaam je dan niet om het bedrijf dat het bericht verzonden lijkt te hebben, even op te bellen.
Voorbeelden van nep mails
Maak jezelf bekend met vaak gebruikte ontwerpen van valse mails. Hier vind je wat goede voorbeelden van phishing mails. Scammers kunnen erg creatief zijn wat betreft valse mails. Maak jezelf bewust van hun verschillende benaderingen door
phishing e-mail voorbeelden te bekijken.
Op wie zijn phishing mails gericht?
Niet alleen volwassenen ontvangen valse mails. Ook kinderen, mensen die online shoppen en bejaarden (die niet altijd veel kennis hebben van deze vorm van oplichting) kunnen een doelwit zijn. Het is bijna nooit persoonlijk. Criminelen versturen een grote hoeveelheid van deze mails naar verschillende e-mail adressen, om te zien wie er 'hapt'.
Waarom zijn scam e-mails zo succesvol?
Als je een internetverbinding hebt, dan loop je het risico slachtoffer te worden van phishing. Via een phishing mail proberen cybercriminelen jouw inloggegevens, creditcardgegevens of andere gevoelige of persoonlijke informatie te bemachtigen. Met jouw informatie kunnen ze dan geld van je bankrekening afhalen of je creditcard gebruiken.
Met de volgende tips kun je jezelf beter beschermen tegen valse e-mails:
Tip 1: Installeer een betrouwbare spam filter
Een goede spamfilter is een externe spamfilter die je hele domein extern filtert. Zo'n filter wordt ook wel een online of hosted spam filter genoemd. Hier vind je een overzicht van
populaire spamfilters.
Tip 2: Controleer de afzender van de scam e-mail
Als je met je muis op de afzender van een e-mail gaat staan (of met je rechtermuisknop op de naam van de afzender klikt), zie je vaak de volledige naam van de afzender, inclusief het e-mailadres. Met deze naam kun je ook de domeinnaam achterhalen van waaruit de afzender zijn mail naar jou heeft gestuurd.
Let op: criminelen gebruiken steeds vaker domeinnamen die sterk lijken op de echte website, zoals: wwwbelastingdienst.com
Tip 3: Controleer links voordat je klikt
Wees extra waakzaam als je in een mogelijke scam e-mail wordt gevraagd om op een knop of een link te klikken. Als iemand je een link stuurt van een grappige video of een nieuwspagina, zoek dan naar de inhoud op de officiële website. Hetzelfde geldt voor aanbiedingen en contactaanvragen.
Tip 4: Controleer de URL van de website
Alle grote instellingen en banken of de belastingdienst hebben een zogenaamd gecertificeerd
SSL-certificaat in hun webadres. Het webadres heet ook wel een URL. Dit betekent dat je in de adresbalk een groen slotje ziet met daarachter de bedrijfsnaam. Ook begint de URL altijd met https:// en nooit met http://. Dus voordat je iets invoert op een website, is het handig om te controleren of deze kenmerken aanwezig zijn.
We winkelen en bankieren vaak online. Voorkom diefstal van het geld op je bankrekening of creditcard account. Deel uw wachtwoorden nooit en kies een veilige prepaid creditcard om mee te winkelen of te reizen. Het gebruik van een prepaid creditcard zoals
Neosurf maakt het mogelijk om online geld uit te geven zonder veel privégegevens in te voeren (en zonder dat iemand je bankrekening plundert). Bij het betalen met een prepaid creditcard worden er geen privé bankgegevens gedeeld.
Met een prepaid creditcard loop je minder kans op online oplichting. Jij bepaalt hoeveel geld je op je prepaid kaart zet. Het enige geld dat verloren kan gaan als je word opgelicht (of je kaart verliest) is het bedrag dat je op je kaart hebt gezet. En je kunt je prepaid creditcard overal ter wereld veilig opwaarderen.
Zie alle prepaid creditcards
Meer weten over phishing?
Lees onze blog hier
Terug naar het overzicht