Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
18-07-23 - 

Contant betalen in 2023: waar, hoeveel en waarom?

De meestgebruikte betaalmethode in winkels, horeca en andere gelegenheden in Nederland is pinnen. Dat kan natuurlijk met je pinpas of met een creditcard, maar tegenwoordig ook heel eenvoudig met bijvoorbeeld je mobiel. Hoewel het gebruik van dit soort elektronische betaalmethoden zeer populair is, is contant betalen ook nog steeds mogelijk.

In dit artikel gaan we in op alle aspecten van contant betalen. Eerst geven we een kort overzicht van waar je precies contant kunt betalen. Daarna kijken we hoeveel je dan maximaal contant mag betalen. Vervolgens bespreken we een aantal redenen om contant te willen betalen. Tot slot gaan we kort in op de nadelen ervan.


Plekken waar je contant kunt betalen

contant betalen
Je kunt in principe contant betalen bij de meeste winkels, restaurants, tankstations, markten en andere plaatsen waar goederen of diensten worden verkocht. Sinds het coronavirus is dat echter wel enigszins veranderd. Veel winkels stopten toen met het accepteren van contant geld. Doordat dat niet alleen veiliger was in termen van corona, maar ook in verband met diefstal, hebben verschillende winkels en andere gelegenheden dat er eigenlijk in gehouden.

De mate waarin winkeliers contant geld accepteren verschilt per branche. Zo kun je in 4% van de winkels niet contant betalen, is dat voor bioscopen maar liefst 22%, bij parkeergarages 17% en in de apotheek 12%. Ondanks dat contant geld een wettig betaalmiddel is, mogen verkopers zelf bepalen welke betaalmethoden ze accepteren.


Limiet voor contante betalingen


Momenteel geldt er nog geen limiet op contant betalen in Nederland. Verkopers mogen zelf bepalen tot welk bedrag ze contant geld aannemen. Of beslissen om helemaal geen contant geld aan te nemen, zoals we hierboven al gezien hebben.

Mochten verkopers wel contanten aannemen, gelden er een aantal regels. Zo zijn ze wettelijk verplicht een cliëntenonderzoek uit te voeren bij contante betalingen boven de € 10.000. Dit is verplicht om witwassen en financieren van terrorisme te voorkomen. Om diezelfde reden wordt er op het moment van schrijven van dit artikel aan een wetsvoorstel gewerkt om contante betalingen boven de € 3.000 te verbieden.


Redenen om contant te betalen


Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen ervoor kiezen om contant te betalen.

  • Privacy: contante betalingen bieden een zekere mate van privacy. Er worden geen transactiegegevens aan een persoonlijke bankrekening gekoppeld.
  • Voorkeur of gemak: sommige mensen vinden het zo makkelijker om hun uitgaven bij te houden. Of ze maken liever geen gebruik van elektronische betaalmiddelen. Ouderen vinden het bijvoorbeeld vaak niet prettig om met een betaalpas te betalen. Zij laten dan liever een verzorger of familielid geld voor ze pinnen en nemen dat contant mee naar de winkel. Een ander voorbeeld hiervan is iemand die verjaardagsgeld heeft gekregen. Als je dat eerst moet storten, kost dat ook weer geld. Dan kun je het waarschijnlijk beter contant uitgeven.
  • Beperkte toegang tot bankdiensten: dit komt waarschijnlijk niet zo vaak voor, maar er zijn mensen die beperkte toegang hebben tot bankdiensten. Of denk maar eens aan een kind dat een ijsje mag gaan kopen met geld van zijn ouders. Dan geven ouders misschien liever geen pinpas mee. Of jongeren die zelf nog geen pinpas hebben en naar de bioscoop of het zwembad gaan.


Nadelen van contant betalen


Ondanks dat er dus best wat redenen kunnen zijn om contant te betalen, heeft dit wel een aantal nadelen. Een kleine greep hieruit:

  • Veiligheidsrisico's: je loopt het risico op diefstal of verlies. Als je geld kwijtraakt, is het moeilijk om het terug te krijgen. Elektronische betalingen bieden over het algemeen meer veiligheid, omdat je bij verlies of diefstal je betaalpas kunt blokkeren en frauduleuze activiteiten kunt melden. Lees in dat kader ook eens ons artikel: Veilig browsen, veilig betalen en oplichting voorkomen.
  • Beperkte traceerbaarheid: contante transacties laten geen elektronisch spoor achter, wat kan leiden tot moeilijkheden bij het bijhouden van uitgaven of het verifiëren van betalingen.
  • Moeilijkheden bij online aankopen: als je contant geld hebt en online wilt winkelen, moet je het eerst op je bankrekening storten.
  • Beperkte acceptatie: contant geld wordt niet overal geaccepteerd, zoals we eerder al aangaven.

Contant geld kent dus best een aantal nadelen. Mocht je contant betalen vanwege de risico’s en het gebrek aan controle, kun je ook overwegen een prepaid creditcard aan te schaffen. Daarmee kun je alleen uitgeven wat je er zelf op stort. Bij sommige maatschappijen kun je zelfs cash op de kaart storten. En met een prepaid creditcard kun je tegenwoordig bijna overal betalen. Bovendien kun je hiermee ook heel eenvoudig online winkelen, iets wat met contant geld niet gaat.
Prepaid creditcard online kopen


Cash betalen een goed idee?


Zoals we hebben kunnen zien, zijn er best wat redenen te bedenken waarom mensen contant betalen. Gelukkig zijn er ook nog voldoende plaatsen waar dat kan. En momenteel geldt er dus nog geen limiet.

Contant betalen heeft echter ook behoorlijk wat nadelen. Daarom is het wellicht een verstandiger idee om voor die prepaid creditcard te gaan. Of voor een van de andere populaire elektronische betaalmethoden te kiezen. Deze bieden extra gemak, veiligheid en transactiegegevens die nuttig kunnen zijn bij het bijhouden van uitgaven of het verwerken van bedrijfstransacties.


Terug naar het overzicht