Uit onderzoek blijkt dat kinderen die zakgeld krijgen, als volwassene minder snel schulden maken. Hoeveel zakgeld moet je geven? En op welke leeftijd? Wanneer zou je moeten stoppen met het geven van zakgeld aan je kinderen?
Het is aan jou om te bepalen wanneer je begint en stopt met zakgeld voor je kinderen Het kan zinvol zijn om te starten zodra kinderen geld kunnen begrijpen. De meeste ouders beginnen als ze een jaar of zeven, acht zijn en stoppen als ze 16 zijn. Op die leeftijd kunnen kinderen hun eigen geld verdienen met een bijbaantje.
Onderstaande zakgeldcalculator kan helpen bij het beantwoorden van de vraag hoeveel zakgeld je moet geven. We hebben gekeken naar verschillende
onderzoeken in Nederland en
Europa om tot een antwoord te komen.
Voor kinderen van 8 tot 15 jaar is het gemiddelde wekelijkse zakgeld per leeftijd ongeveer 8,75 euro.
Dat zakgeld is anders per leeftijd. Met de zakgeldcalculator kun je zien hoeveel geld geschikt is voor kinderen van verschillende leeftijden. Vergeet niet dat deze cijfers slechts een richtlijn zijn.
Op scholen wordt bijna nooit aandacht besteed aan geldzaken, dus het is een goed idee om thuis te beginnen. Dat doe je door zakgeld te geven en kinderen zelf te leren hoe ze hun geld kunnen beheren.
Met zakgeld leren kinderen omgaan met geld en budgetteren. Het dwingt ze om prioriteiten te stellen en te bepalen waar ze hun geld aan willen uitgeven. Snoep of Roblox of Lego? En voor grotere dingen kunnen ze ook leren sparen.
Het openen van een bankrekening kan helpen om het leerproces te versnellen. Veel banken bieden jeugdspaarrekeningen voor kinderen tot 12 jaar en rekeningen voor tieners. Ook kun je een gewone rekening openen op naam van een kind.
Moet zakgeld voorwaardelijk zijn? Dat hangt echt af van je manier van opvoeden en van de motivatie van je kinderen.
Aan de ene kant leert een kind niet veel over budgetteren als het zakgeld niet gegarandeerd is. Aan de andere kant kan het verkeerd zijn om slecht gedrag te belonen.
Toch kan je er op een andere manier over denken. Een van de benaderingen is om geen geld als beloning te gebruiken, maar schermtijd. Toegang tot apparaten is vaak een veel effectiever ruilmiddel dan geld. Je kunt je kinderen bijvoorbeeld 2 euro betalen om de auto te wassen, maar ook een uur aan schermtijd geven in plaats van geld.
Op die manier kan zakgeld worden gebruikt om kinderen financiële verantwoordelijkheid bij te brengen. En niet als een manier om je kinderen klusjes te laten doen.
Tip: Verkoop hun oude spullen - Een andere goede manier om kinderen te leren met geld om te gaan, is hen aan te moedigen om hun ongewenste spullen te verkopen. Op online marktplaatsen zoals
Vinted en
Marktplaats kunnen ze makkelijk geld verdienen voor oud speelgoed, kleding en andere spullen. Natuurlijk is het ook een goede manier om ze over het nut van recycling te leren. (En om van hun rommel af te komen.)
Volgens de
zakgeldindex van Rooster Money (Engelstalig) is gamen het favoriete doel waar kinderen hun zakgeld aan uitgeven.
Omdat het gamen meestal online wordt gedaan, is het geven van contant geld aan kinderen een beetje achterhaald. En het is maar al te gemakkelijk om online betalingen goed te keuren op een willekeurige basis, terwijl het cash zakgeld alleen wordt gebruikt voor snoep en frisdrank.
Daarom is het goed om tenminste een deel van het zakgeld in digitale vorm te geven.
Cadeaukaarten voor games - Er zijn
giftcards voor elk gameplatform, van Steam tot Roblox. Met cadeaukaarten kunnen kinderen alle games kopen die ze willen, zonder dat ze je creditcard nodig hebben. Hierdoor worden de financiële lessen weliswaar beperkt, omdat cadeaukaarten maar op één manier kunnen worden gebruikt. Maar ze kunnen kinderen ook online onafhankelijkheid geven.
Cadeaubonnen voor shoppen en entertainment - Dezelfde logica geldt ook voor online
shoppen en
entertainment. Met cadeaubonnen voor Amazon of Twitch kunnen je kinderen zelf bepalen waar ze hun zakgeld aan uitgeven. Ook kun je handig zakgeld per leeftijd geven door iedere maand of week een cadeaukaart te geven, of een wekelijks- of maandelijks bedrag op een cadeaukaart te zetten.
Terug naar het overzicht