Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
03-11-22 - 

3 Zero waste kerstcadeaus voor een milieubewust feest

Kerst is altijd een bijzondere tijd van het jaar. Kerst geeft ons de kans om onze vrienden en familie te tonen dat we om ze geven, met bijzondere cadeaus. Het is ook je kans om te kiezen een duurzaam kerstcadeau. Vind je ook dat ons koopgedrag rond kerst milieubewuster kan?

Laten we dit jaar onze geliefden tonen dat we om hen geven met de manier waarop we cadeaus voor ze uitkiezen. We stellen voor dat je voor deze kerst jouw eigen zero waste traditie start, met een duurzaam kerstcadeau. Op die manier is het geven net zo leuk, maar bezorg je onze planeet geen extra afval.

Wat maakt een kerstcadeau duurzaam?

Sustainable Christmas gifts

Praten over duurzaamheid is tegenwoordig trendy. Daarom zie je overal suggesties voor zero waste cadeaus die alleen aan de oppervlakte duurzaam zijn. Zodra je de verpakking, de wijze van levering en de verwachte gebruiksduur van een dergelijk cadeau bekijkt, blijkt jouw presentje opeens minder duurzaam.

Hieronder geven we je drie ideeën voor een duurzaam kerstcadeau dat echt zero-waste is. En om jouw kerst echt duurzaam te maken, hebben we ook nog extra tips:

  • Koop je duurzame kerstcadeaus (indien mogelijk) in de winkel en laat ze niet bezorgen.
  • Koop het liefst digitale cadeautjes die geen logistiek nodig hebben om bezorgd te worden.
  • Beperk het inpakken van cadeaus tot een minimum, of wees creatief en hergebruik materialen zoals tijdschriften of kranten.


Klaar om te kiezen? Hier zijn onze 3 suggesties voor zero waste geschenken die plastic-vrij zijn, geen schade aanrichten en niet (echt) ingepakt hoeven te worden.

Zero waste duurzaam kerstcadeau #1: PlantenPlanten cadeau geven voor Kerstmis is een origineel idee. Planten symboliseren zorgzaamheid, planten zijn volledig organisch en maken mensen blij.

Aan wie je ook een plant geeft als duurzaam kerstcadeau, de zorg voor een plant vinden veel mensen leuk en een plant zorgt voor een prettig en natuurlijker leefklimaat. Aangezien onze huizen tegenwoordig vaak ook als kantoor dienen, kan een plant een goede en mooie manier bieden om in contact te blijven met de natuur.

Overblijvende planten zijn het leukst om te geven voor kerst. Met een beetje goede zorg leven ze jarenlang. Je kunt altijd een kerstboom in een pot cadeau doen, maar voel je niet beperkt tot kerstplanten. Overweeg andere duurzame kerstcadeaus, zoals plantenzaden. Voor mensen met een tuin bieden zaden een leuke manier om te genieten van elke fase van een natuurlijke afvalvrije ervaring. Voorkom beginnersfouten met deze tips voor het kiezen van planten als duurzaam kerstcadeau.

Zero waste duurzaam kerstcadeau #2: Herbruikbare kerstcadeaus
Afval wordt vaak onbedoeld gecreëerd door iets cadeau te geven dat slechts voor korte tijd zal worden gebruikt en daarna wordt weggegooid. Sokken geven als duurzaam kerstcadeau is dus zo slecht nog niet... Maar voor een echt duurzaam kerstfeest raden we je aan te kijken naar cadeaus die jarenlang gebruikt kunnen worden.

Kerstornamenten zijn een goed voorbeeld van duurzame kerstcadeaus. Je kunt ze jarenlang (of generaties lang) gebruiken. Ze worden deel van je tradities en geschiedenis. Maak ze persoonlijker door zelf ornamenten te maken van materialen die je al in huis hebt. Zo ben je duurzaam bezig.

Je hoeft geen ervaren knutselaar te zijn om iets bijzonders te maken voor jouw vrienden en familie. Bekijk hier wat suggesties voor Doe-Het-Zelf Kerstornamenten en ga duurzaam aan de slag!

Zero waste duurzaam kerstcadeau #3: Digitale cadeaukaartenOndanks al je goede bedoelingen om een afvalvrij geschenk te kiezen, wordt het meest voor de hand liggende deel vaak vergeten - de verpakking en de geschenkverpakking. De meeste in de winkel gekochte kerstcadeaus zitten in plastic doosjes en zijn verpakt in mooi papier dat in seconden na het krijgen van het cadeau gescheurd en weggegooid wordt.

Kies voor plastic-vrije cadeaus zonder verpakking voor een echt duurzame kerst Digitale cadeaukaarten en cadeaubonnen zijn perfect.

Met een digitale cadeaukaart geef je iemand zijn (of haar) favoriete entertainment of producten als duurzaam kerstcadeau. Zonder plastic verpakking. Je ontvangt jouw digitale cadeaukaart code per e-mail en stuurt hem direct door naar de ontvanger van jouw duurzame kerstcadeau. Kies uit een breed aanbod aan gaming en entertainment cadeaukaarten op Recharge.com.

Wat dacht je van een digitaal duurzaam kerstcadeau voor iemand die niet zo technisch is, zoals je grootouders? Maak ze blij met mobiel beltegoed . Het werkt binnen seconden, ze hoeven niets te doen en je toont hoe belangrijk je het vindt om met ze in contact te blijven.


Terug naar het overzicht