Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
24-02-22 - 

3 tips voor het besparen op mobiele data

3 tips voor het besparen op mobiele dataLaten we eerlijk zijn. Mobiele data kunnen erg duur zijn. Hierbij maakt het niet uit of je een maandabonnement hebt met een datalimiet, of een prepaid abonnement hebt waarbij je vooraf je data koopt. In beide gevallen is het beter om je mobiele dataverbruik te verminderen. Zo voorkom je onnodige kosten. mobiel data besparen

Vaak verbruiken apps en diensten op je telefoon data zonder dat je het door hebt. Zo verbruik je meer mobiele data zonder dat je het weet.

Vooral met een prepaid abonnement is het irritant als je opeens geen data meer beschikbaar hebt. Gelukkig kun je jouw mobiele data direct opwaarderen op Beltegoed.nl.

Maar het liefst wil je natuurlijk je dataverbruik verminderen. Daarom hebben we een gids samengesteld waarmee je jouw dataverbruik kunt controleren. En je krijgt drie handige tips om je dataverbruik te verminderen.

Hoe verminder je jouw mobiele dataverbruik: De basicsOm de beste manier te vinden waarop je mobiele data kunt besparen, is het handig om eerst te ontdekken waarvoor je jouw mobiele data gebruikt. Hiervoor moet je het dataverbruik op je telefoon controleren. Het werkt hetzelfde op iPhone en Android telefoons, maar het exact checken van je dataverbruik gaat iets anders. In de onderstaande tips ontdek je hoe je dit checkt voor zowel iPhone als Android.

Hoe controleer en verminder je het dataverbruik op je iPhone

Er zijn een aantal manieren waarop je het dataverbruik op je iPhone kunt bekijken.

  • Gebruik de app van je provider - je telefoonmaatschappij of provider heeft waarschijnlijk een eigen app. Hierop kun je jouw dataverbruik voor de maand bekijken. Ook kun je meestal zien hoeveel data je nog over hebt. Wat niet altijd zichtbaar is, is welke apps de meeste (en de minste) data verbruiken.
  • Gebruik de Instellingen op je iPhone - je kunt de Instellingen ook gebruiken om op mobiele data te besparen. Ga naar Instellingen -> Mobiel netwerk. In dit menu kun je jouw mobiele data aan- en uitzetten en een mobiele hotspot aanzetten. Scroll naar beneden om te zien hoeveel mobiele data je hebt verbruikt. Je kunt zelf een bepaalde periode bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld starten op de datum waarop je abonnement ingaat. De periode wordt automatisch ingesteld van de eerste tot de laatste dag van de maand.

    Als je niet alleen wilt zien hoeveel data je gebruikt, maar ook welke apps die data verbruiken, ga je naar Instellingen -> Mobiel netwerk of Instellingen -> Mobiele data. Scroll naar beneden om te zien welke apps welke hoeveelheid data verbruiken. Ook is het mogelijk om je dataverbruik uit te zetten. Als je dat doet dan zullen apps alleen data verbruiken wanneer je verbonden bent met WiFi.


Hoe controleer en verminder je het dataverbruik op je Android

Het controleren van je dataverbruik op Android werkt ongeveer hetzelfde als dat van de iPhone. Je kunt de app van je provider gebruiken om te zien hoeveel data je hebt gebruikt voor de huidige betalingsperiode. Ook bestaan er apps van derde partijen waarmee je jouw dataverbruik kunt inzien.

Je kunt je Instellingen ook als volgt gebruiken. De exacte naam van het menu verschilt per merk, maar waarschijnlijk zal het iets heten als Mobiele data of Mobiel netwerk. In dat menu kies je voor Dataverbruik. Hier kun je zien hoeveel data je deze periode hebt verbruikt en hoeveel data je apps gebruiken. Je kunt per app het dataverbruik uitzetten. Daarna maakt de app alleen gebruik van mobiele data als je met WiFi verbonden bent.

3 tips voor het besparen op mobiele dataNu weet je hoeveel data je verbruikt. En welke apps de meeste data verbruiken. Nu gaan we het hebben over het dataverbruik verminderen. Er zijn gelukkig genoeg manieren waarop je dit kunt doen. We bespreken hieronder drie tips om je te helpen mobiele data te besparen.

  • Tip 1: Databesparing inschakelen


Op zowel een iPhone als op een Android toestel kun je databesparing inschakelen. Deze activeer je in de Instellingen van je telefoon. In de praktijk werkt het iets anders op een Android dan op een iPhone (we komen daar later op terug). Maar het principe is hetzelfde. In de databesparing-modus verbruiken apps minder (of helemaal geen) data.

Databesparingsstand op de iPhone - De Databesparingsstand is in iOS 13 geïntroduceerd om op mobiele data te besparen. De apps op je telefoon worden geforceerd om minder mobiele data te gebruiken. De belangrijkste aanpassingen in de besparingsstand zijn het stoppen van automatische downloads en het verminderen van de videokwaliteit. Ook kunnen websites en sommige apps wat trager laden.

Apple laat ontwikkelaars zelf kiezen hoe ze de Databesparing implementeren, dus er kunnen per app verschillen zijn wat betreft de werking. Over het algemeen worden ze niet meer op de achtergrond ververst of wordt er niet meer automatisch iets gedownload. iCloud-updates worden niet meer bijgewerkt en muziek- en videostreams zijn van mindere kwaliteit.

Je kunt Databesparing inschakelen met de volgende stappen:


1. Open de Instellingen van je telefoon.

2. Open de Mobiele netwerk opties, of je 5G Data modus.

3. Tik op Databesparing om deze functie aan- en uit te zetten.


Ontdek hier meer over de Databesparing op een iPhone.


Datasparende modus op Android - Android-telefoons hebben een soortgelijke functie die Databesparing heet. Deze functie werkt wat krachtiger dan die op een iPhone. Deze modus schakelt alle dataverbruik op de achtergrond uit van alle apps op je telefoon. Natuurlijk helpt dit enorm bij het mobiele data besparen. Maar de functionaliteit van je apps kan er wel onder lijden.

Je kunt Databesparing inschakelen met de volgende stappen:

1. Open de Instellingen op je telefoon.

2. Tik op Verbindingen

3. Tik op Dataverbruik

4. Tik op Databesparing


Databesparing aanzetten is een van de makkelijkste manieren op je dataverbruik te verminderen. Het beperkt automatisch veel van de mobiele data die je zou gebruiken. Maar het kan de werking van sommige apps op je telefoon beïnvloeden. Dus als je een minder ingrijpende manier zoekt om je dataverbruik te verminderen, is dit misschien niets voor jou.


  • Tip 2: Stop auto-play (en ander automatisch gebruik van data)


Het afspelen van video's op je telefoon verbruikt veel data. Het helpt niet dat veel apps (vooral social media), de slechte gewoonte hebben om video's automatisch af te spelen. Gelukkig kun je dat makkelijk uitzetten.

Open bijvoorbeeld het hoofdmenu in de Facebook app en ga naar Instellingen & Privacy. Daarna tik je op Instellingen en vervolgens op Media. Hier kun je het formaat instellen van afbeeldingen en video's die je te zien krijgt. Ook kun je voorkomen dat video's automatisch worden afgespeeld. Twitter heeft een soortgelijke mogelijkheid. Die vind je in Dataverbruik, in de Instellingen. Andere social media apps beschikken over soortgelijke functies. Hiervoor moet je even zoeken in de Instellingen.

Niet alleen de social media apps spelen video's automatisch af. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor websites. In sommige browsers kun je dit uitzetten. Gebruik je Firefox? Dan kun je deze instelling makkelijk aanpassen. Ga naar de Instellingen in de app en kies voor Toestemming. Tik op Automatisch Afspelen en je kunt instellen dat audio en video altijd worden geblokkeerd. Ook kun je instellen dat films en audio alleen geblokkeerd worden tenzij je op een WiFi verbinding zit.

Door Automatisch Afspelen uit te zetten kun je jouw dataverbruik verminderen. Dit helpt vooral wanneer je veel gebruik maakt van social media op je telefoon. Maar er zijn meer soorten automatisch dataverbruik die je kunt blokkeren. Merk je dat een app veel data verbruikt wanneer je hem niet gebruikt? Dan kun je dat uitschakelen in de Instellingen van je telefoon.

  • Tip 3: Maak zoveel mogelijk gebruik van WiFi.


Tip 3 om mobiele data te besparen is misschien de meest voor de hand liggende, maar ook een van de beste tips. Doe je voordeel met een WiFi verbinding (als je die hebt). Er zijn tal van apps die veel data verbruiken, die offline kunnen worden gebruikt door te downloaden wat je nodig hebt wanneer je WiFi hebt. Denk bijvoorbeeld aan Spotify en Netflix. Beide apps verbruiken enorm veel van je data. Beide apps hebben een offline modus.

Wil je met Spotify offline naar muziek kunnen luisteren? Dan heb je een Premium account nodig. Dus dat is misschien geen goede optie als je wilt besparen.

Naast streaming apps zijn er meer apps die je prima met WiFi kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan navigatie-apps. Ook hierbij kun je een route of een kaart downloaden.

Wil je meer gebruik maken van Wi-Fi? Bekijk dan welke apps de meeste data verbruiken en zoek naar manieren waarop je ze met een WiFi verbinding kunt gebruiken.

Wil je op je mobiele data besparen? Met onze bovenstaande tips kom je een heel eind. In deze gids vind je meer tips. Zelfs met al deze informatie kun je nog steeds zonder mobiele data komen te zitten. Dat gebeurt ons allemaal. In dat geval kun je jouw mobiele data snel, makkelijk en veilig opwaarderen op Beltegoed.nl. We bieden beltegoed en data voor veel verschillende providers, waaronder bijvoorbeeld Vodafone.

Meer providers opwaarderen?


Misschien ook interessant:


Terug naar het overzicht