Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
30-07-21 - 

De beste leeftijd voor de eerste mobiele telefoon

Als ouder gun je jouw kinderen vrijheid en wil je dat ze makkelijk contact maken met leeftijdsgenoten. De manier om dat te bereiken is vaak het gebruik van technologie, zoals een smartphone. Overweeg alles goed voordat je jouw kinderen een mobiele telefoon geeft. Denk aan schermtijd, online veiligheid en de huisregels voor het gebruik van de mobiele telefoons.

Maar de beste leeftijd voor de eerste mobiele telefoon is een van de grootste kwesties. Wat is het juiste moment om jouw kind een eigen mobiele telefoon te geven? Daar gaan we hieronder dieper op in, zodat je weet wat de opties zijn. Zo maak jij de juiste keuze voor jouw situatie.


Wanneer geven andere ouders hun kind een mobieltje?Mobiele telefoon voor kinderen

Wat betreft het geven van een telefoon aan kinderen, wordt vaak gezegd dat er geen ideale leeftijd is voor de eerste mobiele telefoon. Het hangt allemaal af van de situatie en het kind. Hoe waar dat ook is, je kunt er niet veel mee.

Laten we in plaats daarvan eens kijken naar wat andere ouders eigenlijk doen.

In het rapport van 2020 over het gebruik van technologie van kinderen in de VS toont Common Sense Media aan dat 5% van de kinderen jonger dan 4 jaar en 12% van de kinderen tussen 5 en 8 jaar al een eigen smartphone heeft. Deze aantallen stijgen per leeftijd - van 36% voor 10-jarigen tot 88% voor 17-jarigen. De grootste groep kinderen die een eigen mobiele telefoon hebben is de leeftijdsgroep van 8-14 jaar.

Het overwegen van dit soort gegevens is altijd goed. Maar als de gedachte om een telefoon te geven aan zelfs de meest volwassen 8-jarige je nog steeds ongemakkelijk maakt, ben je niet de enige.

Laten we eens kijken hoe jij kunt ontdekken of jouw kind klaar is voor een mobiele telefoon.


Heeft jouw kind de juiste leeftijd voor hun eerste mobiele telefoon?Kijk niet alleen naar de leeftijd van het kind. Kijk vooral naar de ontwikkeling van jouw kind. De onderstaande vragen helpen je te bepalen of jouw kind de juiste leeftijd heeft voor hun eerste mobiele telefoon.

  • Raakt jouw kind snel spullen kwijt? Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen hun gsm niet meteen verliezen.
  • Kan jouw kind zelf voor zijn gsm zorgen en hem bijvoorbeeld op tijd opladen? Of moet jij dat voor hem doen?
  • Kan jouw kind zich houden aan de regels die je stelt voor het gebruik van een mobiele telefoon? Denk aan regels als geen telefoons tijdens het eten.
  • Kan jouw kind communiceren op een goed niveau? Hij moet in staat zijn dingen goed uit te leggen in spraak- of schrijftaal. Het kind moet een gesprek kunnen begrijpen zonder daarbij de aanwijzingen van lichaamstaal te hebben. Dit is een belangrijke vaardigheid waarmee het kind met een mobiele telefoon kan omgaan. Ten slotte moet jouw kind begrijpen wat belangrijk is in een gesprek. Zo voorkom je dat er onnodige voicemails of sms'jes worden verstuurd.


Als je “ja” kunt antwoorden op al deze vragen, is het misschien het juiste moment om je kind een mobiele telefoon te geven. Twijfel je? Of is je kind nog niet zo ver met zijn communicatieve vaardigheden? Dan kun je misschien beter een paar alternatieven voor een mobiele telefoon overwegen en nog even wachten met het geven van een eigen mobiele telefoon.

Wanneer geef je jouw kind een mobiele telefoon infographic


Is wachten beter wat betreft het geven van een eigen mobiele telefoon?Veel ouders stellen het geven van een eigen telefoon aan hun kind uit. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn voor eventuele schadelijke gevolgen. Teveel schermtijd wordt in verband gebracht met depressie, angst en andere geestelijke gezondheidsproblemen bij kinderen en tieners.

Hoe jonger het kind, hoe moeilijker het kan zijn om de telefoon weg te leggen. En hoe moeilijker het voor jou is om te zien dat het telefoongebruik uit de hand loopt. Dit zijn goede redenen om te wachten met het geven van een telefoon aan je kind.

Er zijn ook andere voordelen aan wachten. Een kind een mobiele telefoon geven vraagt veel van een ouder - je moet basisregels opstellen, je kind voorlichten over de realiteit van het internet, en ervoor zorgen dat je kind verantwoordelijk met de telefoon omgaat. Als je nu niet de tijd kunt investeren om je kind hierbij te helpen, is het misschien beter om te wachten.

Aan de andere kant betekent een mobiele telefoon niet noodzakelijkerwijs meer schermtijd. We leven dan wel in het smartphone tijdperk, maar de goede oude flip mobieltjes (en andere oudere modellen mobiele telefoons) zijn er nog steeds. Dit is een perfect moment om te denken aan het gebruik van een oudere telefoon!

Smartphone alternatieven voor kinderen jonger dan 8Een simpele mobiele telefoon is vaak veel beter dan een smartphone, vooral voor een jonger kind. Dit houdt kinderen bereikbaar en geeft ze een gevoel van onafhankelijkheid, zonder ze afhankelijk te maken van een scherm of een app voor entertainment of oriëntatie.

Hier zijn enkele opties:

  • Denk aan schermloze noodtelefoons voor kinderen. Geen scherm, geen probleem. Deze eenvoudige apparaten kunnen aan een rugzak of een kledingstuk worden vastgemaakt. Je kunt ze gebruiken om de locatie van uw kind te traceren, je kind te bellen, of het kind kan jou bellen. Dat is eigenlijk alles dat je nodig hebt.
  • Smartwatches voor kinderen. De meeste smartwatches voor kinderen hebben een belfunctie, maar ook GPS-tracking. Daarnaast bieden ze een aantal spelletjes waarmee je kind zich kan vermaken, bijvoorbeeld tijdens een autorit. Het enige wat je hoeft te doen is de smartwatch te voorzien van een pay as you go simkaart, die je op elk moment online kunt opwaarderen.


En dan?Als je denkt dat jouw kind de juiste leeftijd heeft voor hun eerste mobiele telefoon, zorg dan dat je goed voorbereid bent. Begin met het bepalen van huisregels voor mobiele telefoongebruik en bespreek die duidelijk met je kind.

Voor een tiener kan het een goed idee zijn om hem of haar te betrekken bij het kiezen van een geschikt mobiel abonnement. Het bijhouden van de resterende belminuten of sms'jes is een belangrijke vaardigheid om te leren. En een goede gelegenheid om je kinderen te leren omgaan met geld!


Terug naar het overzicht