Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
25-07-23 - 

Smartphones met de langste levensduur

De smartphone levensduur is een belangrijke factor bij het kiezen van een nieuwe telefoon. Zo verminder je de hoeveelheid elektronisch afval en bespaar je bovendien een hoop geld.

In dit artikel gaan we eerst in op de redenen om voor een smartphone met een langere levensduur te kiezen. Daarna geven we je drie mogelijke opties. We sluiten af met een paar algemene tips om je smartphone levensduur te verlengen.


Waarom is de smartphone levensduur belangrijk?

smartphone levensduur
Er zijn een aantal redenen waarom het raadzaam is om rekening te houden met de levensduur van je smartphone.
  1. Kosteneffectiviteit: het scheelt aanzienlijk in de kosten wanneer je minder vaak een nieuwe telefoon hoeft te kopen.
  2. Duurzaamheid en milieubewustzijn: elektronisch afval is een groeiend probleem over de hele wereld.
  3. Gebruikservaring: een smartphone die langer meegaat, biedt over het algemeen een betere gebruikerservaring. Je kunt langer genieten van de functionaliteit, prestaties en software-updates van de telefoon zonder te hoeven upgraden naar een nieuw model.
  4. Gegevensbehoud: het overzetten van gegevens van de ene telefoon naar de andere kan een hoop gedoe zijn.

Bij het kiezen van een nieuwe telefoon is het dus verstandig naar de verwachte smartphone levensduur te kijken.


Onze drie tips


Het is moeilijk om één specifieke telefoon aan te wijzen met de langste smartphone levensduur. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de hardware, de software-ondersteuning en het gebruikspatroon van de individuele gebruiker. Daarom geven we je een top 3 van de merken die over het algemeen het best presteren.

1. Fairphone
Allereerst de Fairphone. Deze smartphone draait op Android en is gemaakt met duurzaamheid voor ogen. Het doel van de fabrikant is om duurzame en modulaire telefoons te produceren die langer meegaan dan de gemiddelde smartphone. Ze streven naar een smartphone levensduur van vijf jaar, wat langer is dan de typische levensduur van veel andere smartphones. Alle onderdelen zijn bovendien heel eenvoudig zelf te vervangen. Er is een speciale webshop waar je losse onderdelen kunt bestellen. Zie deze review over de Fairphone 4 voor meer informatie over de duurzaamheid van deze toestellen. Qua kosten zit deze telefoon tussen de Samsung S-serie en de iPhone in, die we hierna zullen bespreken.

2. Samsung S-serie
Dan de Samsung S-serie. De meeste gebruikers doen ongeveer vijf jaar met een telefoon uit deze serie. Sommigen gebruiken zo’n toestel echter wel tien jaar. Deze smartphones zijn waterdicht en hebben een stevige behuizing, waardoor ze niet zo snel kapot vallen. Daarnaast zijn de processoren in deze modellen snel en efficiënt. Bovendien geeft Samsung minimaal vier jaar beveiligingsupdates. Zie voor meer informatie over de verschillende modellen de ontwikkeling van de Samsung S-serie.

3. Apple iPhone
Een ander kwalitatief merk is de welbekende Apple iPhone. Apple heeft een betrouwbaar besturingssysteem en ondersteunt vijf jaar lang de nieuwste updates. De smartphone levensduur van een iPhone is vier tot acht jaar. Deze telefoons zijn over het algemeen wel iets duurder dan Samsung. Wil je meer informatie over de iPhone, bekijk dan eens deze evolutie van de verschillende iPhones.


Je smartphone levensduur verlengen


Volgens de Consumentenbond is de gemiddelde levensduur van een smartphone tweeënhalf jaar. Uit andere bronnen blijkt echter dat je toestel na 15 tot 18 maanden aan vervanging toe is. Het is belangrijk om te onthouden dat de smartphone levensduur ook afhankelijk is van hoe goed je voor je toestel zorgt. Daarom geven we je tot slot nog wat tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je telefoon langer meegaat.
  1. Bescherm je toestel met een hoesje
  2. Bescherm je scherm met een screenprotector
  3. Houd je toestel schoon
  4. Zorg goed voor je batterij
  5. Vervang je batterij indien nodig

Indien je op zoek bent naar een nieuwe telefoon kun je het beste onderzoek doen naar de betrouwbaarheid, software-ondersteuning en reputatie van de fabrikant. En kijk bijvoorbeeld naar de garantie op een toestel. Daarnaast kunnen beoordelingen en ervaringen van andere gebruikers nuttig zijn bij het bepalen van de smartphone levensduur van een specifiek model.

Wanneer je dan eenmaal een toestel hebt gekozen, gebruik dan onze tips om hier zo goed mogelijk voor te zorgen. Zo ben je verzekerd van de langst mogelijke smartphone levensduur.

Als iedereen op deze manier zijn steentje bijdraagt, produceren we op den duur aanzienlijk minder elektronisch afval. Mocht je geïnteresseerd zijn in meer tips om minder afval te produceren, lees dan ook eens ons blogartikel: Minder afval produceren in het dagelijks leven.

Beltegoed online opwaarderen


Terug naar het overzicht