Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
22-03-24 - 

Olympische Spelen 2024: stadion versus console

Sport, en dan met name de Olympische Spelen, speelt al langer dan je denkt een belangrijke rol in de gamingcultuur. Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord van Pong, het arcadespel met tafeltennisthema dat in 1972 werd uitgebracht. En het allereerste sportspel dateert zelfs uit 1958. Dit was Tennis for Two en werd niet op een arcadekast of tv gespeeld, maar op een oscilloscoop.

Tegenwoordig vormen sportgames een uitgebreide categorie op zichzelf. Nu de Olympische Spelen van 2024 in Parijs in aantocht zijn, grijpen wij graag deze kans om de fascinerende wereld van sportgaming eens nader te bekijken.

Op de Olympische Spelen geïnspireerde videogames door de jaren heen


De afgelopen decennia hebben we verschillende op de Olympische Spelen geïnspireerde titels voorbij zien komen. Zo had je Olympic Gold, dat in 1992 werd uitgebracht voor de Sega Mega Drive; en International Track & Field, dat in 1996 uitkwam voor PlayStation One. Daarna volgde de serie Mario & Sonic op de Olympische Spelen, dat voor het eerst werd uitgebracht op de Nintendo Wii in 2007.

Voor de meest recente Olympische Spelen (Tokio 2020) hadden we Olympic Games Tokyo 2020 - The Official Video Game. Dat was beschikbaar op de meeste grote platformen. Helaas waren de recensies niet geweldig, en waarschijnlijk komt er geen officiële platformonafhankelijke game voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Er lijkt deze keer ook geen update te komen voor de Mario & Sonic-serie. De versie uit 2020 was een van de populairste Nintendo Switch-sportgames, maar het ziet ernaar uit dat we in ieder geval tot 2028 moeten wachten op een vervolg.

Virtueel versus realiteit: hoe realistisch zijn deze games?


Virtuele sportspellen en echte olympische sporten draaien zowel om atletische uitmuntendheid als om competitie. Met videogames kunnen spelers een breed scala aan olympische sporten ervaren, van atletiek tot zwemmen en turnen.Olympische Spelen

Er zijn echter grote verschillen tussen virtuele sporten en hun tegenhangers in de echte wereld. Olympische sporten in de echte wereld vereisen jarenlange loodzware trainingen en discipline. Atleten ondergaan een intensieve fysieke en mentale voorbereiding om op het hoogste niveau te kunnen concurreren.

Virtuele sporten vereisen een goede hand-oogcoördinatie. Soms gaat het om bewegingen van het hele lichaam (in het geval van bewegingsgestuurd gamen). Professionele e-sporters trainen zonder meer ook keihard, maar de fysieke uitdaging is natuurlijk niet te vergelijken. Niettemin kunnen virtuele sportgames fungeren als toegangspoort voor fans om een ​​diepere waardering voor olympische disciplines te ontwikkelen.

Atletiek is een centraal bestanddeel van de Olympische Spelen. Een spel als Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Tokio 2020 presenteert de atletiekonderdelen in een gezinsvriendelijk, arcade-achtig format. Het vereenvoudigt de complexiteit van atletiek in de echte wereld tot het indrukken van knoppen en minigames waarin alles om timing draait. Geheel in Nintendo-stijl gaan plezier en toegankelijkheid voor realiteit.

Olympic Games Tokyo 2020 - The Official Video Game was bedoeld als realistischere weergave van belangrijke onderdelen, zoals zwemmen. In de echte wereld moeten deelnemers een uitstekende controle hebben over hun ademhaling en hartslag en moeten ze de verschillende slagen en het keerpunt tot in de puntjes beheersen. Overwinningen worden vaak bepaald door fracties van een seconde. De zintuiglijke ervaring van het in het water zijn en de tactische besluitvorming over tempo en positionering staan hierbij ​​centraal. Het spel probeert deze aspecten te eren. Spelers moeten dan ook hun ritme, uithoudingsvermogen en timing onder controle houden om races te winnen.

Kom in de stemming voor de Olympische Spelen van 2024


Op zoek naar sportgames om te spelen nu we de Olympische Spelen van 2024 naderen? Hier zijn een aantal leuke opties:

Voor een nostalgische hit


Wil je terug in de tijd naar toen skateboardspellen nog razend populair waren? Deze geremasterde collectie heeft de spanning en de iconische soundtrack van de originele games weten te behouden en heeft ze geüpdatet met scherpere graphics en een soepelere gameplay.


Voor een echte olympische ervaring


Deze game brengt twee van de meest iconische personages uit de gamegeschiedenis samen voor een superleuke reeks olympische onderdelen. Beoefen verschillende sporten, van atletiek tot turnen, met een speelse twist die alleen Mario en Sonic kunnen bieden.


  • Speel: Winter Games 2023
  • Platformen: PlayStation 5, STEAM, Nintendo Switch, PlayStation 4, Microsoft Windows, Xbox One, Xbox Series X en Series S
Deze game combineert realistische graphics met intuïtieve gameplay, perfect voor gamers die gek zijn op wintersport en hun vaardigheden willen testen in een virtueel bevroren gebied.


Voor voetbalfans


  • Speel: EA Sports FC 24
  • Platformen: PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox Series X and Series S, Xbox One, Android, STEAM en Microsoft Windows
De FIFA-branding is misschien verdwenen, maar EA Sports blijft een voorloper in de categorie voetbal simulaties. Het is niet perfect – de meest toonaangevende publicaties gaven het een 7/10 – maar als je met up-to-date teams wilt spelen en puur voetbalplezier wilt ervaren, is dit spel moeilijk te verslaan.


Hoe videogames echte sporten beïnvloeden


Onlangs werd een man die 8% van zijn wakkere leven Football Manager heeft gespeeld, Orri Thorisson, tot hoofdtrainer van een IJslands voetbalteam benoemd. En volgens Will Still, hoofdcoach van de Franse club Reims, ‘begrijpen mensen die Football Manager spelen het spel iets beter’. Voetbalcoach Amy Price heeft een aanpak ontwikkeld die is geïnspireerd op videogames. In haar trainingen gebruikt ze 'missie gebaseerd leren, superkrachten, level-ups en zelfs het opslaan van voortgang’. Deze aanpak is geïnspireerd door haar eigen ervaringen wanneer ze met haar broers op de Sega Mega Drive speelde.

En hoewel het veel geavanceerder is dan een videogame, brengen Formule 1-coureurs urenlang door in een simulator.
Ondanks dat e-sports geen deel uitmaken van de Olympische Spelen van 2024, werd het wel als medaille-evenement opgenomen in de Aziatische Spelen. Dit toont een aanzienlijke verschuiving in wat als sport wordt beschouwd. En skateboarden werd in 2020 voor het eerst opgenomen in de Olympische Spelen. Misschien dat games als de Tony Hawk’s Pro Skater-serie, die de sport populair maakten, daarin wel een rol hebben gespeeld.

Gaming heeft de perceptie en beoefening van sporten in de echte wereld op verschillende manieren beïnvloed. Videogames hebben niet alleen invloed gehad op de Olympische Spelen, maar ook op het bredere sportlandschap.

Gamen als een kampioen


Enkele van de grootste namen in de sport gebruiken videogames om te ontspannen, te oefenen en hun competitieve geest te kanaliseren. Hier zijn een paar voorbeelden om je volgende gamesessie te inspireren ...

Na het winnen van het WK 2006 met Italië zei de legendarische middenvelder Andrea Pirlo: ‘Ik voel geen druk. Het interesseert me niks. Zondag 9 juli 2006 bracht ik de middag in Berlijn door met slapen en op de PlayStation spelen. 's Avonds won ik het WK.' In zijn autobiografie schreef Pirlo dat ‘de PlayStation, na het wiel, de beste uitvinding ooit is’.

De voormalig UFC-kampioen vedergewicht Max Holloway heeft eens gezegd dat hij EA Sports UFC gebruikte om een ​​betere vechter te worden. Volgens Holloway ‘zeiden mensen weleens: “Je zit gewoon een spelletje te spelen!” en dan zei ik: “Nee hoor, ik ben beter aan het worden in vechten.” En daar was niets aan gelogen!’.
Hier zie je hoe F1-coureurs Max Verstappen en Lando Norris FIFA tegen elkaar spelen:


Terug naar het overzicht