Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
18-11-22 - 

5 ideeën voor goede daden die je kunt doen rond de feestdagen

Tijdens de feestdagen worden er cadeautjes uitgewisseld en tijd doorgebracht met onze naasten. In deze periode denken vaak nog meer aan diegenen die het minder goed hebben dan wij, aan eenzame mensen, zieke mensen, aan dieren. We hebben daarom een lijst met ideeën voor goede daden voor je gemaakt.

En zie goede daden nou niet als een offer of een opgave. Onderzoek toont aan dat het helpen van anderen een positieve uitwerking heeft. In het Verenigd Koninkrijk heeft de NHS geconstateerd dat je mentale gezondheid erdoor verbetert:

  • Een goede daad helpt je positieve gevoelens en een voldaan gevoel te creëren
  • Een goede daad geeft je een gevoel van nut en eigenwaarde
  • Een goede daad helpt je contact te maken met anderen

Natuurlijk is vrijwilligerswerk, doneren of het doen van een goede daad niet alleen weggelegd voor de feestdagen. Je kunt onze lijst het hele jaar door gebruiken voor inspiratie.

alt

Goede daden lijst #1: Het geven aan goede doelen


Jaarlijks verspillen we miljoenen euro's aan ongewenste cadeaus. Een groot deel daarvan belandt ongebruikt op de vuilnisbelt. Geef in plaats daarvan het cadeau aan een goed doel.

De meeste goede doelen accepteren donaties voor anderen. Bij Stichting Jarige Job kun je bijvoorbeeld cadeaus kopen of doneren voor kinderen wiens ouders het minder breed hebben. Van warme winterkleding tot een ingepakte schooltas. Je kunt het cadeau makkelijk verzenden met PostNL of afgeven op een van de inzamelpunten. Ook Stichting Kinderen van de Voedselbank ontvangt graag donaties.

Als je een ongewenst cadeau krijgt, dan kun je het ook aan een kringloopwinkel geven. Dat is een stuk beter dan het opbergen in een kast. Soms accepteren deze winkels geen elektrische goederen. Dat brengt ons op ons volgende idee.

Goede daden lijst #2: Ruil je oude telefoon in


Laat je oude iPhone niet in de la liggen, maar ruil hem in en doneer de opbrengst. Ook goed voor het milieu, want ingeleverde telefoons worden gerecycled en opnieuw gebruikt. Twee goede daden in één.

Steun bijvoorbeeld KNGF en doneer je oude telefoon, waarmee je helpt bij de kosten voor het opleiden van geleidehonden. Ook Stichting Opkikker weet wel raad met jouw oude telefoon. Heb je hart voor dieren? Stichting Aap redt apen uit vreselijke situaties. Ook deze stichting is blij met je oude telefoon.

Er zijn dus genoeg goede doelen die jouw oude telefoon graag een goede bestemming geven, of die de onderdelen verkopen om geld te verzamelen voor hun projecten. Je vindt vast een goed doel dat bij je past!

Goede daden lijst #3: Beltegoed doneren


Wil je je telefoon (nog) niet kwijt? Gebruik hem dan om er beltegoed mee te doneren, of door een (betaalde) sms te sturen op aanwijzing van jouw favoriete goede doel. Dit is een van de makkelijkste manieren van doneren! Je kunt kiezen uit een groot aantal organisaties die op deze manier geld inzamelen. Een aantal voorbeelden;


Zelfs als je geen restje beltegoed wilt opmaken op een oude telefoon kun je uiteraard geld doneren door een SMS te sturen. Waardeer je prepaid beltegoed op, op Beltegoed.nl en stuur beltegoed naar een goed doel, of naar familieleden en vrienden die wat extra beltegoed prima kunnen gebruiken. Zo kun je altijd contact houden met elkaar en een beetje helpen met wat extra budget. Wil je meer weten over het makkelijk opwaarderen en versturen van beltegoed voor iemand anders? Lees dan deze blog.

Tip; op Beltegoed.nl kun je iemand anders ook binnen enkele seconden een cadeaubon of een digitale geldkaart sturen.

Cadeaubon kopen Digitale geldkaart kopen Beltegoed opwaarderen

Goede daden lijst #4: Help een ander


Een goede daad verrichten hoeft geen geld te kosten. Een beetje steun of een paar minuten van je tijd kunnen een groot verschil maken. Sinds de pandemie zijn vooral veel oudere mensen eenzaam, of bang om naar buiten te gaan en mogelijk ziek te worden. Op de website van Een Tegen Eenzaamheid vind je leuke tips om juist de ouderen in je buurt een beetje te helpen:

  • Maak een praatje. Een glimlach of 5 minuutjes kletsen met een buur kan iemands dag veranderen. Het is ook een mooie kans om te checken of alles goed gaat.
  • Doe een boodschapje. Neem wat spullen voor iemand mee van de winkel, haal een recept op bij de apotheek, of laat de hond even uit. Zo kun je met een kleine daad iemand het gevoel geven dat ze niet alleen zijn.

Goede daden lijst #5: Doneer bloed


In Nederland is een tekort aan bloedplasma. De bloedbank is dus altijd op zoek naar mensen die (eenmalig of vaker) bloed willen doneren. Oftewel, een goede daad doen terwijl je relaxt! Via de website van Sanquin kom je meer te weten en kun je jezelf eventueel direct aanmelden voor het doneren.

Wat kun je nog meer doen als goede daad?


Meld je aan als (incidenteel) vrijwilliger bij de Dierenambulance, strooi zout op de stoepen van ouderen in je straat in de winter, ruim je voorraadkasten en vriezer op (en zet de producten die nog goed zijn gratis op social media of in een weggeefkast), stuur een digitale cadeaubon naar je favoriete dierenasiel (als cadeautje voor de vrijwilligers), geef je op als maatje en meer!


Terug naar het overzicht