Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
06-04-22 - 

Random wachtwoordgenerators, de voordelen en nadelen

random-wachtwoordgenerators: De voor- en nadelen en de beste wachtwoord makersJe online veiligheid is enorm belangrijk als het aankomt op inloggen op je social media accounts, websites en internetbankieren. Oplichters en hackers zijn tegenwoordig erg handig in het kraken van wachtwoorden. Met hun geavanceerde methoden kan een wachtwoord van 6 tekens vaak binnen enkele seconden worden gekraakt. In deze blog vertellen we je meer over het gebruik van random wachtwoordgenerators. Hiermee kun je veilige wachtwoorden maken die je online risico beperken. Random wachtwoordgenerators

Veiliger online betalen

Met alle online diensten die we gebruiken, is het belangrijk om voor elke account een veilig wachtwoord te hebben. Als een oplichter het wachtwoord voor je online winkels of voor je bank kan raden, kan hij of zij toegang krijgen tot bijvoorbeeld je bankrekening of je creditcardgegevens.


Een uniek en sterk wachtwoord helpt diefstal van je geld of persoonlijke informatie te voorkomen. Hier lees je meer over het maken van een zo sterk mogelijk wachtwoord.

Online winkelen zonder gegevens in te voeren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een beter beveiligde prepaid creditcard, zorgt voor meer veiligheid door de relatieve anonimiteit. Als je met een prepaid kaart betaalt, hoef je geen gegevens te delen, en voorkom je dat gegevens uitlekken. Geen (of zo weinig mogelijk) accounts aanmaken is de beste optie om diefstal van gegevens (en wachtwoorden) online te voorkomen.

Wil je toch wachtwoorden gebruiken voor jouw diensten? Dan kun je ervoor kiezen om een random wachtwoordgenerator te gebruiken.

Wat is een random wachtwoordgenerator?Veel mensen kiezen nog steeds wachtwoorden die bestaan uit de naam van een huisdier, hun postcode of adres, of hun meisjesnaam. Hoewel dit soort wachtwoorden natuurlijk gemakkelijker te onthouden is, is er een groot nadeel aan het gebruik ervan. Door middel van phishing (vissen naar je informatie) en geavanceerde programma's om wachtwoorden te kraken, worden deze wachtwoorden gemakkelijk ontdekt door scammers en dieven.


Een random wachtwoord maker (online of via een app te gebruiken) maakt een volledig willekeurig wachtwoord voor je. Dit wachtwoord bestaat meestal uit een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens. Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het te raden is. Door voor elke account die je hebt (óók voor je social media!) een wachtwoord aan te maken met een wachtwoordgenerator, verbeter je jouw online veiligheid aanzienlijk.

Hoe werkt een goede wachtwoord maker?Een random password generator maakt binnen enkele seconden een uniek wachtwoord voor je. We geven je later wat voorbeelden van betrouwbare wachtwoord makers die je kunt gebruiken om al je wachtwoorden te veranderen. Je kunt een random password generator op een website te gebruiken, maar je kunt ook kiezen voor een handige app.


De voordelen van het gebruik van een random wachtwoord generatorMet een goede wachtwoord maker laat je de app, de gekozen software of een website een uniek wachtwoord voor je maken. Je kunt zelf bepalen hoe lang het wachtwoord moet worden. Een langer wachtwoord is moeilijker te kraken. Het is belangrijk om nooit dezelfde wachtwoorden te gebruiken voor meerdere accounts.


De nadelen van het gebruik van een random wachtwoord generatorNatuurlijk zijn er niet alleen voordelen, maar ook nadelen aan het gebruik van een wachtwoordgenerator. Met onze onderstaande tips kun je wat nadelen van random wachtwoordgenerators vermijden:


Kies een goede wachtwoord generator

Ten eerste is het belangrijk om een betrouwbare random password generator te kiezen die geen cookies op je computer plaatst, en die je gekozen wachtwoorden op geen enkele manier opslaat.
Heb je accounts die belangrijk zijn (zoals internetbankieren, inloggen op je creditcardrekening of je e-mail)? Kies dan indien mogelijk voor 2-staps verificatie bij het inloggen, naast je nieuwe wachtwoord. Verwijder accounts op websites die je nooit meer gebruikt. Het hacken van oude accounts kan scammers veel nuttige persoonlijke informatie opleveren.


Maak altijd een ander wachtwoord per account
Maak altijd een uniek wachtwoord per account. Denk aan de accounts voor je social media, je e-mail, je bank en je creditcard. Vermijd het gebruik van een wachtwoordmanager die je nieuwe wachtwoorden onthoudt en voor je invult. Als een hacker erin slaagt om in het systeem van je wachtwoordmanager te komen, dan is dit een groot risico voor je online veiligheid.


Blijf anoniem bij gebruik van een random wachtwoordgenerator

Maak je wachtwoorden met een random wachtwoordgenerator? Stel dan je browser in op de 'incognitomodus' voordat je de wachtwoordcreator gebruikt. Op deze manier zorg je ervoor dat er zo min mogelijk gegevens over de wachtwoorden die je maakt (en je online gedrag en het bezoek aan de website van de generator) online worden opgeslagen.

Extra tip: Zorg ervoor dat de systeemupdates van je telefoon, tablet of computer altijd up to date zijn. Verouderde systemen zijn kwetsbaar als het gaat om de beveiliging van je gegevens, wachtwoorden en andere data.


De beste random wachtwoordgenerators om te proberen in 2022Wil je starten met het maken van nieuwe wachtwoorden met een random wachtwoord maker? Hier hebben we een aantal voorbeelden van betrouwbare wachtwoordgenerators in 2022 voor je op een rij gezet:

LastPass
Met behulp van de LastPass-app of -website maak je snel nieuwe wachtwoorden aan. Met de gratis (of betaalde) versie kun je wachtwoorden genereren op een Windows-, Mac- of Linux-computer. De app werkt zowel op iOS- als Android-telefoons. LastPass maakt gebruik van versleuteling op militaire graad (256-bit AES) en heeft een zero-knowledge beleid. Inloggen met een 2-factor authenticatie (2FA), en biometrisch inloggen is mogelijk. Een veilige random wachtwoordgenerator.

Dashlane
Met Dashlane kun je unieke wachtwoorden genereren die tot 40 karakters lang zijn. Daarnaast kunnen ook speciale tekens worden gekozen naar voorkeur. Het is mogelijk om de generator gratis te testen, zonder gebruik van een creditcard. Op die manier kun je binnen de testtijd al je wachtwoorden wijzigen.

Als je een nieuw wachtwoord kiest, geeft de achtergrondkleur van de website aan hoe sterk je nieuwe wachtwoord is: rood voor zwak, oranje voor gemiddeld, en groen voor sterk. Gebruik de app of de website voor het maken van random wachtwoorden.

NordPass
Met de NordPass random password creator (via de app of op de website) maak je wachtwoorden met maximaal 60 tekens. Hierbij is het mogelijk om aan te geven of je verwarrende tekens zoals 1 en I wilt vermijden. NordPass biedt ook een wachtwoordmanager. Het is mogelijk om de wachtwoordsterkte te controleren op de website van NordPass.


De ultieme online beveiliging voor jou en je persoonlijke gegevens


Is het gebruik van een password creator en het onthouden van al die verschillende wachtwoorden teveel gedoe? Weet dan dat het gebruik van zo weinig mogelijk online accounts de beste oplossing is om veilig gebruik te maken van diensten op het internet. Shop online met een prepaid creditcard, waarmee je weinig of geen persoonlijke informatie deelt met derden. Een prepaid creditcard is relatief anoniem in het gebruik.


Met prepaid geldkaarten, cadeaubonnen en prepaid creditcards van paysafecard of Transcash kan je winkelen en betalen voor diensten met geld dat je zelf op deze kaarten zet. Deze kaarten zijn veilig en snel op te waarderen via Beltegoed.nl. Dit kan vanaf elke plek ter wereld, zonder persoonlijke (of bank)gegevens te delen.


Terug naar het overzicht