Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
09-08-21 - 

Hoe kun je online betalen zonder bankrekening?

Wereldwijd winkelen we vaker online dan ooit tevoren. Natuurlijk is de Covid-19 pandemie een belangrijke reden om vaker online te shoppen of entertainment te kopen. Betaalde je eerder meestal met contant geld, of heb je geen bankrekening of creditcard? Dan kan het lastig zijn om voor online te betalen zonder bankrekening. Maar het is niet onmogelijk!

Redenen om geen bankrekening te hebbenAls je toevallig een slechte kredietwaardigheid hebt, of niet op een huisadres woont dat aan een specifieke bankrekening kan worden gekoppeld, is online kopen en betalen ronduit moeilijk.
Online betalen zonder bankrekening

Uit gegevens van de Wereldbank uit 2017 blijkt dat slechts 83% van de jongvolwassenen (15-24 jaar) in Ierland een bankrekening had. In 2014 was dit percentage 90%. De grootste redenen hiervoor; niet genoeg geld hebben, wonen in een landelijk gebied. Veel mensen kiezen ervoor om hun contante geld zelf veilig te bewaren. Wereldwijd hebben 1,7 biljoen mensen geen bankrekening.

Voor welke online betaalmethoden heb je geen bankrekening nodig?


PayPal zonder bankrekeningDe online betaaldienst PayPal maakt het mogelijk om geld te versturen en te ontvangen, zelfs zonder bankrekening of creditcard. PayPal is eenvoudig te gebruiken en vervangt cheques of postwissels. Veel online winkels en diensten accepteren PayPal als betaalmethode. Er zijn wel wat nadelen aan het gebruik van PayPal zonder bankrekening. Zo kun je bijvoorbeeld geen geld opnemen van jouw PayPal-rekening.


Met paysafecard (en andere prepaid creditcards) betalen zonder bankrekening


Je kunt een prepaid creditcard (ook wel prepaid geldkaart genoemd) kopen zonder bankrekening. Als je eenmaal een prepaid creditcard hebt, kun je er online op duizenden websites mee betalen.

Een goed voorbeeld van een prepaid kaart is paysafecard. Dat is een populaire prepaid creditcard met een waarde van maximaal €175. Je kunt hem kopen met PayPal of met een andere prepaid creditcard.

Bovendien maakt Paysafe het mogelijk om te winkelen bij online winkels zoals Amazon zonder dat je een bankrekening nodig hebt. Selecteer gewoon Paysafecash als betaaloptie tijdens het afrekenen. Je ontvangt dan een rekening met een barcode. Deze laat je scannen bij geselecteerde winkels zoals Haan, Esso, Shell of BP. Om van deze optie gebruik te maken, moet je eerst een My Paysafe card-account aanmaken.

Natuurlijk kun je ook andere prepaid geldkaarten of prepaid creditcards kopen met contant geld of PayPal. Voorbeelden zijn Transcash, Neosurf, Revolut, prepaid Mastercard, Wise en Wirex.


Met Bpaid prepaid creditcard (België) betalen zonder bankrekeningIn België kun je ook een prepaid kredietkaart kopen bij Bpost, bijvoorbeeld met contant geld. Dit is de Bpaid kaart.

Met prepaid Mastercard betalen zonder bankrekeningMet prepaid Mastercards kun je online te betalen zonder bankrekening. Ze zijn veilig en kunnen gemakkelijk online worden opgewaardeerd, net als andere prepaid geldkaarten of prepaid creditcards. Je kunt er zelfs voor kiezen om een makkelijk te gebruiken E-wallet aan te maken om met dit type prepaid kaart te gebruiken.

Prepaid Mastercards worden ook wel Mastercard gift cards genoemd.


CadeaukaartenCadeaukaarten zijn de kaarten van een bepaald merk die je bij een groot aantal winkels kunt kopen. Voorbeelden van cadeaukaarten zijn Nintendo cadeaukaarten, maar ook de Playstation Store, Blizzard en Read Dead Online cadeaukaarten. Deze kaarten kun je alleen gebruiken om uit te geven bij het merk dat op dit type prepaid cadeaukaart vermeld staat.

Je koopt deze cadeaukaarten gewoon met contant geld bij je favoriete winkel, of je koopt de kaarten online (in dat geval heb je een bankrekening nodig, of bijvoorbeeld een PayPal-account). In Nederland kun je voor deze kaarten betalen via je beltegoed of contract van je mobiele telefoon (in de meeste gevallen).


Hoe werkt een prepaid creditcard?Prepaid creditcards voor eenmalig gebruik, zoals de paysafecard, Transcash en Neosurf, geven je een digitale code die je rechtstreeks kunt gebruiken als betaalmiddel bij de door jou gekozen shop. Zodra het tegoed op je kaart op is, kun je de kaart niet meer gebruiken.

Prepaid creditcards die je kunt opwaarderen werken anders. Je kunt er geld op zetten bij de verkoper van de kaart. Daarna kun je het tegoed op je kaart gebruiken om online op te waarderen (in de meeste gevallen). Gebruik de kaart om online te betalen zonder bankrekening, of betaal met je prepaidkaart aan de kassa in een winkel. Net als met een bankpas. Elk aankoopbedrag wordt afgetrokken van het tegoed dat je op je prepaid kaart hebt gezet.


Prepaid creditcards opwaarderen zonder bankrekeningKoop een opwaardeercode met contant geld en zet tegoed op je prepaid creditcard met deze code. Ook is het mogelijk om jouw prepaid creditcard online op te waarderen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld betalen met PayPal of met een vergelijkbare betaaldienst. Houd er rekening mee dat je mogelijk een bankrekening nodig hebt om online een code te kopen, afhankelijk van de website waarop je deze koopt. In sommige landen, zoals Nederland, kun je jouw prepaid creditcard opwaardeercode betalen met je beltegoed (of via je mobiele telefooncontract).


De vrijheid van prepaid creditcards


Het gebruik van cadeaukaarten, prepaid creditcards en geldkaarten geeft je de volledige controle over jouw geld. Het opwaarderen van je prepaid kaart is eenvoudig. Je hoeft je geen zorgen te maken over onverwachte rekeningen. Kortom; jij houdt de controle over je uitgaven en je kunt het banksysteem omzeilen als je dat wilt.


Terug naar het overzicht