Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
10-02-22 - 

Offline navigatie: Alles wat je moet weten

Offline navigatie: Alles wat je moet wetenWe maken vaak gebruik van routekaarten op onze telefoons. Om dat nieuwe restaurant te kunnen vinden. Of om de weg te vinden naar het kantoor waar je sollicitatiegesprek plaats vindt. Of om de leukste bezienswaardigheden te vinden op vakantie. Je kunt zelf vast meer redenen bedenken om je navigatie te gebruiken. Het is nou eenmaal handig om de kaarten op je telefoon te gebruiken. offline kaarten

Wat minder handig is aan het gebruiken van de navigatie op je telefoon: je verbruikt veel data en vraagt veel van je accu. Vooral in het buitenland is het niet prettig om veel kostbare data te moeten verbruiken. Ook is het snel leeglopen van de accu van je telefoon wanneer je de navigatie gebruikt geen pluspunt.

Wat is de oplossing? Hoe kun je het best gebruik maken van de navigatie en kaarten op je telefoon? Hoe doe je dit zonder veel data en stroom te verbruiken? Het antwoord: gebruik offline kaarten! We vertellen je meer over offline kaarten. Ontdek waarom offline navigatie zo handig is! Ook laten we je zien hoe de meest gebruikte offline navigatie werkt. Laten we van start gaan!

Offline kaarten: Waarom zou je offline kaarten gebruiken?Wat zijn de voordelen van offline kaarten? We zeiden het al: Met offline kaarten verbruik je minder data en stroom. Maar er zijn meer redenen waarom het gebruiken van offline navigatie en offline kaarten handig is.

Verbruik minder data en betaal minder roamingkosten.

Het gebruiken van veel data kan duur zijn. Bij roamingkosten geldt dit nog meer. Als je naar het buitenland reist, wil je door vreemde steden kunnen navigeren zonder al te veel data te verbruiken. In dit geval kun je prima gebruik maken van offline navigatie. Je kunt offline kaarten downloaden wanneer je in je hotel bent, of thuis wanneer je wifi hebt. Die gedownloade kaarten gebruik je om mee op verkenning te gaan.

Natuurlijk kunnen je data nog steeds op raken. Geen zorgen als je door je data heen raakt en een prepaid abonnement hebt. Je kunt je beltegoed en data overal ter wereld opwaarderen, hier op Beltegoed.nl. Zoek een locatie met WiFi en ga naar onze beltegoed-pagina. Hier kun je binnen enkele seconden je beltegoed opwaarderen. Zo kun je snel weer op pad.

Data opwaarderen

Maak je geen zorgen over de mobiele ontvangst

Er zijn nog steeds plekken in de wereld waar de mobiele dekking niet geweldig is. Zelfs in Europa zijn er nog tal van plaatsen op het platteland waar 4G nog niet de norm is. Daar kan het een eeuwigheid duren voor online kaarten geladen zijn. Offline kaarten bieden een oplossing.

Ze laden sneller.

Over snellere laadtijden gesproken: niet iedereen heeft de nieuwste iPhone of Android-telefoon. Op oudere modellen laden online kaarten soms traag en is de batterij ook snel leeg. Offline kaartnavigatie werkt in deze gevallen vaak een stuk sneller en makkelijker.


Offline kaarten: De NadelenNatuurlijk zijn er ook nadelen aan het gebruik van offline kaartnavigatie. De grootste nadeel is dat de informatie die je ziet alleen zo actueel is als de laatste kaart die je hebt gedownload. Ben je bijvoorbeeld een jaar lang vergeten een nieuwe kaart te downloaden? Dan zou je wel eens voor verrassingen kunnen komen te staan omdat de kaart niet meer up-to-date is. Veel offline kaarten bieden automatische updates, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. We laten je hieronder zien hoe je die aan en uit kunt zetten.

Veel apps met kaarten bieden andere functies die gebruik maken van het internet. Zoals live verkeersinformatie. Die werken niet als je offline kaartnavigatie gebruikt.

Eén ding dat wel werkt is actieve navigatie. Misschien denk je dat het gebruik van een kaart met navigatie data verbruikt. Maar je telefoon gebruikt GPS om te weten waar je bent op de kaart. Dus als je een verkeerde afslag neemt, weet de offline kaart nog steeds waar je bent. De kaart toont dus nog steeds jouw locatie.

Werkt Google Maps offline?Ja! Je kunt Google Maps offline gebruiken voor navigatie. Je kunt offline kaarten van elk gebied in Google Maps downloaden in de app op je telefoon. Dit werkt zowel op een iPhone als op een Android telefoon.

Hoe kun je Google Maps offline opslaan:

1. Ga naar de Google Maps app op je telefoon

2. Druk op de menuknop in de linkerbovenhoek. Dit is waarschijnlijk het pictogram van je Google-account.

3. Selecteer Offline kaarten in het keuzemenu.

4. Hier zie je alle kaarten die je hebt gedownload. Om een nieuwe te downloaden, druk je op Kies je eigen kaart.

5. Sleep en schuif om het gebied te selecteren dat je wilt downloaden als een kaart en kies download.

6. Je hebt een nieuwe offline kaart, klaar voor gebruik!


Google Maps stelt offline kaarten automatisch in om ze via WiFi bij te werken. Zo weet je dat je altijd de laatste versie van de kaart op je telefoon hebt. Wil je dat niet? Je kunt dit uitschakelen in het Offline kaarten menu in de app. Klik op het menu icoontje rechts bovenin. Hier kan je de automatische updates uitschakelen. Of je instellingen veranderen zodat de kaarten alleen over Wi-Fi downlouden.

Meer informatie over offline kaartnavigatie met Google Maps kan je hier vinden.

Werkt Waze ook offline?Jammer genoeg is Waze niet gebouwd voor offline kaartnavigatie. Waze werkt door het voortdurend verzamelen van real-time gegevens van andere Waze gebruikers. Zo kan Waze je de meest actuele informatie over de rijomstandigheden geven. Het informeert je over de laatste wegwerkzaamheden, verkeersopstoppingen of ongevallen op je weg. Hiervoor worden data gebruikt. Er is geen officiële manier om Waze als offline kaart te gebruiken, wel hebben gebruikers een manier gevonden om Waze offline te gebruiken. Gebruik je Waze graag en wil je Waze offline kunnen gebruiken? Dan kan dat op deze manier:

Hoe kun je Waze kaarten offline gebruiken:

1. Open de Waze-app als je een WiFi-verbinding hebt.

2. Voer de locatie in waar je heen wilt. Als je startlocatie anders is dan waar je nu bent, dan kun je dat ook veranderen.

3. Druk op de 'go' knop, alsof je direct vertrekt.

4. Waze berekent de meest efficiënte route en houdt rekening met verkeersopstoppingen en andere factoren. Het slaat deze route op in je geheugen.

5. Je kunt deze route nu vanuit het geheugen gebruiken zonder internettoegang.

6. Schakel mobiele gegevens uit om te voorkomen dat Waze de route automatisch herberekend en data verbruikt.

Dit werkt zelfs als je de app sluit. Je kunt het dus ook gebruiken als je geen internetverbinding hebt. Waze bewaart ook je zoekgeschiedenis op je telefoon, zodat je niet alleen de laatste zoekactie offline kunt gebruiken, maar alle recente zoekacties. Deze offline kaarten worden opgeslagen in je cache. Dit kost wat RAM geheugen. Het is ongeveer 50MB RAM als je meestal routes in hetzelfde gebied gebruikt. Het zou dus niet teveel moeten zijn. Gebruik deze gids als je meer wilt weten over hoe je Waze kaarten offline kunt gebruiken.


Werkt Apple Maps offline?Vraag jij je af hoe je Apple Maps offline kunt gebruiken? Net als Waze is Apple Maps niet gemaakt voor offline kaartnavigatie. Maar je kunt Apple Maps nog steeds op dezelfde manier offline gebruiken. Plan een route wanneer je een WiFi-verbinding hebt en Apple Maps slaat hem op in de cache op je telefoon. Als je jouw data uitzet, werkt de kaart nog steeds.

Er zijn twee nadelen aan het gebruik van Apple Maps op deze manier. Het gebruikt een hoop ruimte op je iPhone. Dus als je telefoon niet veel geheugen heeft, is deze optie niet zo geweldig. Het slaat ook alleen de route op. Dit betekent dat het gebruik van Apple Maps in offline modus je brengt waar je heen wilt, maar niet terug naar huis.

Een offline kaarten-app kiezen die bij je past.We hebben besproken waarom offline kaartnavigatie handig is en of de meeste navigatie-apps op mobiele telefoons offline kunnen worden gebruikt. Er bestaan nog veel meer apps voor offline navigatie. Hoe weet je welke het best bij jou past? Hier zijn wat punten om op te letten:

Werkt de app met GPS navigatie?

Zoals eerder gezegd, kost GPS-navigatie geen mobiele data. Maar niet alle offline navigatie apps hebben deze functie. Als je offline kaartnavigatie wilt gebruiken om een route te plannen, heb je een app nodig die offline GPS biedt.

Welke informatie wil je op de offline kaart kunnen zien?

Als je alleen een route zoekt, heb je niet veel extra informatie op je kaart nodig. Maar als je op zoek bent naar een leuk restaurant of plaatsen om te bezoeken, dan is het fijn om een offline kaart te hebben die dit soort plaatsen toont. Dit geldt ook als je gaat wandelen of fietsen en een kaart wilt kunnen gebruiken waarop je de beste plekken vindt om te rustplaatsen of restaurantjes.

Hoeveel geheugen kost het gebruiken van een offline kaart?

Zoals we hebben gezien in onze vergelijking tussen Apple Maps en Waze, kan er een behoorlijk verschil zijn in hoeveel geheugen een offline kaart gebruikt. Als het beschikbare geheugen van je mobiele telefoon beperkt is, kun je het misschien beter doen met een offline kaart die niet veel gebruikt.

Ben je er klaar voor om meer te ontdekken over offline kaartnavigatie? Bekijk dan onze aanbevelingen voor de beste offline kaarten apps.


Terug naar het overzicht