Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
21-10-21 - 

Hoe kies je de beste telefoons voor tieners en jouw budget?

Jouw tiener wil een eigen mobiele telefoon. En het liefst een smartphone. Op welke leeftijd geef je een mobiele telefoon aan tieners? En wat zijn de beste telefoons voor tieners om te gebruiken voor social media, chatten en het internet?

We vertellen je alles over het kiezen van een telefoon voor jouw kind. Van het bepalen van het juiste moment om een telefoon te geven tot het stellen van regels. Ook helpen we je bij het kiezen van een telefoonabonnement voor tieners.

alt

Bepalen wanneer je jouw tiener een mobiele telefoon geeftKinderen kunnen er nogal op gebrand zijn hun eigen telefoon te willen en nodig te hebben. Ook hebben ze vaak een duidelijke mening over het type mobiele telefoon dat ze willen. Jij kent jouw kind het best. Neem de tijd om te bedenken of jij ook vindt dat de tijd rijp is voor een mobiele telefoon voor jouw tiener.

Realiseer je dat smartphones niet de enige telefoons voor tieners zijn. Afhankelijk van je voorkeuren zijn er genoeg opties voor goedkope telefoons voor tieners zonder internettoegang, of met internettoegang. Je zou jouw kind bijvoorbeeld eerst kunnen leren omgaan met een eigen mobiele telefoon met een eenvoudig model zonder allerlei dure mogelijkheden.

Jij betaalt hoogstwaarschijnlijk de telefoonrekening. Het is (zeker in het begin) handig om telefoons voor tieners te overwegen die goedkoop zijn. Je hoeft je tiener niet te laten starten met een iPhone, zeker niet een gloednieuwe. In plaats daarvan kun je kijken naar een goedkoper type mobiele telefoon, of naar een tweedehands telefoon.
Zie de eerste mobiele telefoon voor jouw kind als een mooie kans om verantwoordelijkheid bij te brengen. Het is niet ongebruikelijk om met je kind af te spreken dat hij of zij in de toekomst een nieuwere telefoon krijgt, wanneer een bepaalde proefperiode is afgelopen.

Vraag jezelf af of jouw tiener verantwoordelijk met zijn telefoon kan omgaan, de telefoon niet zal beschadigen of kwijtraken en de kosten van sms'en en bellen en browsen kan bewaken. Denk je dat het tijd is om een mobiele telefoon voor je tiener aan te schaffen? We vertellen je graag meer over alle opties.Jouw tiener voorbereiden op veilig telefoongebruikVoordat je een mobiele telefoon kiest voor jouw tiener, is het tijd om te praten over het internet en mobiele veiligheid. Heb het hier samen over, nog voor je kind naar de middelbare school gaat. Bekijk bijvoorbeeld samen online educatieve filmpjes over veilig gebruik van mobiele telefoons.


Social media gebruiken op telefoons voor tienersIs het tijd voor een mobiele telefoon voor jouw tiener? Dan is het tijd om om de tafel te gaan zitten en een paar gesprekken te voeren over het gebruik van sociale media. Voor tieners onder de 16 jaar kunnen ouders een co-account aanmaken op sociale media. Je kunt in de gaten houden wat er wordt gecommuniceerd en filters voor ouderlijk toezicht instellen. Hiermee houd je het internet en social media gebruik van jouw kind in de gaten met een gratis Parental Control-app. Zo help je jouw kind online veilig te blijven.

Tip: een limiet stellen aan schermtijd (en schermtijd minstens 3 uur voor bedtijd beëindigen) is een must bij de meeste tieners. Als ouder heb je het volste recht om kieskeurig te zijn over de apps die je tiener op zijn telefoon mag gebruiken. Bespreek welke apps zijn toegestaan en blijf samen communiceren over apps, het gebruik van hun telefoon en wat er online gebeurt.


Telefoons voor tieners: de juiste telefoon kiezenEen van de eerste vragen die je jezelf kunt stellen als je onderzoek doet naar telefoons voor tieners is; heb ik een nieuwe mobiele telefoon of smartphone nodig?

Als je oude telefoon nog werkt, waarom zou je die dan niet aan je tiener geven? Het is een goede manier om geld te besparen. Houd er wel rekening mee dat het besturingssysteem van hele oude telefoons soms geen updates meer krijgt.

Wil je liever een gloednieuwe telefoon voor je tiener? Een Android telefoon is vaak de goedkoopste optie. Merken als Huawei maken Android-telefoons in een betaalbare prijsklasse.


Een nieuwe telefoon kiezen voor jouw tienerEen gloednieuwe smartphone voor jouw tiener koop je voor een bedrag rond de € 200. Goedkopere telefoons hebben vaak minder opslagruimte, rond de 16 of 32 GB. Dit is overigens echt nog steeds voldoende ruimte voor foto's en videos. Ook de camera is vaak van een iets mindere kwaliteit. Dit hoeft geen probleem te zijn, tenzij je tiener een aankomend professioneel fotograaf is!


Android telefoons voor tieners
Natuurlijk wil je niet te veel betalen voor de (eerste) smartphone van je kind. Tegelijkertijd begrijp je ook dat tieners het vaak belangrijk vinden om er goed uit te zien met hun nieuwe smartphone. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel uitstekende instaptelefoons voor tieners verkrijgbaar voor een klein prijsje. Maak gebruik van doorverkoop-platforms of -winkels, of koop een tweedehands telefoon of een goedkopere nieuwe telefoon.

Enkele voorbeelden van goede en betaalbare Android-telefoons voor tieners zijn:

  • De Samsung Galaxy A7: Een goede keuze als je op zoek bent naar een goedkopere Android-telefoon voor tieners. Het stevige ontwerp heeft een metalen behuizing. De drievoudige camera maakt foto's van goede kwaliteit en de 3300 mAh batterij is sterk. Deze eenvoudig te gebruiken telefoon heeft 4 GB operationeel geheugen. Een perfecte keuze als mobiele telefoon voor tieners!
  • De Huawei P Smart (2019): Nog een slimme keuze als je op zoek bent naar een goede Android telefoon.Deze telefoon biedt voldoende geheugen om foto's en video's op te slaan. Aan de achterkant zit een dubbele 13 en 2 megapixel camera met handige functies, en een goede 8 megapixel selfie camera aan de voorkant. Het grote scherm (6,2 inch) is ideaal voor tieners die graag spelletjes willen spelen op hun telefoon.
  • De Sony Xperia L3 Android telefoon heeft een eenvoudig ontwerp dat vrij stevig lijkt te zijn. Het 5,7 inch scherm van sterk Gorilla Glass is onbreekbaar en groot genoeg om video's te kunnen bekijken en spelletjes te spelen. Deze telefoon heeft 32 GB aan geheugen.


iOS telefoons voor tienersiPhones zijn natuurlijk erg populair bij kinderen en tieners. Toch wil je misschien niet meteen een grote som geld uitgeven voor een dure telefoon. De iPhone SE kan een goed alternatief zijn voor een duurdere nieuwe iPhone voor tieners met alle nieuwste functies. De A13 Bionic processor zorgt ervoor dat deze telefoon lang meegaat. Natuurlijk kun je altijd eens rondvragen in je vriendenkring, de meeste iPhone fans hebben thuis wel een oudere ongebruikte iPhone liggen die ze misschien wel willen verkopen.


De beste telefoons zonder internet voor tienersTieners en social media zijn niet altijd een goede combinatie. Je zou niet de eerste ouder zijn die merkt dat je kind veel meer tijd op sociale media doorbrengt dan je zou willen. Als je het nog een beetje te vroeg vindt voor jouw kind om gebruik te maken van social media, of dat alleen in huis wilt toestaan, kun je een telefoon zonder internet overwegen. Deze telefoons kunnen goede instapmodellen zijn voor tieners zijn en helpen gezonde internet- en social media-gewoonten op te bouwen.

Een voorbeeld van een goede telefoon voor tieners zonder internet is de Nokia 225 4G. Hij is betaalbaar, biedt geen internet en is stevig. Het is een goede telefoon en aangezien de 2G- en 3G-netwerken door de telefoonproviders zullen worden afgesloten, is de 4G-optie een goede keuze. Kies voor een van de goedkopere mobiele telefoons die gewoon gemaakt zijn voor sms'en, bellen en het spelen van een paar spelletjes die bij de telefoon worden geleverd.

Ook kun je nog steeds een smartphone voor je tiener kopen en ervoor kiezen om de instellingen voor ouderlijk toezicht (of een app hiervoor) op het toestel zelf te gebruiken. Hiermee kun je bepaalde websites blokkeren, voorkomen dat je tiener online gaat en nog veel meer.


Nadat je een telefoon voor tieners hebt gekozenIntroduceer een paar eenvoudige regels voor het gebruik van mobiele telefoons voordat je jouw kind een eigen telefoon geeft. Denk aan regels voor het gebruik van de telefoon thuis, bijvoorbeeld na schooltijd. Wanneer en hoe lang mag je tiener zijn of haar telefoon thuis gebruiken? Zijn er bepaalde kamers in huis (de slaapkamer, de eetkamer) waarin je het telefoongebruik wilt beperken? Wil je dat jouw kind zijn telefoon een paar uur voor bedtijd inlevert?


Regels voor telefoongebruik voor kinderen van16 jaarMaak duidelijke regels voor jouw tiener wat betreft het gebruik van de nieuwe mobiele telefoon. Dit kan helpen om afleiding van huiswerk, tijd met vrienden en verantwoordelijkheden thuis te voorkomen. Leg de telefoon bijvoorbeeld 's nachts aan een oplader voor je kind en geef hem 's ochtends voor schooltijd weer terug.
Op deze manier kun je de schermtijd actief beperken. Onderzoek heeft aangetoond dat te veel schermtijd en tijd die wordt besteed aan social media een negatief effect kan hebben op de geestelijke gezondheid, de slaap en het sociale leven van je tiener. Wil je meer weten over de effecten van schermtijd op tieners en kinderen? Lees hier verder.

Geef jouw kind voldoende voorlichting over de mogelijke gevaren - en het herkennen daarvan - online of in chatrooms. Leer hem of haar nooit voor iets te betalen (of iets te kopen) zonder je toestemming. Maak je tiener bewust van cyberpesten. Vertel je kind dat je altijd beschikbaar bent voor een gesprek over online gebeurtenissen en gedrag. Beperk social media-accounts tot één account en blijf op de hoogte van de online activiteiten van jouw tiener.

Telefoonabonnementen voor tienersHeb je een goede mobiele telefoon voor tieners gevonden? Dan is het tijd om te kijken naar een (prepaid) abonnement.

Bespreek de kosten en de verantwoordelijkheid van het beperken van belkosten met je kind. Door te kiezen voor een goedkoop prepaid abonnement voor je tiener heb je altijd vaste kosten. Jouw kind krijgt een melding op de telefoon te zien wanneer het beltegoed bijna op is. Je kunt het beltegoed van je tiener altijd en overal online opwaarderen.

Met een prepaid telefoonabonnement stel je een duidelijke limiet aan de telefoonkosten van je kind. Dit is een mooie kans om het kind zelf verantwoordelijk te maken wat betreft het beltegoed en het telefoongebruik. Bekijk hier de vele mogelijkheden en providers, zoals bijvoorbeeld Vodafone prepaid.


Terug naar het overzicht