Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
17-01-23 - 

Hoe kun je anoniem geld overmaken?

We geven meestal de voorkeur aan contant geld als we anonieme giften doen. Briefgeld laat geen sporen achter. Maar wist je dat je ook anoniem digitaal geld kunt overmaken?

Er kunnen verschillende redenen zijn om je identiteit geheim te houden. Misschien wil je anoniem geld doneren aan een goed doel, of vrienden in nood helpen zonder ze in verlegenheid te brengen.

alt

Is anoniem geld overschrijven mogelijk?


Jazeker. Wat je reden ook is om anoniem geld over te maken, er zijn een flink aantal manieren waarop je dit online kunt doen.

Anoniem geld overschrijven is in Nederland niet zo makkelijk als bijvoorbeeld in de VS, waar je de Cash App zou kunnen gebruiken.

Toch kun je ook in Nederland anoniem geld versturen. We geven een aantal voorbeelden van manieren waarop anoniem geld overschrijven mogelijk is.

Anoniem geld doneren


Natuurlijk kun je volledig anoniem wat geld in een collectebus voor een goed doel gooien. Lijkt het je handig om ook digitaal geld te kunnen geven op dezelfde manier?

Dat kan!

  • Met een prepaid kaart
De makkelijkste manier om anoniem geld te kunnen overmaken is met een prepaid creditcard of prepaid geldkaart, bijvoorbeeld met paysafecard. Je hoeft je niet te registeren en geen account te openen om zo'n kaart te kunnen kopen. Je koopt een prepaid creditcard voor het bedrag dat je wilt overmaken of doneren. Handig!

Vervolgens bezoek je de website van je favoriete goede doel en je gebruikt de gegevens van je prepaid card. Heel eenvoudig.

  • Doneren op een website
Op websites zoals JustGiving kun je anoniem geld doneren. Denk er wel aan om geen persoonlijke informatie in te vullen - en vink aan dat je niet wilt dat er contact met je kan worden opgenomen - als je anoniem geld wilt doneren.

Bij het doneren in euros aan een Nederlands goed doel op JustGiving, wordt wel een vergoeding van 5% in rekening gebracht (van je donatiebedrag afgehaald). Ook kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor het verwerken van je donatie. Hier (Engelstalig) kun je de tarieven van JustGiving nalezen.

  • Crypto
Tegenwoordig maken veel goede doelen het mogelijk om crypto te doneren. Helaas zijn dat er nog niet veel. Hier lees je meer over goede doelen waaraan je donaties kunt doen in crypto.

Verdiep je in jouw favoriete goede doelen en onderzoek of ook jouw favoriete doel donaties in crypto accepteert. Een goed voorbeeld van een goed doel dat dit al vroeg mogelijk maakte is AMREF.

Goed om te weten


Sommige goede doelen accepteren liever geen anonieme donaties. Het kan toch mogelijk zijn om anoniem geld naar zulke goede doelen te sturen. Je moet dan wel hun voorwaarden respecteren en contactgegevens verstrekken. Als je echt anoniem wilt blijven, overweeg dan om aan een ander goed doel te geven.

Anoniem geld overschrijven naar iemand anders


Het geven van contact geld is de makelijkste menier om iemand direct financieel te kunnen helpen. Maar er zijn situaties waarin contact geld geven niet handig is. Het versturen van geld per post is niet veilig en langzaam. Het kan verloren raken of gestolen worden.

Dus op welke manieren kun je online anoniem geld versturen?

  • P2P
Met peer-to-peer diensten als PayPal kun je anoniem geld versturen. Daarvoor hoef je alleen het rekeningnummer van de ontvanger te weten. Vergeet niet dat je e-mailadres wordt getoond wanneer je een persoonlijke betaling via PayPal verstuurt. Om anoniem te blijven, moet je misschien een nieuwe rekening aanmaken. Gebruik een gratis e-mailadres om een rekening te maken die de ontvanger niet herkent.

  • Beltegoed opwaarderen
De meeste mensen stellen hulp met hun belkosten op prijs. Alles wat je nodig hebt is hun telefoonnummer om anoniem beltegoed te sturen via de Beltegoed.nl of app.

  • Cadeaubonnen
Je kunt ook anoniem een cadeaubon naar iemand toe sturen. Dat kan een digitale cadeaubon zijn, of een fysieke gift card. Denk bijvoorbeeld aan een Amazon cadeaubon, of een Bol.com cadeaubon. Ook is het mogelijk om een geldkaart of geld code te sturen. Voorbeelden hiervan zijn de Neosurf kaart of een Transcash code. Op Beltegoed.nl kun je deze bonnen binnen enkele seconden digitaal verzenden.

  • Geldinzamelingsactie
Misschien kun je voorstellen een inzamelingsactie op te zetten. Iedereen kan websites als GoFundMe gebruiken om een actie op te zetten. Wees je ervan bewust dat begunstigden de namen van donateurs kunnen zien. Om anoniem te doneren, zou je kunnen doneren met een prepaid kaart.

Goed om te weten


Denk goed na of het verstandig is om anoniem geld te sturen. Sommige mensen zouden een ongevraagde gift kunnen wantrouwen. Misschien denken ze zelfs dat het om oplichting gaat. Maak alleen anoniem geld over als je zeker weet dat dit de juiste aanpak is.


Terug naar het overzicht