Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
12-10-22 - 

Is 5G beter dan 4G?

Nu 5G beschikbaar is op alle nieuwste smartphones, vraag je je misschien af of het tijd is om te upgraden. Laten we eens kijken naar 5G in vergelijking met 4G en een antwoord proberen te vinden op de hamvraag: Is 5G beter dan 4G?

Wat zijn de voordelen van 5G?


5G is de vijfde generatie mobiele technologie. 5G biedt ultrasnelle draadloze data voor telefoons, apparaten en zelfs voor internet thuis.

De nieuwste 5G-technologie biedt maximale downloadsnelheden van 1,25 GB per seconde. Met die snelheid kun je een 4K-film in slechts een paar seconden downloaden.

5G is de toekomst van het internet, waarbij alles continu online zal zijn. Dit is het Internet of Things (IoT), slimme steden, bestuurderloze auto's, cloud computing en alle andere kreten die je vast voorbij hebt horen komen.

Hier volgen de belangrijkste features van de voorgaande internetgeneraties, als je door de tijd heen niet meer weet hoe snel technologie en mobiele telefoons zijn veranderd:
  • Jaren 1980: 1G - alleen analoge telefoongesprekken
  • Jaren 1990: 2G - digitale spraakoproepen en SMS
  • Sinds 2000: 3G - mobiel internet
  • Sinds 2010: 4G - mobiele video

alt

Het grootste verschil tussen 5G en 4G


Hogere snelheden zijn het belangrijkste verschil tussen nieuwe generaties van mobiele technologie. 4G was bij de introductie een grote verbetering ten opzichte van 3G. Dat geldt ook voor 5G versus 4G.

Alle draadloze techniek maakt gebruik van radiogolven. Van satellietcommunicatie tot Wi-Fi, het zijn golven die door de lucht worden gezonden. Zo werkt het ook met 5G-netwerken. Ze breiden zich alleen uit naar een nieuw deel van het spectrum.

Zelfs als je geen 5G gebruikt, heb je misschien al een verschil opgemerkt tussen 5G- en 4G-netwerken. Er zijn veel meer zendmasten. Dat komt omdat 5G gebruik maakt van "small cells". Elke celtoren bestrijkt een kleiner gebied, dus zijn er veel meer torens nodig voor 5G-netwerken. Zo zie je ze misschien eerder op lantaarnpalen dan op hoge masten.

De voordelen van 5G ten opzichte van 4G


  • Snelheid. De maximale theoretische downloadsnelheid voor 4G-LTE Advanced is ongeveer 35 MB per seconde. Dat betekent dat 5G bijna 40 keer sneller is. Tenminste op papier.

    Toepassingen:
    - Streamen van hoge kwaliteit video
    - Snel delen van enorme hoeveelheden data
    - Internet thuis
    alt
    (De downloadsnelheden worden, om redenen die alleen bij computernerds bekend zijn, meestal aangegeven in megabits per seconde. Maar megabits zijn niet hetzelfde als megabytes. Dit leidt soms tot verwarring. Heb je je ooit afgevraagd waarom je 100mbps internet thuis niet 100MB in een seconde lijkt te downloaden? Dat zit zo. Er zitten acht bits in een byte, dus 100 megabits is eigenlijk maar 12,5 megabytes. We gebruiken megabytes om verwarring te voorkomen).


  • Latentie. Downloadsnelheden zijn maar een deel van het verhaal. Een goede online verbinding heeft ook te maken met een lage latentie. De geadverteerde downloadsnelheden tonen alleen de hoeveelheid gegevens die je binnenhaalt. De latentie geeft weer hoe snel je apparaat communiceert via het internet. Lager is beter.

    5G vs 4G latentie is net zo'n groot verschil als de downloadsnelheid. Bij 4G is een gemiddelde latentie van 50 milliseconden normaal. Met 5G zouden we uiteindelijk minder dan een milliseconde kunnen zien.

    Dat lijkt misschien niet veel, maar dat is het verschil tussen een normaal gesprek en vastgelopen videochats waar we aan gewend zijn. Alles wat real-time communicatie nodig heeft, heeft baat bij een lage latency.

    Lage latentie is zelfs een van de grootste voordelen van 5G. Bijna onmiddellijk informatie kunnen uitwisselen is een game-changer.

    Toepassingen:
    - Virtual reality en augmented reality
    - Mobiel gamen
    - Bestuurderloze auto's

  • Bandbreedte. Bandbreedte gaat over de hoeveelheid data die het netwerk in één keer kan verwerken. De grenzen van 4G bandbreedte kun je merken in zeer drukke gebieden. Wanneer iedereen tegelijkertijd het internet probeert te gebruiken, kan dit tot vertraging leiden.

    5G versus 4G bandbreedte levert een enorme verbetering op. Veel meer apparaten kunnen tegelijkertijd gebruik maken van een 5G netwerk.

    In een gebied ter grootte van een doorsnee stratenblok kan 4G LTE ongeveer 2.000 apparaten ondersteunen. Met 5G zou dit kunnen oplopen tot 1 miljoen apparaten. Dit soort bandbreedte is nodig om de slimme steden van de toekomst te bouwen. Daarnaast is het nuttig voor slimme fabrieken en zelfs voor slimme landbouw. Zodra alles zich online afspeelt, is een flinke bandbreedte van groot belang.

    Toepassingen:
    - Slimme steden, fabrieken, boerderijen
    - Verbonden sensoren
    - Augmented live evenementen

De voordelen van 5G in vergelijking met 4G


Er zijn enkele zwakke punten als het gaat om 5G versus 4G. Hier volgen een paar van de grootste nadelen van 5G:

  • Batterijverbruik. Ja, je batterij loopt sneller leeg op 5G. Bij de meeste smartphones kun je 5G alleen gebruiken als het ook echt sneller is dan de beschikbare 4G. Dat brengt ons bij nog een van de nadelen van 5G:

  • Geen ver bereik. 5G signalen reiken niet ver. In de praktijk maken de meeste huidige 5G-signalen gebruik van een langzamere variant die grotere afstanden kan afleggen. Als je wilt weten welke netwerkoperators de beste prestaties leveren met 5G, kijk dan hier.

  • Een zwak signaal. De snelste 5G netwerk is niet erg goed in het passeren van obstakels, dit is nu nog een van de nadelen van 5G ten opzichte van 4G. 5G is op papier sneller dan Wi-Fi, maar veel slechter in het om hoeken of door muren gaan.

  • Patchy dekking. Het bouwen van 5G-netwerken gaat veel tijd kosten. De meeste grote steden hebben al een goede dekking, maar daarbuiten is die beperkt. Dat is nu nog een nadeel van 5G. Hier zie je de 5G-dekking.

  • Duur. Omdat 5G snel door je data heen gaat, kun je je beltegoed sneller verbruiken en dus hogere kosten maken. Je zult mogelijk vaken beltegoed moeten opwaarderen. Dit is een van de nadelen van 5G, maar de snelheid van het netwerk is een duidelijk voordeel. Lees ons blog over de beste data-abonnementen om dit te voorkomen.

Mythes over 5G


Een aantal mensen maakt zich zorgen over de effecten van 5G op de gezondheid. Zo vreest men dat 5G Covid-19, kanker, hersentumoren en nog veel meer veroorzaakt.

Bij 5G draait het om radiogolven. We zijn er al door omringd en 5G is niet meer dan een ander deel van dat spectrum.

Met 5G kan het signaal veel gerichter naar afzonderlijke apparaten worden gestuurd. Deze technologie wordt beamforming genoemd. Een van de voordelen van 5G is dat 5G de omgeving niet zo zal overspoelen als 4G.

5G introduceert ongetwijfeld nieuwe problemen, maar die hebben waarschijnlijk niets te maken met de lichamelijke gezondheid. In de always-on wereld die 5G inluidt, moeten we ons meer zorgen maken over onze mentale gezondheid. En, mogelijk, over robots.

Is 5G beter dan 4G? De conclusie


Het antwoord is duidelijk: ja. 5G is beter dan 4G. Alle voordelen van 5G wegen op tegen de nadelen. Het voordeel wat betreft de 4G vs 5G snelheid is duidelijk. In de praktijk zullen we echter nog lange tijd van beide netwerken gebruik maken. 4G biedt een brede dekking bieden over grote gebieden, wat 5G niet kan.

Zodra 5G-netwerken klaar zijn, is er geen twijfel meer mogelijk over de voordelen van 5G.

Wil je meer weten over 4G versus 5G? Of over handige manieren om goedkoop 4G en 5G te gebruiken? Lees dan deze blogs:


Terug naar het overzicht