Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
12-04-22 - 

Wat is een anonieme simkaart?

Wat is een anonieme simkaart?



Er bestaan er niet veel van. Maar je hoort er wel eens over. Anonieme simkaarten Een anonieme simkaart kan interessant zijn voor mensen die gesteld zijn op online privacy en veiligheid. Maar hoe anoniem zijn anonieme simkaarten nou echt? Zijn ze wel legaal? En waar kun je ze voor gebruiken, en waarvoor niet? anonieme simkaart

Weet je niet zeker wat een anonieme simkaart is en of het iets voor jou is? Die vragen beantwoorden we hier.


De basisprincipes van anonieme simkaarten



Anonieme simkaarten zijn niet makkelijk verkrijgbaar. Die zijn niet zomaar te koop in de winkel. Maar je kunt ze wel online kopen.

Eenvoudig gezegd: met een anonieme SIM-kaart kun je bellen zonder dat je locatie of telefoonnummer kan worden getraceerd. Hiermee heb je volledige privacy tegenover degenen die je belt of sms't.

Eén ding moet je weten: met veel anonieme SIM-kaarten kun je geen telefoongesprekken ontvangen. Dit geldt niet voor alle SIM kaarten, maar het is een groot nadeel van de meeste anonieme SIM kaarten die momenteel verkrijgbaar zijn. Een ander punt is dat andere mensen je misschien niet kunnen volgen, maar wetshandhavers kunnen dat nog steeds wel. In 2021 hebben Europese opsporingsdiensten versleutelde telefoons gebruikt tegen criminelen, in een van de grootste operaties tegen de georganiseerde misdaad ooit.


Welke soorten anonieme SIM-kaarten zijn er?



Op het internet zie je al snel dat er veel namen zijn voor anonieme simkaarten. Zo worden ze witte simkaarten genoemd, of versleutelde simkaarten. Zijn er verschillen?

Nee. In principe zijn er geen verschillende soorten simkaarten, alleen verschillende namen die mensen gebruiken voor dezelfde soort kaart Sommige verkopers van anonieme simkaarten bieden wel andere functies aan dan anderen. Toch houdt dit niet echt een verandering in van het soort kaart dat je krijgt. Alle kaarten werken in principe op dezelfde manier.


Wat kun je doen met een anonieme simkaart?



Wat is het nut van een anonieme simkaart? Wat kan je ermee doen dat niet kan met een gewone prepaid of postpaid simkaart?


Anoniem blijven als je er een koopt

Het eerste voordeel is duidelijk. Bij het kopen van de meeste gewone simkaarten moet je je identiteitskaart laten zien. De telefoonprovider heeft een dossier waarin staat dat jij die simkaart hebt gekocht, dus die kan altijd naar jou worden herleid. Dit geldt voor de meeste SIMS die aan een contract gebonden zijn, maar ook voor sommige prepaid en pay-as-you-go simkaarten.

Verkopers van anonieme simkaarten maken het vaak mogelijk om een simkaart te kopen zonder je ID te laten zien. Hierdoor is de kaart lastiger naar je te traceren.

Natuurlijk is dit afhankelijk van je betaling met een betaalmethode die ook niet naar jou kan worden herleid. Als je voor een anonieme simkaart betaalt met een creditcard of met PayPal, dan kan de transactie nog steeds naar jou worden herleid.


Deel je locatie niet

Een ander voordeel is dat niemand kan zien waar vandaan je belt als je een anonieme simkaart gebruikt. Het is wat technisch om exact uit te leggen hoe dit werkt, maar in theorie is de locatie van je telefoon niet te achterhalen. Tenzij je een smartphone gebruikt en je locatie tracking aan hebt staan, natuurlijk.

Een gewone simkaart maakt verbinding met de dichtstbijzijnde telefoonmast. Die verbinding kan worden getraceerd om je algemene locatie te vinden. Zo is het gemakkelijk om te zien waarvandaan je belt. Een anonieme simkaart belt via meerdere zendmasten, waardoor het erg moeilijk is om te traceren waar je werkelijk vandaan belt. Dit werkt op ongeveer dezelfde manier als hoe een VPN de locatie van je computer verhult.


Houd je telefoonnummer verborgen

Een anonieme simkaart verbergt ook je telefoonnummer. Hiervoor wordt je telefoontje omgeleid via een virtuele telefooncentrale. Dit heeft twee mogelijke toepassingen. Ten eerste kun je je telefoonnummer helemaal verbergen, zodat de persoon die je belt denkt dat het een anoniem telefoonnummer is.

Maar je kunt het ook gebruiken om de identiteit van een ander telefoonnummer aan te nemen. Of om dat telefoonnummer te spoofen, zoals dat vaak wordt genoemd.


Zijn er meer handige voordelen?

Zoals we eerder zeiden zijn niet alle anonieme prepaid simkaarten hetzelfde. Sommige anonieme simkaarten bieden extra functies. Denk bijvoorbeeld aan de encryptie van je telefoongesprekken en sms-berichten. Of aan software die het geluid van je stem verandert.

Deze extra functies kosten natuurlijk meer geld. Zo kunnen anonieme simkaarten behoorlijk duur worden. Volgens sommigen is de prijs voor bijna volledige privacy het echter waard.


Zijn anonieme simkaarten legaal?



Dat is een grijs gebied dat van land tot land kan verschillen. We zijn niet echt bevoegd om juridisch advies te geven Er zijn geen wetten tegen anonieme prepaid simkaarten, dus het gebruik ervan is op zich geen misdaad. Met andere woorden, ja, ze zijn legaal.

Gezien hun kenmerken is het echter geen verrassing dat anonieme simkaarten populair zijn onder criminelen. Oplichters en spambedrijven die cold calling doen, zouden ze kunnen gebruiken. Net als rechtshandhavers en agenten van geheime diensten.

Maar ook gewone mensen kunnen een anonieme simkaart kopen als ze zich zorgen maken over hun privacy. Bijvoorbeeld voor journalisten of activisten die actief zijn in landen waar de vrijheid van meningsuiting niet gerespecteerd wordt Maar er zijn andere, eenvoudigere en goedkopere manieren om jezelf online te beschermen. Hieronder vertellen we je daar meer over.


Kun je zelf een anonieme simkaart kopen?



Je kunt niet zomaar een telefoonwinkel binnenlopen en een prepaid anonieme simkaart kopen. Geen van de grote providers biedt deze kaarten aan. Als je er een wilt, zul je hem online moeten kopen. Er zijn veel bedrijven die ze verkopen. Om duidelijke redenen zullen we er geen aanbevelen, maar je kunt er wel online naar zoeken.

Een van de grootste problemen waarmee je te maken krijgt, is de hoge prijs van anonieme simkaarten. De goedkoopste die we konden vinden kost nog steeds 100 euro en de prijs loopt al snel op tot het 10-voudige.

Kortom, wil je wel een anonieme simkaart kopen, gezien het grijze gebied rond het gebruik ervan en de hoge prijs?


Wil je een anonieme prepaid simkaart kopen?



Het simpele antwoord is nee, we raden het kopen van een anonieme simkaart niet echt aan. Privacy en online veiligheid zijn inderdaad belangrijk. Maar de prijs en de juridische grijze gebieden van het gebruik van anonieme simkaarten zijn belangrijke redenen om geen anonieme simkaart te kopen.

Anonieme SIM kaarten zijn veel te duur voor de extra bescherming die ze bieden. De dienstverlening die verkopers van deze simkaarten kunnen bieden is waarschijnlijk niet zo goed zijn als die van een reguliere mobiele provider. Zoals we hierboven al zeiden, kun je met veel anonieme simkaarten niet gebeld worden. En veel van deze anonieme simkaarten bieden niet veel meer bescherming en privacy dan een gewone prepaid creditcard biedt.

Dus de grootste voordelen zijn er voor degenen die kwade bedoelingen hebben.


Jezelf online beschermen zonder anonieme simkaart



Als je privacy belangrijk vindt, is er een goedkoper alternatief voor het gebruik van anonieme simkaarten. Daarvoor kun je gewoon een gewone prepaid simkaart kopen en die gebruiken als burner telefoon. Daar zijn zelfs digitale apps voor, zodat je hem op je eigen smartphone kunt gebruiken. In deze gids lees je hoe burner phones tegenwoordig werken en hoe je ze kunt gebruiken om je privacy te beschermen.

Een voordeel van het gebruik van gewone prepaid simkaarten is dat je op een normaal en meestal vrij goed telefoonnetwerk zit. Een ander voordeel is dat je gemakkelijk je beltegoed kunt opwaarderen. Dat doe je snel, veilig en eenvoudig op Beltegoed.nl. Voer je e-mail adres of telefoonnummer in en betaal met de betaalmethode van jouw voorkeur. Een overzicht van alle providers waarvoor wij prepaid beltegoed aanbieden vind je op onze mobiel-opwaarderen pagina. Je kunt ook de Recharge.com app gebruiken voor een nog snellere en makkelijkere manier van opwaarderen.


Terug naar het overzicht