Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
02-03-22 - 

Hoe maak je een veilig wachtwoord

Hoe maak je een veilig wachtwoord




Wachtwoorden zijn de sleutels tot ons eigen online privé-domein. En net als de sleutels van je voordeur, wil je dat ze zo veilig mogelijk zijn. Maar we willen ook dat onze wachtwoorden makkelijk te gebruiken zijn, net zoals bij een huissleutel. Je wilt geen minuten kwijt zijn om je voordeur te openen. En je wilt niet teveel tijd kwijt zijn aan het zoeken naar dat ene wachtwoord. veilig wachtwoord maken

Dat is het dilemma bij het maken van een sterk en veilig wachtwoord. We laten je zien dat het maken van een zo sterk mogelijk wachtwoord eenvoudig kan zijn. Maar een veilig wachtwoord hebben dat je niet elke keer irriteert als je het moet invoeren? Dat is een heel ander verhaal.

Deze handleiding is voor diegenen die zichzelf online willen beschermen. En elke keer sterke wachtwoorden willen maken. Laten we kijken naar de met de belangrijkste kenmerken van een veilig wachtwoord. Daarna bespreken we wat deze wachtwoorden sterk maakt en andere zwak. Vervolgens bekijken we hoe je de veiligheid van je wachtwoorden kunt controleren. En we bespreken manieren om wachtwoorden te onthouden en vooral waarom dat zo belangrijk is.

Zullen we beginnen met het maken van een sterk wachtwoord?


Wat maakt een wachtwoord sterk?



Wat zijn de kenmerken van een veilig wachtwoord? Met deze zes eenvoudige stappen bent je al een heel eind op weg om sterke wachtwoorden te maken.


  • Maak een lang wachtwoord


Dit is misschien wel de meest belangrijke tip. Langere wachtwoorden zijn minder vatbaar voor brute kracht aanvallen (waarover later meer). Hoe lang is lang? Je kunt beter geen wachtwoorden gebruiken die korter zijn dan 16 tekens. In sommige gevallen wordt aanbevolen om ze zelfs langer te maken! Kiezen voor wachtwoorden met tot 25 tekens kan de veiligheid van je wachtwoord sterk verbeteren. Lees deze gids met meer informatie over de lengte van wachtwoorden. We hebben het later over manieren waarop je jouw veilige wachtwoord kunt onthouden.


  • Vermijd veel gebruikte wachtwoorden en persoonlijke informatie


Dit spreekt eigenlijk voor zichzelf. Gebruik je naam of geboortedatum niet als wachtwoord. Als een hacker het op jou persoonlijk gemunt heeft, zal hij alles gebruiken wat hij kan vinden. Veelgebruikte onveilige wachtwoorden zoals 'wachtwoord', 'admin' en dergelijke moeten vermeden worden.


  • Gebruik (een mix van) speciale tekens


Gebruik hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen. Hoe meer verschillende tekens je gebruikt, hoe sterker het wachtwoord wordt.


  • Vermijd bekende alternatieven.


Gebruik geen speciale tekens als vervanging van gewone tekens! (Zoals D00R8377 voor Doorbell). Die zijn makkelijk te raden voor hackers en maken je wachtwoord zwakker.


  • Gebruik geen wachtwoorden van één woord


Als je maar één woord als wachtwoord gebruikt, is het makkelijker te raden. Door meerdere woorden in één wachtwoord te gebruiken, wordt het wachtwoord veiliger.


  • Gebruik geen gangbare toetspatronen van het keyboard.


Kijk eens naar je toetsenbord. Het meest voor de hand liggende pad is "qwerty". Iets als ‘ghjkl’ ligt al minder voor de hand. Dat lijkt op een toevallige lettercombinatie. Maar beide zijn even voor de hand liggend en makkelijk te raden. Wil je een veilig wachtwoord maken? Gebruik dan niet dit soort wachtwoorden.

Waardoor zijn deze methodes succesvol om sterke wachtwoorden te maken? Om dat te begrijpen moeten we eerst weten hoe wachtwoorden worden gekraakt.


Hoe worden wachtwoorden gekraakt?



Er bestaan vier belangrijke manieren waarop je wachtwoord kan worden gekraakt. Dit kan door middel van een brute-force aanval, een woordenboekaanval, phishing, of door een lek. We bespreken elke optie en vertellen je hoe je het kraken van je wachtwoord beter kunt voorkomen.


Brute-force aanval

Dit is de meest simpele manier. Hierbij probeert een hacker simpelweg iedere wachtwoordcombinatie in een zo kort mogelijke tijd. Hoe langer het wachtwoord is, hoe meer tijd een hacker hiervoor nodig heeft. Het helpt ook om bijzondere tekens en nummers te gebruiken in je wachtwoord.

Helaas wordt de technologie waarmee hackers bij een brute-force aanval werken steeds beter. In 2012 toonde een hacker al aan dat zijn systeem elk wachtwoord van 8 tekens in minder dan zes uur kon kraken. Over het algemeen is elk wachtwoord van minder dan 12 tekens kwetsbaar voor deze methode.


Woordenboekaanval

Bij een woordenboekaanval worden wachtwoorden geraden. Deze methode werkt vooral bij wachtwoorden bestaand uit 1 woord. Hoe algemener het woord, hoe makkelijker het te raden is. Het gebruik van meerdere woorden in één wachtwoord en het gebruik van vreemde woorden beschermt je wachtwoord tegen een woordenboekaanval.


Phishing

Dit is waarschijnlijk een van de meest slinkse en bekendste tactieken die hackers kunnen gebruiken. Met phishing proberen hackers je te misleiden, te intimideren en onder druk te zetten om je wachtwoorden te geven. Later zullen we in een blog ingaan op goede manieren om te voorkomen dat je in een oplichtingspoging trapt. Voor nu is het een goede strategie om je wachtwoorden nooit aan een ander te geven. Niet online, niet aan de telefoon en niet als je de persoon niet echt goed kent.


Wachtwoordlek

Wachtwoorden kunnen uitlekken wanneer een website waarop je ze gebruikte zelf gehackt wordt. Daarom is het goed om een nieuw wachtwoord aan te maken voor elke nieuwe account. Ook is het verstandig om eens in de zoveel tijd al je wachtwoorden te wijzigen. Weet je niet zeker of je wachtwoord is uitgelekt? Dan kun je dat hier controleren.


Hoe maak je iedere keer een veilig wachtwoord




Wij kennen nu de belangrijkste kenmerken van een sterk wachtwoord. En we weten hoe zwakkere wachtwoorden kunnen worden gekraakt. Dit is voor sommigen misschien al genoeg om sterke wachtwoorden te maken. Anderen hebben wellicht nog wat vragen. Hiermee komen we terug op het dilemma aan het begin van deze gids. We willen niet alleen veilige wachtwoorden maken, we willen ook een sterk wachtwoord dat makkelijk te gebruiken is.

Deze twee wensen kunnen tegenstrijdig zijn. Een langer wachtwoord, met veel verschillende tekens, geen standaardwoorden of gemakkelijk te raden reeksen. Klinkt goed! Maar een dergelijk wachtwoord kan lastig te onthouden zijn.

Geen zorgen. Er zijn een paar handige manieren om sterke wachtwoorden te maken die gemakkelijk te onthouden zijn.


  • 1. De meer-woorden-methode


Gebruik een lange reeks ongebruikelijke woorden. Hoe langer de reeks, des te sterker is het wachtwoord. Het helpt om rare woorden te gebruiken, of om verschillende talen te gebruiken. Een voorbeeld van een dergelijk wachtwoord:

NichtsLoQuacious&Flim1FlamlDenaDa

Gebruik een reeks woorden die voor jou (niet voor anderen) een betekenis hebben. Dit soort wachtwoorden is lang. Hierdoor ben je beter beschermd tegen een brute-force aanval. Ook woordenboekaanvallen worden lastiger als je een wachtwoord maakt uit meerdere (vreemde) woorden.

  • 2. De zinsmethode


Deze manier van wachtwoorden maken heeft overeenkomsten met de meer-woorden-methode, maar is toch anders. Je neemt een zin die je je kunt herinneren en kiest de eerste twee letters. Bijvoorbeeld uit een favoriet boek. Kies geen voor de hand liggend bekend boek, zoals bijvoorbeeld Harry Potter. Bijvoorbeeld de zin "Het lijkt mij dat liefde overal is". Hiermee kun je het volgende wachtwoord maken:

Helimidaliovis

Voor een onbekende lijken dit betekenisloze letters. Maar jij snapt het, en daar gaat het om.


Hoe kun je Veilige Wachtwoorden Onthouden



Als je veel accounts hebt, wordt het bijna onmogelijk om steeds nieuwe, sterke en makkelijk te onthouden wachtwoorden te verzinnen. Misschien heb je besloten om een random wachtwoord generator te gebruiken. Ook zijn er manieren om sterke wachtwoorden te onthouden of op te slaan en ze veilig te bewaren.

Schrijf ze op! Serieus. Het merendeel van de risico's voor je online accounts ligt online. Hackers kunnen je notitieboekje vol wachtwoorden op je bureau niet zien.

Met een wachtwoordmanager op je computer kun je het opschrijven en veilig bewaren van wachtwoorden automatiseren. Met deze gids kom je meer te weten over wachtwoord managers en het kiezen ervan.


De veiligheid van je wachtwoord controleren



Soms weet je niet helemaal zeker of een wachtwoord echt veilig is. Volg ten eerste de tips voor de opbouw van je wachtwoord zoals we aan het begin van het artikel bespraken. Is er een manier waarop je wachtwoorden nog veiliger kan maken? Maakt dat jouw wachtwoorden moeilijk te onthouden?

Ben je niet zeker van de veiligheid van je wachtwoorden? Dan kun je een controleprogramma gebruiken, een password strength checker. Password Monster is een handig controleprogramma bij het wachtwoorden maken. Dit programma test de veiligheid van je wachtwoord. Ook meet Password Monster hoe lang het zou duren om het wachtwoord te kraken met een brute-force aanval.

Have I Been Pwned is een ander voorbeeld van een controleprogramma voor wachtwoorden. Je hoeft alleen je e-mailadres in te vullen en het checkt of er een wachtwoord gekoppelt aan dit adres is gehackt.


Waarom is veilige wachtwoorden maken zo belangrijk?



Na al deze informatie vraag jij je misschien af of het alle moeite waard is. Is het maken van een sterk wachtwoord echt zo belangrijk? Het korte antwoord is ja.

We leven meer en meer online. En dat heeft veel positieve kanten. Nooit eerder was het praten met vrienden, het shoppen, eten bestellen en je favoriete series kijken zo eenvoudig.

Maar al deze online diensten brengen ook een risico met zich mee. Hackers krijgen steeds meer persoonlijke informatie binnen hun bereik. Je kunt slachtoffer worden van de diefstal van je gegevens of van je creditcard. Die risico's willen we allemaal verkleinen. Het antwoord is niet om minder online te regelen. Wel moeten we slimmer omgaan met het gebruik (en de bescherming) van onze persoonlijke gegevens.


Hoe bescherm jij jezelf online



Een goede manier om dat te doen is het maken van sterke wachtwoorden, zoals we in deze gids hebben besproken. Maar je kunt jezelf ook op andere manier beschermen. Door prepaid creditcards te gebruiken, in plaats van reguliere creditcards.

Zelfs als je creditcardgegevens uitlekken, dan leidt dat met een prepaid creditcard niet tot grote problemen zoals bij een gewone creditcard. Het enige dat gestolen kan worden is het geld dat je op de kaart hebt gezet. Door er alleen geld op te zetten dat je wilt gebruiken, is dat bedrag nooit hoog.

Heb je interesse in het gebruiken van prepaid creditcards om je gegevens beter te beschermen? Dan kun je hier meer over lezen in onze gids, waarin we prepaid creditcards vergelijken. Prepaid creditcards kopen doe je veilig en snel op Beltegoed.nl. Bezoek daarvoor onze Prepaid Creditcards pagina.

Met een veilig wachtwoord en een prepaid creditcard op zak blijf jij online veilig.


Terug naar het overzicht